Nemáte nápad na večeři? Podívejte se na tento jednoduchý recept a překvapte své spolubydlící. Málo známá polévka payzanka podle jeho receptu nemá obdoby a rychle se stane oblíbeným jídlem celé rodiny. Naučte se ji tedy vařit a přesvědčte se o její vynikající chuti.
Polévka jako žádná jiná
Česká kuchyně je plná vynikajících polévek, ale někdy stojí za to vyzkoušet i polévky z jiných částí Evropy. Jednou z nich je polévka Peyzanka, která byla zpopularizována ve francouzských kuchařkách 19. století. Název payzanka pochází ze slova paysanne, což znamená rolník, což naznačuje, že byla původně oblíbená na venkově a teprve později ji začaly uznávat vyšší vrstvy.
Jak se brzy přesvědčíte, polévka paysanne je jednoduchá na přípravu a hlavně je chutná a vydatná a zároveň zůstává lehkým pokrmem. Je ideální pro toto roční období, protože má zahřívací účinky a zároveň dodává tělu cenné vitamíny a výživné látky. Chcete-li zjistit, jak ji připravit a jaké suroviny použijete, podívejte se na recept níže.
Z čeho se skládá polévka peyzanka?
Polévka pejzanka se skládá hlavně ze zeleniny, ale může být doplněna uzeným sádlem. Jak se na vesnickou polévku sluší, patří do ní také brambory, mrkev a cibule. Jejich chuť doplní i další zelenina a koření. Potřebné ingredience poznáte podle níže uvedeného seznamu. Nezapomeňte žádnou z nich nevynechat, protože pouze v kombinaci s ostatními ingrediencemi bude polévka dokonalá.
Ingredience: 1:
Přílohy: 1 por.
3 mrkve
2 velké cukety
1 cibule
2 velké brambory
2 stroužky česneku
4 malé tuříny
1 stonek celeru
120 g bílých fazolí z konzervy
100 g uzené slaniny
120 g vařených těstovin
1 lžíce másla
2 litry vody
pepř
sůl
Polévka Peyzanka – recept
Přípravu polévky začněte očištěním a omytím veškeré zeleniny. Kromě pórku, cibule a česneku nakrájejte zeleninu na kostičky. Pórek nakrájejte na tenká kolečka a cibuli na tenké plátky. Slaninu nakrájejte na silné kostičky.
Poté v hrnci rozpusťte máslo. Přidejte nakrájenou cibuli a nadrobno nasekané stroužky česneku. Když jsou ingredience hladké, přidejte zbývající zeleninu a osmahněte ji. Teprve poté přidejte slaninu a vodu. Dochutíme pepřem a solí a vaříme pod pokličkou na mírném ohni asi 40 minut.
Deset minut před koncem vaření přidejte uvařené těstoviny a okapané fazole z konzervy. Ingredience smíchejte dohromady. Po uplynutí uvedené doby je polévka hotová a můžeme ji podávat k večeři.