Chybí vám chuť letního ovoce? Můžete si je koupit, ale vyplatí se to …
V chladnějších měsících, kdy se dny zkracují a teploty klesají, často zatoužíme po chuti letního ovoce, jako jsou jahody nebo maliny. Bohužel ty, které jsou v zimě k dostání v supermarketech, většinou nesplňují naše chuťová očekávání. Nemají také stejnou výživovou hodnotu jako ovoce konzumované v letním období.
V létě je vynikající, ale teď….
Na jaře a v létě můžeme jíst ovoce a zeleninu opravdu plné chuti. Obsahují také mnoho cenných živin. V zimě je lepší na některé z nich zapomenout, ale to neznamená, že byste se měli čerstvého ovoce a zeleniny vzdát. Jsou velmi důležitou součástí vyvážené stravy. Stačí, když ve svém jídelníčku provedete několik změn.
Vyhněte se těmto druhům ovoce
Některé ovoce dostupné v zimě je silně chemicky zpracované. Domněnka, že v zimě můžeme bez obav jíst ovoce, jako jsou hrušky nebo švestky, může být mylná. toto ovoce se někdy dováží z daleka a je nadměrně konzervováno, což zhoršuje jeho kvalitu. V důsledku toho může být rozhodnutí vzdát se jich v zimě výhodné. Jedná se například o jahody, třešně a švestky.
Sezóna citrusů
Místo jídla byste měli konzumovat citrusové plody, jako jsou pomeranče, mandarinky a grapefruity, které jsou bohaté na vitamin C a antioxidanty. V tomto období jsou nejen čerstvé, ale také podporují imunitu organismu. Wachowicz také doporučuje konzumovat exotické ovoce, jako je pomelo nebo kaki, které právě teď chutná nejlépe a obsahuje spoustu živin.
Dobře poslouží i ty pikantní
Co se týče zeleniny, měli byste vybírat tu sezónní. Zimní měsíce jsou ideálním obdobím pro konzumaci kořenové zeleniny. Nejchutnější je právě teďmrkev, červená řepa a celer. Mrkev je zdrojem betakarotenu, který podporuje zrak, zatímco červená řepa obsahuje železo a hořčík. Celer zase nahrazuje sůl, snižuje krevní tlak a podporuje oběhový systém. zde je recept na celerový salát, který můžete snadno zařadit do svého každodenního jídelníčku.
Celerový salát podle Evy Vachovičové
Složení: Celerová nať, celerová nať, celerová nať, celerová nať, celerová nať, celerová nať:
- 1 velký celer,
- 1 hroznové jablko (např. Gala, Jonagold),
- 2 lžíce sušených brusinek,
- lžíce citronové šťávy,
- sůl,
- 2 lžíce smetany nebo řeckého jogurtu.
Příprava: Jablka nakrájíme na kousky a přidáme do nich jablka:
- Celer omyjeme, oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Zalijeme ho citronovou šťávou a podle chuti osolíme. Vše důkladně promícháme.
- Jablko omyjeme, oloupeme a nastrouháme. Přidáme k celeru spolu s brusinkami a smetanou.