Stejně jako jsou vznášedla vzácná, je tento dort vzácným receptem. Jmenuje se podle neobvyklého vozidla, které se vznáší na vznášedlech. Je lehký, fascinující na pohled a lahodný na chuť.
Dort se vznášedlem
Dort vznášedlo je kombinací tvarohového a čokoládového dortu. V některých domácnostech se mu říká moučník nebo kakaový dort. Jedná se o piškot s kakaovou příchutí, který je dostatečně lehký, aby se hodil ke vzdušné náplni tvarohového dortu.
Ten se vyrábí z obyčejného tvarohu . Smícháním s bramborovou moukou vznikne výborný vanilkový doplněk k čokoládovému dortu. K dosažení neobyčejného vzhledu dortu stačí správně rozmístit ingredience ve formě.
Ingredience
½ kg polotučného tvarohu
5 vajec
350 g hladké mouky
280 g cukru
120 ml másla
120 ml mléka
2 lžíce bramborové mouky se lžící mouky
4 lžíce kakaa
1-2 lžičky vanilkového extraktu
1 lžička kvásku
1 špetka soli
Kakaové a sýrové listové těsto s kakaem a sýrem
Tvaroh rozmělníme v míse mixérem. Přidejte 1 vejce, 100 g cukru a vanilkový extrakt. Vše dobře rozmixujte mixérem dohladka. Poté přidejte bramborovou mouku a znovu mixujte, dokud se suroviny nespojí.
Do mísy rozbijte zbývající 4 vejce. Přidejte špetku soli a zbytek (180 g) cukru. Vše společně promíchejte, dokud nevznikne nadýchaná hmota. Tenkým pramínkem přidejte máslo a poté mléko a stále míchejte. Nakonec přidejte po částech prosátou mouku, prášek do pečiva a kakao. Těsto spojte dřevěnou stěrkou .
Předehřejte troubu na 180 stupňů a plech vyložte pečicím papírem. Čokoládový koláč nalijte do formy . Sýrovou směs vložíme do pečicího sáčku a na hnědé dno uděláme vzory .
Koláč vložte na 35 minut do trouby . Po vyjmutí jej nechte vychladnout na mřížce . Můžete je potřít čokoládovou polevou, ale i bez ní bude efekt velmi působivý.