Udělejte to ještě před oloupáním mandarinek. Později nám poděkujete

Češi se prý v zimě skládají z mandarinek. Nyní stejně ochotně jíme pomeranče a citrony, které jsou oblíbené po celý rok. Bohužel často zapomínáme na jednu důležitou věc. Citrusové plody bychom měli před konzumací vždy omýt. A je jedno, jestli je stejně oloupeme.

Během přepravy a skladování se citrusové plody mohou nakazit plísněmi a houbami. Na ochranu před těmito nevítanými hosty používají výrobci různé konzervační látky. Bohužel některé z nich mohou mít negativní dopad na naše zdraví. Mezi potenciálně škodlivé látky patří imazalil, thiabendazol a orthofenylfenolát sodný, které mohou způsobovat alergické reakce, podráždění a dokonce i karcinogenní účinky.

  • Jak účinně omývat citrusové plody?

Nemusíte se vzdát chuti a prospěšnosti citrusových plodů. Stačí dodržet několik jednoduchých kroků, které ovoce zbaví škodlivých látek.

  1. Připravte si čisticí roztok z vody a octa nebo vody a jedlé sody.
  2. Ovoce namočte asi na 10 minut.
  3. Důkladně opláchněte pod tekoucí vodou.
  4. Osušte hadříkem nebo papírovou utěrkou.

Bio citrusové plody sice neobsahují chemické konzervační látky, ale to nás nezbavuje povinnosti je umýt. Omytí ovoce snižuje množství kontaminujících látek a zajišťuje, že naše potraviny jsou bezpečné.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *