Jak se podává zelí k večeři? Většinou z něj děláme plněné zelí nebo bigos. Teď je čas vyzkoušet recept, který zaručí dokonalý pokrm ze zelí. Upečeme je v troubě a s chutí je sníme.
Zelí v hlavní roli
Zelí je chutné a užitečné. Plněné zelí a bigos z něj připravený mají mnoho věrných příznivců . Nicméně i na oblíbeném pokrmu může časem vzniknout závislost. Proto stojí za to naučit se nyní recept na zelí v jiné verzi k večeři.
Stačí ho nakrájet na plátky, přidat maso a další zeleninu a pak ho upéct v troubě. Zelí s omáčkou a sýrem je bezkonkurenční .
Jak připravit zelný nákyp k večeři?
Ingredients for the casserole:
Potřebujeme: 1 zelí
3 brambory
1 cibule
2 zelené papriky
200 g mletého masa
2 lžíce oleje
1 polévková lžíce rajčatového protlaku
sůl
pepř
sladká paprika
Ingredience na omáčku:
Potřebné ingredience: 1 lžíce másla
2 lžíce oleje
2 lžíce mouky
2 stroužky česneku
3 šálky mléka
1 lžička soli
1 lžička pepře
100 g žlutého sýra
Zelí zbavte jádřince, nakrájejte ho na silné kostky a vložte do hrnce. Na kostičky nakrájejte také brambory a zelenou papriku. Totéž udělejte s cibulí. Mleté maso osmahněte na pánvi. Přidejte cibuli, brambory a papriku. Zeleninu vařte, dokud nezměkne.
Poté přidejte rajčatový protlak a koření. Přidejte polovinu nakrájeného zelí a promíchejte. Zalijte sklenicí vody a zelí poduste doměkka. Poté přidejte zbytek zelí a duste dalších 20 minut. Nezapomeňte ingredience promíchat.
Zelí je nejlepší k večeři
Nyní se pusťte do přípravy omáčky. Do hrnce dejte máslo a rostlinný olej a rozpusťte je. Poté přidejte mouku a promíchejte. Když se omáčka začne vařit, přidejte prolisovaný česnek. Přilijte mléko, zamíchejte a přiveďte k varu. Nakonec omáčku osolte a opepřete.
Vymažte žáruvzdornou formu olejem a nalijte do ní obsah pánve. Vrch kastrolu potřete omáčkou a posypte strouhaným sýrem. Vložte do trouby předehřáté na 200 °C asi na 45 minut. Po uplynutí této doby podávejte zelný pokrm k večeři . Je vynikající, výrazný a krémový.