Urychlují trávení, podporují metabolismus, odstraňují nadýmání, působí proti otokům a zlepšují vzhled pokožky, vlasů a nehtů. Důležité je, že mají extrémně nízký obsah kalorií. Zeleninové míchané nápoje jsou neocenitelné. Vyplatí se po nich sáhnout, když potřebujete vitaminy, máte oslabený imunitní systém nebo po svátcích, když chcete dopřát střevům trochu odpočinku nebo zhubnout. Naučte se jednoduché recepty na lahodné rostlinné nápoje, které obohatí váš jídelníček.
Proč byste měli pít nápoje smíchané se zeleninou?
Zeleninové nápoje jsou osvědčeným způsobem, jak dodat tělu důležité mikroživiny, vlákninu a vitaminy. Proč se vyplatí je pít?
- Zelenina má nízký obsah kalorií a vysoký obsah vlákniny. Díky tomu bude smoothie s jejich přídavkem výživnější a jeho kalorický obsah se příliš nezmění. Tento nápoj bude skvělou dietní svačinkou. Obsah vlákniny může také zlepšit zdraví střev a zrychlit metabolismus.
- Zelená zelenina, jako je petržel a celer, má močopudné vlastnosti, pomáhá jemně regulovat krevní tlak a působí močopudně. Ocení je lidé trpící otoky a zadržováním vody v těle.
- Zelenina obsahuje velké množství vitaminů a antioxidantů. Mají pozitivní vliv na pokožku, vlasy a nehty. Dokáží zpomalit proces stárnutí a podpořit naši imunitu .
- Zeleninové koktejly obsahují méně cukru než jejich ovocné protějšky. To může být důležité zejména pro diabetiky a lidi s inzulinovou rezistencí.
Jakou zeleninu si vybrat do smoothie?
Mnohem častější jsou smoothie na bázi ovoce. Je to dáno jejich sladkou a intenzivní chutí. V případě zeleninových směsí se vyplatí kombinovat je s oblíbeným ovocem – například jablkem, citronem nebo kiwi – jejich chuť zvýrazní sladkost ostatních ingrediencí. Tímto způsobem přesvědčíte i ty nejzarytější odpůrce rafinované chuti.
K přípravě zeleninových směsí budete potřebovat pouze výkonný mixér. Důležité je, aby dokázal rozmixovat tvrdší zeleninu, jako je červená řepa, petržel nebo mrkev. Doporučujeme tři recepty na zdravé a chutné zeleninové koktejly.
Koktejl se zelenou petrželkou – působí močopudně a dodává vitamin C.
Pikantní a aromatická chuť zelené petrželky se dobře hodí k jablkům. Na přípravu přibližně 2 litrů koktejlu budete potřebovat:
- 2 svazky petrželky,
- 3 jablka,
- 2 šálky vody
- šťávu z poloviny citronu
- 2 polévkové lžíce lněného semínka.
Jablka zbavte semínek a nakrájejte na malé kousky. Petrželku omyjte. Všechny ingredience vložte do mixéru a přidejte lněné semínko. Důkladně rozmixujte do hladka.
Zelená petržel je zdrojem vitaminu C, který posiluje imunitní systém a odstraňuje záněty. Také čistí tělo od toxinů, osvěžuje dech a zabraňuje růstu škodlivých bakterií v ústech.
Celerový nápoj pomůže při zácpě a otocích
K přípravě nápoje s celerem budeme potřebovat:
- Potřebujeme: 3 výhonky celeru,
- 1 kyselé jablko,
- 2 kiwi,
- šťávu z poloviny citronu,
- malý kousek čerstvého zázvoru.
Celer, kiwi a jablko nakrájejte na malé kousky a vložte je do mixéru. Přidejte šťávu z poloviny citronu a oloupaný kousek zázvoru. Mixujte do hladka. Pokud je nápoj příliš hustý, můžete ho zředit sklenicí vody.
Celer je skvělá zelenina pro lidi, kteří chtějí zhubnout. Obsahuje velké množství vlákniny, odstraňuje zácpu a snižuje hladinu cholesterolu, přirozeně odstraňuje otoky a pomáhá řešit problém s hromaděním vody v těle.
Nápoj z červené řepy a kurkumy – nápoj na imunitu a oslabení
Červená řepa je jednou z nejzdravějších druhů zeleniny. V kombinaci s jablkem ztratí svou suchost a její šťáva bude sladká a osvěžující. Přidáním kurkumy se zvýší její antioxidační a protizánětlivé vlastnosti. K přípravě nápoje budete potřebovat:
- Potřebujete: 1 červenou řepu,
- 2 jablka.
- 1 mrkev,
- 1 čajovou lžičku kurkumy,
- šťávu z 1 citronu.
Přísady oloupejte, nakrájejte na menší kousky a vložte do mixéru. Mixujte, dokud nevznikne homogenní hmota. Takový nápoj by se měl navždy objevit na jídelníčku lidí trpících anémií, chronickou únavou nebo lidí bojujících s nadváhou a hypertenzí. Červená řepa je také cennou zeleninou, pokud chceme snížit hladinu cholesterolu a cukru v krvi.
Pokud je mixér příliš slabý, můžete použít odšťavňovač. Neméně chutná a hodnotná bude i šťáva připravená z těchto surovin. Jedinou nevýhodou je mnohem nižší obsah vlákniny.