Jak si každý týden dopřát zeleninový den

Vánoční husa, zvěřinové sedlo a spol. – Byli jste o svátcích tak sytí? Co takhle nějaké dobré plány na nový rok? Náš odborník na výživu doporučuje, abyste si každý týden dopřáli jeden veganský den. Užije si nejen naše tělo, ale i životní prostředí. A navíc je to chutné.

Nechcete se hned stát vegetariánem, ale rádi byste svému jídelníčku věnovali větší pozornost? Pak si v roce 2025 jednoduše uspořádejte jeden zeleninový den, známý také jako „Den zeleniny“, týdně. Může například kompenzovat předchozí velké množství kalorií a dlouhodobě pomáhat udržovat tělesnou hmotnost. Někteří jej také využívají k zahájení změny stravování nebo jednoduše k omezení konzumace masa .

Užitečné vědět :

Společnost pro výživu doporučuje jíst maximálně 300 gramů masa a uzenin týdně .

Stačí jeden zeleninový den v týdnu?

V zásadě se doporučuje jíst pět porcí ovoce a zeleniny každý den, protože:

  • Ovoce a zelenina poskytují životně důležité živiny, jako jsou minerální látky, vitamíny a méně významné rostlinné látky. Jsou nezbytné pro stavbu buněk, kostí, zubů a krvinek. A plní důležité úkoly při látkové výměně a součinnosti nervů a svalů. (Příklad: vitamin A pro zrak)
  • Ovoce a zelenina mohou snížit riziko vysokého krevního tlaku a ischemické choroby srdeční.
  • Ovoce a zelenina obsahují také vlákninu, která se nachází téměř výhradně v rostlinných potravinách. Mají dlouhodobý sytící účinek, podporují regulaci tělesné hmotnosti a stimulují činnost střev. Sekundární rostlinné látky mají protizánětlivé a antibakteriální vlastnosti. Kromě živin má zelenina nízkou energetickou hustotu (několik kalorií na gram potraviny ).

Užitečné vědět :

Například jeden zeleninový den týdně sice nepokryje vaši potřebu vitamínů a minerálů, ale podpoří váš metabolismus a dodá tělu vitamíny.

Tipy pro zeleninový den

  • Všechny druhy zeleniny jsou povoleny, důležitá je chuť a individuální snášenlivost.
  • Množství zeleniny by se mělo pohybovat mezi 1,5 a 2 kilogramy, syrové i vařené.
  • Dbejte na dostatečný přísun tekutin, preferujte vodu a čaj.

Užitečné je vědět:

Konzumace zeleniny výhradně v jeden den by měla probíhat maximálně čtyři dny v měsíci. Tyto dny by neměly následovat po sobě, jinak dojde k nedostatku například bílkovin a esenciálních aminokyselin.

Rychlý nápoj z červené řepy

Co budete potřebovat: 1:

  • Potřebujete: 150 ml šťávy z červené řepy
  • 50 ml mrkvové šťávy
  • česnek

Příprava:

Šťávy rozmixujte a ozdobte pažitkou.

Zeleninová polévka

Co potřebujete: 1:

  • Potřebujete: 500 g voskovaných brambor
  • 400 g mrkve
  • 150 g kedluben
  • 120 g celeru
  • 1 stonek pórku
  • 1 cibule (střední až velká)
  • 1,5 litru domácího zeleninového vývaru nebo hotového výrobku (nejlépe ekologického)
  • 3 lžíce másla
  • 1 lžička černého pepře hrášek
  • 1 bobkový list, sušený
  • 1 hřebíček
  • 1 bobule jalovce
  • Sůl, mletý černý pepř, muškátový oříšek
  • 3 polévkové lžíce kadeřavé petrželky, nasekané na podávání

Příprava: 

  • Cibuli oloupejte a nakrájejte na malé kostičky.
  • Koření vložte do vajíčka na koření.
  • Pórek oloupejte, důkladně omyjte a nakrájejte na tenká kolečka.
  • Oloupejte mrkev a nakrájejte ji na tenké plátky nebo malé kostičky, stejně jako brambory, kedlubny a celer.
  • Ve velkém hrnci rozpusťte máslo, osmahněte na něm cibuli do průhledna, přidejte všechnu zeleninu a za stálého míchání ji 2-3 minuty jemně smažte.
  • Poté přilijte zeleninový vývar, přidejte vejce, koření a sůl. Polévku přiveďte k varu a vařte 8-10 minut.
  • Vyndejte okořeněné vejce a dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.

Barevná zelenina v troubě

Zde je uvedeno, co budete potřebovat na zeleninu:

  • Potřebujete: 8 středně velkých voskově zbarvených brambor.
  • 1 červenou papriku
  • 1 žlutou papriku
  • 1 středně velkou cuketu
  • 1 středně velký lilek
  • 10 šalotek
  • 10 žampionů

Na marinádu budete potřebovat následující ingredience:

  • Potřebujete: 6 polévkových lžic olivového oleje
  • 1 lžičku oregana
  • 1 lžička tymiánu
  • 1 lžičku chilli nebo pálivé papriky v prášku
  • 1 lžička soli a pepře

Příprava: 1:

  • Uvařte brambory i se slupkou, sceďte je a dejte stranou.
  • Všechnu zeleninu omyjte, oloupejte a nakrájejte na ne příliš malé kousky, např. žampiony rozkrojte na polovinu, papriky na čtyři kusy a lilek a cuketu nakrájejte na silné plátky.
  • Vychladlé brambory i se slupkou nakrájejte na čtvrtky.
  • Smíchejte marinádu z olivového oleje a veškerého koření, okořeňte podle chuti a smíchejte se zeleninou. Jak dlouho marinovat?
  • Poté marinovanou zeleninu položte na plech a pečte v troubě předehřáté na 200 °C s horním/spodním ohřevem asi 20 minut, dokud nebude vše křupavé.

Bude se hodit k zelenému salátu.

Zeleninové recepty s mléčnými výrobky

Zeleninové lasagne

Co potřebujete: 

  • Potřebujete: 1 cibuli
  • 1 mrkev
  • 1 velkou cuketu
  • 1 malý lilek
  • 1 celerovou tyčinku s listy
  • trochu olivového oleje
  • Sůl a černý pepř
  • 200 g zakysané smetany, můžete použít crème fraîche nebo zakysanou smetanu
  • 250 g strouhaného sýra, např. gouda nebo ementál
  • 9 plátů lasagní

Na omáčku:

  • Vložte 1 cibuli.
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 500 ml nastrouhaných nebo nakrájených rajčat
  • 3 polévkové lžíce rajčatového protlaku
  • Hrst čerstvých bylinek (bazalka, petržel, oregano)
  • Sůl a černý pepř

Příprava: 1:

  • Omyjte, oloupejte a nakrájejte mrkev, cuketu, lilek a celer na kostičky nebo na slámky, celerové listy dejte stranou.
  • Na pánvi rozehřejeme olej a zeleninu na něm intenzivně smažíme asi 5 minut, osolíme a opepříme. Vypněte plotýnku a k zelenině přidejte zakysanou smetanu a 150 g sýra. Sýr jemně roztavte a dobře promíchejte se zeleninou. Zeleninu opět osolte a opepřete.
  • Na rajčatovou omáčku oloupejte cibuli, nakrájejte ji nadrobno a osmahněte na rozpáleném oleji, přidejte nastrouhaná rajčata a přiveďte k varu. Přidejte rajčatový protlak a na mírném ohni vařte asi deset minut. Bylinky a celerovou nať nakrájejte nadrobno a promíchejte. Omáčku osolíme a opepříme a odstavíme z ohně.
  • Do formy na pečení navrstvěte zeleninovou směs, pláty lasagní a rajčatovou omáčku, začněte zeleninovou směsí a skončete rajčatovou omáčkou. Posypte zbylým sýrem.
  • Pečte v předehřáté troubě při 180 °C asi 30 minut.Jak si každý týden dopřát zeleninový den

Quinoa kotlety s omáčkou ze zakysané smetany

Co budete potřebovat: 1:

  • Potřebujete: 250 ml zeleninového vývaru
  • 125 g quinoy
  • ½ velké cukety
  • 1 velkou mrkev
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu
  • 1-2 vejce
  • 8 lžiček vody
  • 6 lžic strouhanky
  • 1 lžička kurkumy
  • Sůl a pepř
  • máslo
  • 250 g zakysané smetany
  • bylinková sůl

Příprava:

  • Na mírném ohni nechte quinou vařit, dokud se tekutina nevsákne. To trvá asi pět až deset minut. Nechte vychladnout.
  • Mezitím omyjte, oloupejte a nastrouhejte cuketu a mrkev.
  • Smíchejte škrob s vodou.
  • Smíchejte quinou, nastrouhanou cuketu a mrkev, škrob, vejce, strouhanku a kurkumu.
  • Směs osolte a opepřete a vytvarujte šest plochých placiček.
  • Rozehřejte pánev s velkým množstvím oleje a řízky smažte několik minut z obou stran.
  • Zakysanou smetanu ochutíme solí a bylinkami a podáváme jako omáčku.

Dobře se k ní hodí zelený salát.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *