Silvestr 2024-2025. Nápady na předkrmy a další pohoštění ideální pro silvestrovskou noc.

Silvestr 2024. Občerstvení, zákusky a výborné teplé pokrmy. Překvapte svou rodinu a přátele chutnými jídly a občerstvením. Přemýšlíte, co v tuto výjimečnou noc naservírovat? Určitě se zastavte a prohlédněte si recepty. Možná tam najdete jídla, která vás budou inspirovat.

Silvestr 2024. Několik nápadů na chutné a snadné občerstvení na Silvestra.

1. Korečky

Korečky jsou silvestrovskou klasikou! Jednoduše navlékněte své oblíbené ingredience na párátka:

  • Vložte do nich olivy, sýr feta, cherry rajčátka.
  • Klobása Cabanos, nakládaná okurka, žlutý sýr.
  • Mozzarella, parmská šunka, rukola.

2. Mini sendviče.

Bagetu nakrájejte na tenké plátky.

Potřete těstovinami (např. guacamole, hummus, smetanový sýr). Přidejte plátky různých druhů masa, ryb (např. lososa) nebo zeleniny.

3. Tacos s jedním soustem.

Malé tortilly nakrájejte na kousky velikosti sousta. Přidejte náplň: mleté maso, fazole, kukuřici, rajčatovou omáčku a sýr. Zapečte v troubě, dokud se sýr nerozpustí.

4. Saláty ve sklenicích

Připravte vrstvený salát, například salát z hlávkového salátu, kukuřice, kuřecího masa, paprik a česnekové omáčky. Uspořádejte ve vrstvách do malých skleniček nebo pohárků.

5. Řízky z listového těsta

Listové těsto nakrájejte na obdélníky. Přidejte náplň (např. houby a sýr, špenát a sýr, mleté maso). Zabalíme a pečeme při 200 °C asi 15 minut.

6. Zeleninové lupínky

Sladké brambory, červenou řepu a mrkev nakrájejte na tenké plátky. Pokapejte olivovým olejem, osolte a pečte v troubě do křupava.

7. Nacho omáčky: Křupavé brambůrky, které se dají nakrájet na kousky, se nakrájejí na plátky, které se dají nakrájet na kousky.

Připravte si různé omáčky:

  • Guacamole
  • Sýrová omáčka
  • Rajčatová salsa
  • česneková omáčka

Podávejte s nachos nebo krekry.

8. Mini pizzy

Připravené těsto na pizzu rozdělte na malé kotouče. Zalijte je rajčatovou omáčkou, přidejte oblíbené přílohy a sýr. Zapečte v troubě.

9. Sýrové kuličky

Smíchejte tvaroh, strouhaný sýr, koření a bylinky. Vytvarujte kuličky a posypte je pažitkou, pepřem nebo sezamovými semínky.

10. Silvestrovské dezerty

  • Mini poháry s želé a šlehačkou.
  • Ovocné kebaby v čokoládě.
  • Křupavé capcakes s mascarpone krémem a ovocem.

Oblíbené recepty

Vejce s majonézou, hořčicí a šunkou

– 3-4 velká vejce (podle počtu očekávaných hostů).

– 4 lžíce majonézy

– 2 lžíce jemně pikantní hořčice

– 20 µg šunky

– sůl

– pepř

Vejce uvařte natvrdo, oloupejte je a rozkrojte napůl. Žloutky dejte do misky, přidejte majonézu, hořčici a nadrobno nakrájenou šunku. Vše velmi důkladně promíchejte, osolte a opepřete a vzniklou hmotou naplňte prázdné poloviny vajec.

Rolky se sýrem a surimi tyčinkami

Silvestr 2024-2025. Nápady na předkrmy a další pohoštění ideální pro silvestrovskou noc.

Ingredience:

Příprava: 1 balení tortillových palačinek (vyberte si takové, které obsahují alespoň 4 palačinky).

1 balení smetanového sýra (např. Almette)

2 stroužky česneku

1/4 svazku petrželky

1 balení surimi tyčinek

citronový pepř

sůl

V míse smíchejte sýr s prolisovaným česnekem a nadrobno nasekanou petrželkou. Vše dochuťte citronovým pepřem a solí.

Na alobal položte 4 tortilly tak, aby se vzájemně překrývaly. Po celé ploše rozetřete sýrovou směs a doprostřed naaranžujte tyčinky surimi. Vše srolujte, zabalte do fólie a dejte na několik hodin do lednice. Po vyjmutí nakrájejte na plátky silné asi 2 cm.

Mexický salát:

Mexický salát: 1 plechovka červených fazolí

1 plechovka bílých fazolí

1 plechovka kukuřice

2 červené cibule

2-3 feferonky (např. jalapeňos)

2-3 lžíce přírodního jogurtu

2-3 lžíce majonézy

2-3 stroužky česneku

1/2 lžičky oregana

1/2 lžičky rozmarýnu

sůl

pepř

Fazole a kukuřici vyklopte do cedníku a promíchejte v míse. Vymačkejte česnek a smíchejte ho s oreganem, rozmarýnem, majonézou a jogurtem. K fazolím a kukuřici přidejte nadrobno nakrájenou červenou cibuli. Vše zalijte předem připravenou omáčkou. Navrch ozdobte nakrájenou feferonkou.

Salát ze sleďů

0,5 kg vařených brambor

100 g filé ze sledě

100 g nakládaných okurek

1-2 cibule

lžička nasekaného kopru

1 lžíce citronu

šťávy 3 lžíce olivového oleje

sůl

pepř

Brambory a namočeného sledě nakrájejte na malé kostičky. Nakládané okurky nakrájejte na plátky a cibuli nadrobno. Citronovou šťávu důkladně promíchejte se solí a pepřem a smíchejte s olivovým olejem. V míse smíchejte brambory, sledě, okurky a cibuli, přelijte omáčkou a posypte koprem.

Žampiony plněné šunkou

Ingredience: 1:

Složení: 8-10 velkých žampionů

20 kg šunky

2 cibule

1/2 lžičky oregana

žlutý sýr na posypání

sůl

pepř

Houby očistěte, vyřízněte stopku a střed a vložte je do alobalem vyloženého a olejem vymazaného plechu. Šunku, cibuli a „vnitřek“ žampionů nakrájejte nadrobno a asi 25 minut je poduste na pánvi. Mezitím přidejte oregano a podle chuti osolte a opepřete. Na houby nalijte připravenou nádivku a posypte je žlutým sýrem. Předehřejte troubu na 160 stupňů a pečte asi 15 minut (dokud se na povrchu nerozpustí).

Lososové závitky

Ingredience: 1:

– Můžete také použít placky. 2 velké pšeničné tortilly (kupované nebo domácí),

– 200 g studeného uzeného lososa,

– 50 g smetanového sýra,

– 100 g sýra feta,

– 100 g čerstvé okurky,

– hrst mladého špenátu nebo rukoly,

– několik listů hlávkového salátu,

– zelená cibule.

Příprava:

Sýr feta a sendvičový sýr rozdrtíme a promícháme vidličkou. Směs rozetřete na palačinky nebo nahřáté tortilly. Na ně položte lososa, posypte nasekaným koprem, nahoru dejte rukolu, nasekanou cibuli a 2-3 listy salátu. Srolujte, nakrájejte šikmo na plátky silné asi 3 cm a položte na talíř.

Řecký salát

Ingredience: 1:

– Složení: 2 rajčata,

– 2 okurky,

– 1 paprika,

– půl balíčku sýra feta (50 g),

– 1-2 lžíce olivového oleje,

– několik zelených nebo černých oliv,

– sůl, pepř, zelená petrželka.

Příprava: Feta feta se sýrem a sýrem, který je součástí sýra, se nakrájí na kostičky a na plátky:

Rajčata, papriky, okurky a fetu nakrájejte nadrobno. Olivový olej smíchejte s nasekanou petrželkou, dochuťte pepřem a solí. Nakonec přidejte olivy.

Kotlety z bílé klobásy s křenovou omáčkou

Ingredience na kotlety 1/2 kg syrové bílé klobásy 1 syrové vejce 1 lžička mleté sladké papriky 3 stroužky česneku pepř, sůl majoránka přibližně 1 lžička pšeničné mouky Ingredience na omáčku: 200 ml vývaru 2 lžíce másla 1,5 lžíce pšeničné mouky 2-3 lžíce křenu 2 lžíce smetany pepř, sůl

Příprava: Klobásu vymačkáme z nátěrky do hluboké mísy. Přidáme vejce, pepř, drcený česnek, sůl, pepř a majoránku. Vše dobře promíchejte. Vytvarujte malé kuličky. Obalíme je v pšeničné mouce a upečeme na čisté pánvi. Na křenovou omáčku rozpustíme máslo. Poté je posypeme pšeničnou moukou a promícháme. Celé to zalijte vývarem. Chvíli povařte a pak přidejte křen. Ještě jednou promíchejte. Nakonec přidejte smetanu. Dochuťte solí a pepřem.

