Vývar je v České republice základem nedělního oběda! Často ho podáváme také o svátcích. Pokud tedy chcete, aby jeho chuť byla ještě hlubší a výraznější, existuje jeden trik. Stačí přidat lžíci… octa, zvýrazní to chuť, ale nejen to. Tohle používají slavní šéfkuchaři!
Šéfkuchaři mají svá vlastní tajemství, díky nimž dosáhnete dokonalé chuti a konzistence vývaru. Vědí, z jakého masa ho vařit a jaké přísady do vývaru přidávat. Někdy do hrnce přilijí lžíci octa – to je jeden z málo známých triků na vývar. Vysvětlíme vám, proč se to vyplatí.
Lžíce octa do vývaru – jak to funguje?
Nejprve důležité upozornění: ocet přidaný do vývaru je vhodný pouze pro vývar z masa. Pokud připravujeme vegetariánský vývar na bázi zeleniny, přidání octa do něj nebude dělat dobrotu. Ocet působí pouze na maso.
Při přípravě tradičního dlouho vařeného vývaru používáme různé druhy masa – od hovězího až po kousky kachních a kuřecích stehen. Základem dobrého vývaru jsou však takzvané vývarové porce, tedy druhořadé maso obsahující hodně kostí a chrupavek.
Ocet přidaný do takového vývaru rozpouští pojivové tkáně v mase. A protože jsou plné kolagenu, stává se z vývaru téměř „kolagenový sirup“ – bílkovina nesmírně cenná pro naše tělo.
Jaké jsou výhody přidání octa do vývaru?
Lžíce octa ve vývaru pomáhá rozpustit pojivové tkáně kostí, na kterých vývar vaříme. V tomto množství (polévková lžíce, ne více) ocet vývar nekyselí, ale zvýrazní jeho masovou chuť a vůni. Stane se tak proto, že díky octu se do vývaru dostane veškerá masová esence a učiní ho sytějším a chutnějším.
Přidání lžíce octa do vývaru je jednoduchý trik, který může výrazně zlepšit kvalitu této tradiční polské polévky. Stojí za to tento způsob vyzkoušet, abyste si vychutnali ještě lepší chuť vývaru a plně využili jeho blahodárných vlastností.