Vezměte pomerančovou kůru, vložte ji do hrnce a přiveďte k varu. Za tento patent by měl někdo dostat medaili

Pomerančová kůra se v naší kuchyni používá hlavně jako přísada do dezertů. Může se však stát i běžnou svačinkou. V tomto receptu si připravíme dokonalý dezert z pomerančové kůry.

Pomerančová kůra na dezert

Pomeranče jsou nezbytnou součástí dnešních svátků . Jsou tak běžné, že je těžké si představit, jak vzácným zbožím donedávna byly. Mnozí z nás si pamatují dobu, kdy i kilo pomerančů jednou za rok bylo luxusem.

Není divu, že pomeranče byly jedním z prvních produktů, na které jsme aplikovali myšlenku nulového odpadu. Zásada neplýtvat žádným cenným produktem nás přiměla k výrobě kandované pomerančové kůry. Dnes je rádi přidáváme do tvarohových nebo kynutých koláčů, ale při správné přípravě je lze použít i jako svačinu.

Kandovaná pomerančová kůra

Ilustrace k tomuto receptu jsou převzaty z kanálu Rita Chef. Autorka tam připravuje základní verzi kandované pomerančové kůry. Pokud z nich plánujete udělat předkrm, můžete je ochutit například skořicí nebo jiným kořením dle vlastního výběru.

Ingredience

Pomerančová kůra

Cukr

Volitelně: skořice

Pomerančové slupky na předkrmy a dezerty

Chcete-li kůru z oloupaných pomerančů uchovat a připravit ji v kandované podobě, ovoce před loupáním důkladně oloupejte. Odřízněte „paty“ ze strany stopky a opačné strany. Pomeranč rozpulte, oloupejte slupku a nakrájejte na slámky.

Pomerančové „třísky“ naplňte studenou vodou a nechte pod pokličkou 6 hodin stát. Poté je sceďte a hrnec naplňte čerstvou vodou. Přiveďte k varu a vařte asi 5 minut. Sceďte a nechte vychladnout.

Vložte pomerančové slupky zpět do hrnce, naplňte je studenou vodou a opět přiveďte k varu . Po dalších 5 minutách opět sceďte a nechte vychladnout. Důkladně je sceďte.

Odvažte pomerančovou kůru. Připravíme si tolik vody a cukru, kolik máme slupek . V hrnci nebo hluboké pánvi svaříme vodu. Přidáme cukr a počkáme, až se zcela rozpustí.

Do vroucího sirupu přidáme pomeranče. Vaříme, dokud se cukr zcela nezredukuje a pomerančová kůra není pokryta sirupem. Položte je na pečicí papír, aby vychladly. Můžete je posypat skořicí, aby chuť svačinky byla intenzivnější.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *