V zimě rádi jíme citrusové plody, protože tyto chutné plody jsou dobrým zdrojem vitaminu C, který je v chladném období nezbytný. Pomeranče a mandarinky jsou nejen ideální svačinkou na večer, ale také lahodnou přísadou do různých dezertů a koláčů. Při jejich nákupu v supermarketu byste však neměli zapomenout na pečlivé oloupání slupky. Samotná voda často nestačí. Jak oloupat citrusové plody, aby se daly bezpečně konzumovat?
Často můžeme ovoce, které jsme oloupali, pouze opláchnout, ale mytím bychom měli lépe odstranit všechny pesticidy a chemikálie ze slupky. Citrusové plody se vyplatí důkladně oloupat , i když nepoužijeme slupku, kterou můžeme použít do koláčů nebo čaje.
Co je obsaženo ve slupkách citrusových plodů?
Ovoce dostupné v obchodech často pochází z plodin, které dávají nejvyšší výnosy, takže se běžně používají pesticidy (to však neznamená, že nemusíme omývat bio citrusové plody). Kromě toho jsou také chráněny během přepravy, k čemuž se mimo jiné používají: konzervační látky a fungicidy. Díky tomu citrusové plody neplesniví a mohou se konzumovat delší dobu. Někdy se také voskují a leští, aby lépe vypadaly.
Pesticidy, zejména ve velkém množství, nejsou pro organismus neutrální, přípravky jako imazalil mohou dokonce přispívat ke vzniku rakoviny a neplodnosti. Proto je velmi důležité ovoce před oloupáním a konzumací umýt. Světová zdravotnická organizace (WHO) uvádí, že bezpečný příjem této látky je 0,05 mg na 1 kg tělesné hmotnosti. To znamená, že člověk vážící například 60 kg by neměl sníst více než 3 mg denně. Tuto hodnotu je však vhodné ještě snížit.
Jak umýt slupku citrusových plodů?
Abychom se zbavili škodlivých látek na slupce citrusových plodů nebo jejich množství výrazně snížili, měli bychom je důkladně omýt. Části léčiv obsažených v plodech jsou rozpustné ve vodě. Pouhé opláchnutí však nestačí. Nejlepší je pomeranče omývat po jednom pod tekoucí vodou, a to kartáčkem na ovoce nebo hrubou částí houby. Kromě toho můžete použít prostředek na mytí nádobí a poté ovoce důkladně opláchnout. Tato metoda funguje u většiny citrusových plodů.
Ovoce se silnější slupkou, jako je grapefruit, je třeba před mytím spařit vroucí vodou. Tím se škodlivé látky odstraní ještě lépe. Co když chceme například zkaramelizovat kůru a použít ji na koláč? V takové situaci by se citrusové plody měly omýt dvakrát. Nejprve ve vodě s jablečným octem nebo kyselinou citronovou, aby se zbavily bakterií. Poté ve vodě s jedlou sodou, která odstraní pesticidy a konzervační látky. Po očištění ovoce byste si měli důkladně umýt ruce vodou a mýdlem.
Nezapomeňte, že organické nebo doma vypěstované ovoce je třeba také umýt. Neobsahují pesticidy, takže je nebude třeba spařovat vroucí vodou ani omývat jedlou sodou nebo octem. Vyplatí se však opláchnout je teplou vodou, aby se odstranily bakterie a další nečistoty nahromaděné během sběru nebo přepravy.