Vepřová panenka v camembertové omáčce

Ingredience: 1: Příprava: Vepřovou panenku nakrájíme na plátky a lehce ji prošpikujeme. Osolíme a opečeme na másle. Na stejné pánvi připravíme omáčku. Rozpusťte 2 lžíce másla, přidejte smetanu a plátky sýra Camembert. Vše osolíme a opepříme. Maso přelijte omáčkou.

Hovězí tatarák – Hovězí tatarák

Ingredience: 1: Složení: 200 g hovězí svíčkové, dijonská hořčice, jedlé květy šalotky, kapary, křepelčí vejce, okurkové listy, japonská směs koření 7, sůl a pepř. Příprava: Hovězí maso naklepeme na mleté struhadle. Osolte a opepřete. Kulatou formu s masem položte na talíř a poté ji vyjměte. Šalotku nakrájejte na malé kostičky a opatrně položte dvě lžičky na maso. Rozklepněte syrové křepelčí vejce a oddělte bílek od žloutku. Do masa udělejte malý důlek a nalijte do něj žloutek. Talíř posypte jedlými květy. Pomocí ozdobného sáčku ozdobte okraj talíře tečkami dijonské hořčice. Na maso a talíř položte kapary. Nakonec talíř ozdobte okurkovými listy a posypte japonskou směsí 7 druhů koření, solí a pepřem.

Zapečené placičky s pečenou paštikou

Ingredience: 1: Těsto: 500 g pšeničné mouky 25 g čerstvého droždí, rozdrobeného 200 g másla, nakrájeného na kousky 250 ml zakysané smetany 18 % 3 žloutky lžička soli Náplň: 150 g značkové paštiky (například od JBB) sáček vařených pohankových krup, čerstvě mletý pepř, lžička bylinek provensálské kuchyně Nepovinné: 1 vejce na potření, mák na posypání kotlet.

Postup přípravy: K uvařeným kroupám přidejte paštiku, ochuťte pepřem a provensálskými bylinkami a promíchejte, dokud se všechny ingredience nespojí. Mouku nasypeme do mísy, přidáme droždí a máslo – vše chvíli hněteme. Poté přidáme smetanu, žloutky, sůl a hněteme do hladka. Těsto odstavíme a necháme asi 30 minut kynout. Vykynuté těsto položíme na pomoučený stůl a rozdělíme ho na 3 díly. Jednu část rozválejte na obdélník o rozměrech asi 20×30 cm a tloušťce 4 mm. Do středu těsta dejte 1/3 náplně a okraje přimáčkněte, aby vznikl váleček. U zbývajících 2 dílů postup opakujte. Hotové rohlíčky položte zpět na posypanou pracovní desku a přikryjte je utěrkou asi na 15 minut. Po této době nakrájejte každou roládu na úhlopříčné kousky široké asi 4 cm. Na závěr potřete hotové řízky rozšlehaným vejcem a posypte mákem. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 20-25 minut dozlatova.

Paštika z listového těsta s brusinkami

Silvestr 2024-2025. Nápady na předkrmy a další pohoštění ideální pro silvestrovskou noc.
 

Ingredience: Pečená paštika (např. od JBB) Balení listového těsta Vejce na potření brusinkovým džemem Rukola s černým kmínem Příprava: Listové těsto rozválíme a zabalíme do něj celou pečenou paštiku. Povrch potřete rozšlehaným vejcem a posypte černým kmínem. Celé to pečeme asi 25 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Podávejte s rukolou (na ozdobu) a brusinkami.

Zapečené knedlíky inspirované podlaskou kuchyní

Ingredience: 1: Těsto: 500 g pšeničné mouky 25 g čerstvého droždí, rozdrobeného 200 g másla, nasekaného 250 ml zakysané smetany 18 % 3 žloutky lžička soli Náplň: 200 g bebrzovské šunky (např. od JBB) cibule 3 stonky celeru 2 stroužky česneku 300 g žampionů sůl, čerstvě mletý pepř, tymián olivový olej na smažení. Příprava: Cibuli, česnek a šunku nakrájíme na kostičky a osmažíme na olivovém oleji dozlatova. Přidáme nadrobno nakrájené houby a nakrájený celer. Podle chuti osolíme, opepříme a přidáme tymián. Náplň necháme vychladnout.

Mouku nasypeme do mísy, přidáme droždí a máslo – vše chvíli hněteme. Poté přidáme smetanu, žloutky, sůl a hněteme dohladka. Těsto odstavíme a necháme asi 30 minut kynout. Vykynuté těsto dáme na vál, vyválíme na tloušťku asi 5 mm a skleničkou vykrajujeme kolečka. Na kousky těsta položíme náplň a okraje přimáčkneme, aby vznikly knedlíky. Knedlíky položíme na plech a potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 20-30 minut dozlatova. Podáváme s červeným borščem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *