Slané košíčky na Silvestra, masopust nebo první svaté přijímání. Vypadají krásně a jejich příprava není složitá. K jejich výrobě můžete použít hotové křehké formy. Korpusy, které si sami připravíte, můžete připravit 3-4 dny před plněním.
Využijte tuto jedinečnou sbírku receptů, díky kterým budou vaše karnevalové oslavy plné chuti a radosti.
Poznámky před pečením
- Pro bezlepkovou verzi můžete muffiny připravit z kukuřičné mouky, bezlepkové ovesné mouky nebo maniokové (tapiokové) mouky s trochou mandlové mouky.
- Těsto na muffiny lze připravit až 24 hodin před pečením a uložit do lednice.
- Muffiny lze péct 3-4 dny před plněním. Vzhledem k vysokému obsahu tuku by se měly skladovat v pevně zakryté nádobě v chladničce nebo na jiném chladném místě.
- Každý z uvedených receptů na náplň vystačí na naplnění přibližně 30 košíčků. Proto můžete připravit pouze jednu zvolenou variantu nebo připravit/koupit více muffinů, pokud chcete využít všechny připravené náplně.
- Místo pečení muffinů můžete použít hotové, v obchodě zakoupené košíčky na muffiny. Při jejich nákupu dbejte na to, aby byly suché (ne sladké).
- Ingredience jednotlivých náplní můžete libovolně měnit, včetně zvyšování nebo snižování jednotlivých množství podle svých představ. Saláty můžete také dále dochutit červenou paprikou, oreganem, tymiánem apod.
Recept na chutné muffiny
cca 30 kusů o průměru 6 cm.
- 350 g pšeničné mouky typu 450-550 (2 a 1/4 hrnku)
- 200 g studeného másla
- půl lžičky soli
- 2 žloutky (l vejce)
Provedení
- Suroviny na koláč by měly být studené, vyndané přímo z lednice.
- Do mísy mixéru prosejeme mouku, přidáme sůl a nadrobno nakrájené máslo. Vše mícháme mixérem typu K na minimálních otáčkách, dokud těsto nemá konzistenci mokrého písku a máslo v mouce není téměř vidět.
- Poté přidejte žloutky a pokračujte v míchání, dokud se nezačnou objevovat lepkavé kousky těsta. Když se tak stane, přestaňte míchat, vyklopte směs na stůl a trochu ji prohněťte. Poté těsto pevně zabalte do fólie a dejte do lednice alespoň na 30 minut (můžete i déle).
- Pokud těsto připravujete na prkénku: nejprve nakrájejte máslo s moukou a solí co nejjemněji. Poté přidejte žloutky a znovu je nasekejte, pak uhněťte hladké těsto. Těsto dobře prohněťte, aniž byste ho utahovali nebo nechali příliš horké. Pokud bude těsto příliš horké, bude se špatně válet.
- Vychladlé těsto rozdělte na polovinu. Každou část rozválejte na tloušťku 3-4 mm a v případě potřeby poprašte moukou. Poté vyváleným těstem naplňte formičky na muffiny. Vnitřek forem není třeba vymazávat.
- Pokud chcete, aby měly košíčky co nejlepší tvar, zchlaďte je před pečením ještě 20 minut v lednici (tento krok není nutný).
Pečení
- Mezitím předehřejte troubu na 180-200 °C s horním a dolním ohřevem bez konvekce nebo 165-170 °C s konvekcí.
- Hotové muffiny položte na plech. Dno propíchněte párátkem nebo vidličkou, aby se během pečení nezvedaly.
- Vložte muffiny do předehřáté trouby a pečte na druhém stupni odspodu 15-20 minut nebo déle, v závislosti na vaší troubě. Muffiny budou hotové, až získají světle zlatavou barvu.
- Jakmile se tak stane, okamžitě je vyjměte z trouby a nechte vychladnout. Po vyjmutí z trouby se budou muffiny ještě chvíli péct, protože formy jsou ještě horké. Na to se vyplatí pamatovat, protože se může stát, že muffiny příliš zhnědnou.
Salát z konzervovaného celeru – recept
- 180 g konzervovaného celeru (po osušení)
- 150 g šunky
- 150 g konzervované kukuřice
- 150 g žlutého sýra (např. gouda)
- 2 litry vajec
- zelený pórek (vařený)
- sůl, pepř (podle chuti)
- 2 lžíce majonézy
- Vejce uvařte natvrdo (10 minut). Poté je zchladíme, oloupeme a nakrájíme na kostičky.
- Zelenou část pórku důkladně omyjeme, nakrájíme nadrobno, zalijeme vařící vodou tak, aby voda pokryla celý pórek. Odstavte na 2-3 minuty. Poté scedíme přes síto a necháme vychladnout.
- Konzervovaný celer scedíme a nakrájíme na menší kousky.
- Šunku a žlutý sýr nakrájejte na kostičky.
- Poté všechny ingredience vložte do mísy, osolte a opepřete, přidejte majonézu a vše promíchejte.
- Salát skladujte v chladničce, dokud nebudou košíčky naplněné. Můžete ho připravit den před plněním košíčků.
Salát z červené řepy se sleděm – recept
- 2 středně velké brambory
- 2-3 kousky nakládaného sledě
- 1/2 malé cibule
- 3 l vajec
- 2 vařené červené řepy
- sůl, pepř (podle chuti)
- 2 lžíce majonézy
- Oloupejte dvě středně velké brambory, zalijte je studenou vodou a uvařte ve slupce doměkka. Poté je odložíme stranou, dokud zcela nevychladnou.
- Uvařte vejce natvrdo a nechte je zcela vychladnout.
- Když tyto suroviny vychladnou, nakrájejte cibuli nadrobno a spolu s ostatními surovinami nakrájejte na kostičky červenou řepu a sledě.
- Poté všechny ingredience vložte do mísy, přidejte sůl, pepř a majonézu a vše promíchejte.
- Hotový salát dejte do lednice, dokud se nenaplní muffiny. Salát můžete připravit den před plněním košíčků.
Recept na salát z rukoly, červené řepy a avokáda
- cca 200 g rukoly
- 2 vařené červené řepy
- 1 avokádo
- přibližně 50 g dýňových semínek
Salátová zálivka
- 3-4 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce balzamikového dresinku nebo balzamikového octa
- 2 lžíce medu (podle chuti)
- 1-2 lžíce citronové šťávy
- sůl, pepř podle chuti
- 1 stroužek česneku
- Rukolu omyjte, osušte a nakrájejte na malé kousky, aby se lépe plnily muffiny.
- Dále nakrájejte červenou řepu a avokádo na malé plátky.
- Dýňová semínka nasypte na rozehřátou suchou pánev a za stálého míchání je zahřívejte, dokud nebudou křupavá.
- Poté dejte ingredience na salát do mísy. Smíchejte ingredience na zálivku, přelijte jimi salát a důkladně promíchejte.