Káva už není jen nápoj s mlékem a případně cukrem. Seznam jejích přídavků se stále rozšiřuje. V poslední době si získává oblibu káva na řecký způsob se sezamovou pastou. Není divu, protože je chutná a užitečná.
Jak zlepšit chuť kávy, ale bez použití cukru a mléka? Na toto téma existuje mnoho nápadů. Jeden z nich pochází z Řecka. Obzvláště oblíbená je v této zemi káva s tahini, tedy sezamovou pastou. Nejenže má jedinečnou chuť, ale má také mnoho zdraví prospěšných účinků.
Co je to vlastně ta pasta?
Pasta tahini, která se může přidávat do kávy, je velmi známá v kuchyni Blízkého východu. Připravuje se z ní oblíbený humus a používá se k výrobě halvy. Můžete si koupit hotový výrobek nebo si ji vyrobit sami. Není to složité, stačí smíchat pražená sezamová semínka s olivovým olejem. Příprava kávy s tahinou je ještě jednodušší. Stačí přidat lžičku tahiny do kávy a mléka a pak nápoj míchat, dokud nezískáte konzistenci bez hrudek.
Má vysoký obsah vlákniny
Tento nápoj má spoustu zdraví prospěšných účinků. Je vynikajícím zdrojem bílkovin a zdravých tuků a také vlákniny, která je prospěšná pro střeva. Pravidelná konzumace kávy s tahini může pomoci snížit hladinu cholesterolu, zlepšit paměť a koncentraci a pomoci kontrolovat hmotnost. Má také omlazující účinky a zmírňuje záněty.
Jak ji připravují řecké ženy
Sezamová pasta má intenzivní chuť, proto její množství přizpůsobte své chuti. A jak se z ní připravuje káva? Stojí za to vzít si příklad z řeckých žen. Jemně namletou kávu nasypte do konvice, zalijte vodou a zamíchejte. Kávu uvařte. Do šálku dejte potřebné množství tahini a postupně přilévejte kávu za stálého míchání. Jakmile se tahini rozpustí, je řecká tahini káva hotová. Má oříškovou chuť. Cukr není vůbec potřeba.