Makový koláč s krupicí od podkarpatských hostitelů. Překvapivě vlhký, trvanlivý a jemné chuti.

U nás v rodině se makový koláč vždycky dělal s krupicí – dělala ho tak moje maminka, babička i tety. Tento recept patří dámám z kroužku venkovských žen v Halupkách u Przeworského. Makový koláč je vynikající – úžasně vlhký, kompaktní a křehký. Určitě ho vyzkoušejte.

  1. Pokud vás nudí klasická maková buchta a makový koláč, mám pro vás neobvyklý recept. Makový koláč s vařenou krupicí se připravuje velmi snadno a chutná skvěle. Na základ si připravte tradiční pískové těsto a dovnitř makovou náplň s vařenou krupicí (jako u oblíbené krupicové kaše).

Makovec je tradiční pečivo.

Je spojeno s rodinnými setkáními a hřejivou atmosférou. Pokud chcete, aby nebyl příliš suchý a těžký, vyzkoušejte tento recept. Díky přídavku krupice je makovec šťavnatý a vydrží dlouho čerstvý. Přídavek citronové kůry mu dodá lehkou citrusovou příchuť a sušené ovoce mu dodá příjemnou křupavost. Zkuste uvařit makový koláč s krupicí a určitě potěšíte své spolubydlící i hosty.

Recept na makový koláč s krupicí

Uvedené ingredience jsou na formu o rozměrech 25×35 cm.

Ingredience na křehké těsto:

  • Potřebujete: 2 a 3/4 hrnku pšeničné mouky
  • 300 g másla
  • 7 lžic moučkového cukru se lžící (150 g)
  • 1 vejce
  • špetka soli

Ingredience na makovou směs:

  • Sušený mák: 300 g sušeného máku
  • 16 g vanilkového cukru
  • 130 g krupice
  • 1 litr mléka
  • 4 vejce
  • 4 lžíce třešňového džemu
  • 1/2 šálku cukru
  • nastrouhaná citronová kůra
  • 1 šálek sušeného ovoce (ořechy a sultánky)
  • několik kapek mandlového oleje (můžete ho vynechat)

Postup přípravy

  1. Nejprve si připravíme těsto na chlebíčky. Všechny suroviny – mouku, máslo, cukr, vejce a sůl – rychle spojíme v homogenní hmotu. Můžete to udělat ručně nebo pomocí mixéru.
  2. Hotové těsto zabalíme do fólie a dáme na hodinu do lednice.
  3. Připravte si mák – zalijte ho vroucí vodou, přikryjte pokličkou a nechte půl hodiny odležet. Po uplynutí této doby je sceďte a umelte mlýnkem na maso.
  4. V hrnci svařte mléko s cukrem, vanilkovým cukrem a krupicí. Vaříme, dokud není krupice hustá. Nezapomeňte míchat, aby se nelepila a netvořily se hrudky!
  5. Uvařenou směs nechte vychladnout.
  6. V míse vyšlehejte žloutky a postupně, po lžících, přidávejte uvařenou krupici. Poté přidejte citronovou kůru, mandlové máslo a sušené ovoce.
  7. Bílky ušlehejte do pěny a opatrně je vmíchejte do makové směsi.
  8. Plech vyložte pečicím papírem. Na dno položte 2/3 těsta na chlebíčky. Potřeme je mírně zahřátou marmeládou (měla by být teplá, ne horká).
  9. Na džem rozetřete makovou směs.
  10. Zbylé těsto rozválejte a pomocí kolečka z něj vykrajujte proužky. Rozložte je do mřížky na makovou směs.
  11. Koláč pečeme 50 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.
  12. Hotový makový koláč můžete posypat moučkovým cukrem.

Pamatujte na to při přípravě makového koláče s krupicí.

  • V receptu je použit vanilkový cukr – ještě lepší chuti dosáhnete, pokud cukr nahradíte pravou vanilkou, která je v současné době stále dostupnější.
  • Mandlové máslo dodá moučníku na chuti. Na chuť koláče nemá vliv, takže pokud ho nemáte, můžete ho vynechat.
  • Nejvhodnějšími surovinami pro makový koláč jsou vlašské ořechy, mandle a lískové ořechy. Před přidáním do těsta je nezapomeňte nasekat najemno, včetně sultánek.
  • Citronovou kůru nejsnáze nastrouháte na jemném struhadle. Dávejte pozor, abyste nestrouhali bílou část kůry – jinak by váš makový koláč mohl mít nahořklou chuť.
  • Višňový džem můžete nahradit jiným džemem – hodí se sem jahodový i malinový.
  • Místo toho, abyste dělali mřížku z pískového těsta, můžete ho nastrouhat na hrubém struhadle. Nebude to vypadat o nic méně efektně.
  • Bílky vyšlehejte do strmých špiček – připravenost zkontrolujte babiččinou metodou – opatrně obraťte mísu dnem vzhůru, pokud je pěna tuhá – znamená to, že jsou ušlehané správně.
  • Moučkový cukr můžete koupit hotový nebo si ho sami namlít například v mlýnku na kávu. Pískové těsto se dobře zpracovává i s krystalovým cukrem, pokud nemáte cukr moučku.
  • Máslo na pískové těsto by mělo být studené. To zajistí, že koláč bude po upečení drobivý.
  • Nezapomeňte pískové těsto vychladit v lednici. Chlazení zajistí, že koláč zůstane po upečení křupavý.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *