Gyros salát potěší šťavnatostí masa, křupavostí zeleniny a jedinečnou chutí omáčky. Nedá moc práce a vždycky se povede – je to jeden z těch vrstvených salátů, které se nedají pokazit.
Gyros salát je skvělý nápad na rychlé a chutné jídlo, které lze podávat jako lehký oběd, večeři nebo svačinu. Jednoduchý recept zaručuje kulinářský úspěch, i když máte na přípravu oběda pro rodinu nebo pohoštění pro nečekané hosty jen 30 minut.
Jak připravit vrstvený salát gyros?
Salát gyros připravuji v několika variantách, s různými přísadami, takže tato lahodná svačina nikdy neomrzí. Níže uvedený recept vyžaduje kuřecí masové kuličky, které se po několika minutách smažení rozplynou v ústech, ale skvělé jsou i kuřecí a krůtí řízky a kuřecí stehna bez kůže a kostí. Doba pečení by měla odpovídat druhu masa. Pamatujte, že drůbež by neměla být nedopečená, protože může způsobit infekci, včetně: salmonely.
Do salátu gyros přidávám také křehký hlávkový salát (ledový, římský nebo máslový), červenou cibuli, konzervované nebo nakládané okurky, sladkou kukuřici a smaženou cibulku, které dodají pokrmu charakter. Pod receptem vám dám několik tipů, které vám pomohou připravit domácí smaženou cibuli bez zbytečných přísad.
Recept:Salát Grijos
Tento salát je vynikající podávaný se zeleninou rozloženou ve vrstvách.
Složení
- 800 g kuřecího hřbetu
- 1/2 šálku zeleného salátu
- 1 střední červená cibule
- 1 malá plechovka kukuřice
- 6 konzervovaných nebo nakládaných okurek
Na marinádu na maso:
- Na maso: 1 koření na gyros
- 3 lžíce olivového oleje
Na česnekovou omáčku: 1:
- Vložte 1 lžíci majonézy: 1 lžíci česneku: 1 lžíci majonézy
- 4 lžíce hustého přírodního jogurtu
- 2-3 stroužky česneku
- 1 lžička citronové šťávy
- sůl
Kromě toho:
- 4 polévkové lžíce smažené cibule
- 3 lžíce kečupu
Způsob přípravy
- Marinování masaZ kuřecích kousků odstraňte blány, omyjte je a osušte. V misce smíchejte koření gyros s olivovým olejem nebo olivovým olejem, přidejte svíčkovou a důkladně ji obalte tukem a kořením. Marinované maso můžete dát na 2 hodiny do lednice nebo počkat 5 minut a začít péct.
- PečenímasaSvíčkovou opečeme na suché pánvi. Maso by mělo z obou stran zhnědnout. Obvykle stačí 3-4 minuty smažení z každé strany na středním ohni, aby bylo maso dobře propečené a stále šťavnaté. Opečené maso nakrájejte na kostky nebo plátky.
- PřípravačesnekovéomáčkyČesnek oloupejte, prolisujte přes lis, poté ho rozetřete na špičce nože se špetkou soli a vložte do malé misky. Přidejte citronovou šťávu, majonézu, přírodní jogurt a promíchejte. Tip: česnekovou omáčku můžete okořenit například přidáním oregana, čerstvě mletého černého pepře nebo citronového pepře.
- Příprava zeleninyZelený salát omyjte, osušte, natrhejte nebo nakrájejte na menší kousky. Okurky nakrájejte na kostičky nebo půlkolečka. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na tenké plátky. Kukuřici slijte z nálevu přes síto.
- ProvedeníKousky kuřete položte na dno skleněné nádoby (např. klasické salátové mísy). Přidejte kečup a rozetřete ho na maso, poté navrstvěte cibuli, okurky a kukuřici. Kukuřici potřete česnekovou omáčkou a vrch ozdobte zeleným salátem a smaženou cibulkou.
Jak se podává salát gyros?
Salát gyros obvykle podávám s křupavými krutony z pšeničné bagety, které před vložením do trouby pokapu olivovým olejem, potřu česnekem a posypu ručně nastrouhaným tymiánem. Kromě krutonů lze salát podávat s čerstvým chlebem, tyčinkami z kynutého těsta, tyčinkami z listového těsta nebo hotovými tyčinkami grossini. Salát Gyros je také vynikající, když se podává v plochých chlebech, pitě a lavaši.
Někdy obohacuji chuť podávaného salátu mimo jiné přidáním: celeru, cherry rajčátek, čerstvé okurky, barevných paprik a nakládaných žampionů.
Jak připravit smaženou cibuli?
Smažená cibule je vynikajícím doplňkem nejen do salátu gyros, ale i do dalších pokrmů. polévek, dušených jídel a sendvičů. Připravuji ji ze žluté cibule, pšeničné mouky, soli a řepkového oleje. Cibuli oloupu, nakrájím na malé kostičky (můžete ji také nakrájet na kolečka nebo pírka), osuším papírovou utěrkou, obalím v troše pšeničné mouky a smažím ji asi 20 minut, občas promíchám. na čas.
Tip: olej by měl mít stálou teplotu asi 140 stupňů Celsia, což umožní cibuli pěkně zhnědnout. Větší množství cibule by se mělo smažit v dávkách.
Když je cibule usmažená dozlatova, vyndám ji z tuku, osuším na papírové utěrce, položím na plech vyložený pečicím papírem a usuším v troubě (160 stupňů, shora dolů, konvekce). Během sušení cibuli několikrát promíchám. Když je světlá a velmi křehká, vyndám plech z trouby, smaženou cibuli nechám vychladnout a rozprostřu ji do skleněných nádob. Uvařenou přísadu do různých pokrmů skladuji 2-3 týdny na chladném a suchém místě. Sušení cibule prodlužuje její trvanlivost a nevyžaduje skladování v chladničce.