Salát gyros, který potěší každého. Jednoduchý recept na kulinářský hit za 30 minut.

Gyros salát potěší šťavnatostí masa, křupavostí zeleniny a jedinečnou chutí omáčky. Nedá moc práce a vždycky se povede – je to jeden z těch vrstvených salátů, které se nedají pokazit.

Gyros salát je skvělý nápad na rychlé a chutné jídlo, které lze podávat jako lehký oběd, večeři nebo svačinu. Jednoduchý recept zaručuje kulinářský úspěch, i když máte na přípravu oběda pro rodinu nebo pohoštění pro nečekané hosty jen 30 minut.

Jak připravit vrstvený salát gyros?

Salát gyros připravuji v několika variantách, s různými přísadami, takže tato lahodná svačina nikdy neomrzí. Níže uvedený recept vyžaduje kuřecí masové kuličky, které se po několika minutách smažení rozplynou v ústech, ale skvělé jsou i kuřecí a krůtí řízky a kuřecí stehna bez kůže a kostí. Doba pečení by měla odpovídat druhu masa. Pamatujte, že drůbež by neměla být nedopečená, protože může způsobit infekci, včetně: salmonely.

Do salátu gyros přidávám také křehký hlávkový salát (ledový, římský nebo máslový), červenou cibuli, konzervované nebo nakládané okurky, sladkou kukuřici a smaženou cibulku, které dodají pokrmu charakter. Pod receptem vám dám několik tipů, které vám pomohou připravit domácí smaženou cibuli bez zbytečných přísad.

Recept:Salát Grijos

Tento salát je vynikající podávaný se zeleninou rozloženou ve vrstvách.

Složení

  • 800 g kuřecího hřbetu
  • 1/2 šálku zeleného salátu
  • 1 střední červená cibule
  • 1 malá plechovka kukuřice
  • 6 konzervovaných nebo nakládaných okurek

Na marinádu na maso:

  • Na maso: 1 koření na gyros
  • 3 lžíce olivového oleje

Na česnekovou omáčku: 1:

  • Vložte 1 lžíci majonézy: 1 lžíci česneku: 1 lžíci majonézy
  • 4 lžíce hustého přírodního jogurtu
  • 2-3 stroužky česneku
  • 1 lžička citronové šťávy
  • sůl

Kromě toho:

  • 4 polévkové lžíce smažené cibule
  • 3 lžíce kečupu

Způsob přípravy

  1. Marinování masaZ kuřecích kousků odstraňte blány, omyjte je a osušte. V misce smíchejte koření gyros s olivovým olejem nebo olivovým olejem, přidejte svíčkovou a důkladně ji obalte tukem a kořením. Marinované maso můžete dát na 2 hodiny do lednice nebo počkat 5 minut a začít péct.
  2. PečenímasaSvíčkovou opečeme na suché pánvi. Maso by mělo z obou stran zhnědnout. Obvykle stačí 3-4 minuty smažení z každé strany na středním ohni, aby bylo maso dobře propečené a stále šťavnaté. Opečené maso nakrájejte na kostky nebo plátky.
  3. PřípravačesnekovéomáčkyČesnek oloupejte, prolisujte přes lis, poté ho rozetřete na špičce nože se špetkou soli a vložte do malé misky. Přidejte citronovou šťávu, majonézu, přírodní jogurt a promíchejte. Tip: česnekovou omáčku můžete okořenit například přidáním oregana, čerstvě mletého černého pepře nebo citronového pepře.
  4. Příprava zeleninyZelený salát omyjte, osušte, natrhejte nebo nakrájejte na menší kousky. Okurky nakrájejte na kostičky nebo půlkolečka. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na tenké plátky. Kukuřici slijte z nálevu přes síto.
  5. ProvedeníKousky kuřete položte na dno skleněné nádoby (např. klasické salátové mísy). Přidejte kečup a rozetřete ho na maso, poté navrstvěte cibuli, okurky a kukuřici. Kukuřici potřete česnekovou omáčkou a vrch ozdobte zeleným salátem a smaženou cibulkou.

Jak se podává salát gyros?

Salát gyros obvykle podávám s křupavými krutony z pšeničné bagety, které před vložením do trouby pokapu olivovým olejem, potřu česnekem a posypu ručně nastrouhaným tymiánem. Kromě krutonů lze salát podávat s čerstvým chlebem, tyčinkami z kynutého těsta, tyčinkami z listového těsta nebo hotovými tyčinkami grossini. Salát Gyros je také vynikající, když se podává v plochých chlebech, pitě a lavaši.

Někdy obohacuji chuť podávaného salátu mimo jiné přidáním: celeru, cherry rajčátek, čerstvé okurky, barevných paprik a nakládaných žampionů.

Jak připravit smaženou cibuli?

Smažená cibule je vynikajícím doplňkem nejen do salátu gyros, ale i do dalších pokrmů. polévek, dušených jídel a sendvičů. Připravuji ji ze žluté cibule, pšeničné mouky, soli a řepkového oleje. Cibuli oloupu, nakrájím na malé kostičky (můžete ji také nakrájet na kolečka nebo pírka), osuším papírovou utěrkou, obalím v troše pšeničné mouky a smažím ji asi 20 minut, občas promíchám. na čas.

Tip: olej by měl mít stálou teplotu asi 140 stupňů Celsia, což umožní cibuli pěkně zhnědnout. Větší množství cibule by se mělo smažit v dávkách.

Když je cibule usmažená dozlatova, vyndám ji z tuku, osuším na papírové utěrce, položím na plech vyložený pečicím papírem a usuším v troubě (160 stupňů, shora dolů, konvekce). Během sušení cibuli několikrát promíchám. Když je světlá a velmi křehká, vyndám plech z trouby, smaženou cibuli nechám vychladnout a rozprostřu ji do skleněných nádob. Uvařenou přísadu do různých pokrmů skladuji 2-3 týdny na chladném a suchém místě. Sušení cibule prodlužuje její trvanlivost a nevyžaduje skladování v chladničce.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *