U nás v rodině se makový koláč vždycky dělal s krupicí – dělala ho tak moje maminka, babička i tety. Tento recept patří dámám z kroužku venkovských žen v Halupkách u Przeworského. Makový koláč je vynikající – úžasně vlhký, kompaktní a křehký. Určitě ho vyzkoušejte.
- Pokud vás nudí klasická maková buchta a makový koláč, mám pro vás neobvyklý recept. Makový koláč s vařenou krupicí se připravuje velmi snadno a chutná skvěle. Na základ si připravte tradiční pískové těsto a dovnitř makovou náplň s vařenou krupicí (jako u oblíbené krupicové kaše).
Makovec je tradiční pečivo.
Je spojeno s rodinnými setkáními a hřejivou atmosférou. Pokud chcete, aby nebyl příliš suchý a těžký, vyzkoušejte tento recept. Díky přídavku krupice je makovec šťavnatý a vydrží dlouho čerstvý. Přídavek citronové kůry mu dodá lehkou citrusovou příchuť a sušené ovoce mu dodá příjemnou křupavost. Zkuste uvařit makový koláč s krupicí a určitě potěšíte své spolubydlící i hosty.
Recept na makový koláč s krupicí
Uvedené ingredience jsou na formu o rozměrech 25×35 cm.
Ingredience na křehké těsto:
- Potřebujete: 2 a 3/4 hrnku pšeničné mouky
- 300 g másla
- 7 lžic moučkového cukru se lžící (150 g)
- 1 vejce
- špetka soli
Ingredience na makovou směs:
- Sušený mák: 300 g sušeného máku
- 16 g vanilkového cukru
- 130 g krupice
- 1 litr mléka
- 4 vejce
- 4 lžíce třešňového džemu
- 1/2 šálku cukru
- nastrouhaná citronová kůra
- 1 šálek sušeného ovoce (ořechy a sultánky)
- několik kapek mandlového oleje (můžete ho vynechat)
Postup přípravy
- Nejprve si připravíme těsto na chlebíčky. Všechny suroviny – mouku, máslo, cukr, vejce a sůl – rychle spojíme v homogenní hmotu. Můžete to udělat ručně nebo pomocí mixéru.
- Hotové těsto zabalíme do fólie a dáme na hodinu do lednice.
- Připravte si mák – zalijte ho vroucí vodou, přikryjte pokličkou a nechte půl hodiny odležet. Po uplynutí této doby je sceďte a umelte mlýnkem na maso.
- V hrnci svařte mléko s cukrem, vanilkovým cukrem a krupicí. Vaříme, dokud není krupice hustá. Nezapomeňte míchat, aby se nelepila a netvořily se hrudky!
- Uvařenou směs nechte vychladnout.
- V míse vyšlehejte žloutky a postupně, po lžících, přidávejte uvařenou krupici. Poté přidejte citronovou kůru, mandlové máslo a sušené ovoce.
- Bílky ušlehejte do pěny a opatrně je vmíchejte do makové směsi.
- Plech vyložte pečicím papírem. Na dno položte 2/3 těsta na chlebíčky. Potřeme je mírně zahřátou marmeládou (měla by být teplá, ne horká).
- Na džem rozetřete makovou směs.
- Zbylé těsto rozválejte a pomocí kolečka z něj vykrajujte proužky. Rozložte je do mřížky na makovou směs.
- Koláč pečeme 50 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.
- Hotový makový koláč můžete posypat moučkovým cukrem.
Pamatujte na to při přípravě makového koláče s krupicí.
- V receptu je použit vanilkový cukr – ještě lepší chuti dosáhnete, pokud cukr nahradíte pravou vanilkou, která je v současné době stále dostupnější.
- Mandlové máslo dodá moučníku na chuti. Na chuť koláče nemá vliv, takže pokud ho nemáte, můžete ho vynechat.
- Nejvhodnějšími surovinami pro makový koláč jsou vlašské ořechy, mandle a lískové ořechy. Před přidáním do těsta je nezapomeňte nasekat najemno, včetně sultánek.
- Citronovou kůru nejsnáze nastrouháte na jemném struhadle. Dávejte pozor, abyste nestrouhali bílou část kůry – jinak by váš makový koláč mohl mít nahořklou chuť.
- Višňový džem můžete nahradit jiným džemem – hodí se sem jahodový i malinový.
- Místo toho, abyste dělali mřížku z pískového těsta, můžete ho nastrouhat na hrubém struhadle. Nebude to vypadat o nic méně efektně.
- Bílky vyšlehejte do strmých špiček – připravenost zkontrolujte babiččinou metodou – opatrně obraťte mísu dnem vzhůru, pokud je pěna tuhá – znamená to, že jsou ušlehané správně.
- Moučkový cukr můžete koupit hotový nebo si ho sami namlít například v mlýnku na kávu. Pískové těsto se dobře zpracovává i s krystalovým cukrem, pokud nemáte cukr moučku.
- Máslo na pískové těsto by mělo být studené. To zajistí, že koláč bude po upečení drobivý.
- Nezapomeňte pískové těsto vychladit v lednici. Chlazení zajistí, že koláč zůstane po upečení křupavý.