Jablečný ocet zajímá jak lidi vedoucí zdravý životní styl, tak vědce. V posledních letech proběhla řada studií, které prokázaly, že je nejlepší užívat ho před jídlem. Roztok jablečného octa a vody pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi, podporuje hubnutí a zvyšuje vstřebávání železa.
- Sklenice vody s jablečným octem několik minut před jídlem je zdraví prospěšná, zejména z hlediska stabilizace hladiny cukru v krvi.
- Tato směs je také oblíbená mezi lidmi, kteří bojují s nadváhou a anémií.
- Jablečný ocet má cenné vlastnosti, ale lidé trpící refluxem a žaludečními potížemi by s ním měli být opatrní.
Studie ukazují, že každodenní pití 20 ml jablečného octa zředěného vodou může přinést mnoho zdravotních výhod. Existuje však jedno důležité pravidlo – nápoj byste měli pít před jídlem. To pomáhá:
- udržet stabilní hladinu cukru v krvi – studie publikovaná v roce 2013 v časopise Journal of Functional Foods zjistila, že kyselina octová potlačuje trávení sacharidů v trávicím traktu, což se ukázalo jako neocenitelné pro pacienty s cukrovkou 2. typu. Další studie publikovaná v roce 2011 v časopise Diabetes Care ukazuje, že jablečný ocet může pomoci i lidem s diabetem 1. typu;
- snížit tělesnou hmotnost – ocet zvyšuje pocit sytosti, ale analýzy ukazují, že nejlepší účinek mají potraviny s vysokou koncentrací kyseliny octové ;
- zvýšit vstřebávání železa – studie z roku 2002 publikovaná v časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry zjistila, že jablečný ocet zvyšuje vstřebávání železa na úrovni střev. Institut pro vegetariánské zdraví mezitím doporučuje používat jablečný ocet preventivně k předcházení nedostatku železa.
Jablečný ocet a léčba žaludeční nevolnosti
Někteří lidé věří, že užívání jablečného octa 30 minut před jídlem zabraňuje žaludeční nevolnosti. tato praxe je zvykem lidového léčitelství a používá se již mnoho let. Výzkumy však nepotvrzují, že jablečný ocet skutečně pomáhá při žaludeční nevolnosti.
Jablečný ocet před jídlem, ne ráno!
Z pití jablečného octa máme největší užitek, když ho užíváme před jídlem. Odborníci se domnívají, že směs octa a vody bychom měli užívat těsně před jídlem, nikoli několik hodin před ním.
Naopak pití octa na lačný žaludek před snídaní není dobrý nápad. Toto pravidlo platí zejména pro osoby se žaludečními a střevními onemocněními, ale je třeba mít na paměti, že jablečný ocet na lačno může u kohokoli vyvolat pálení žáhy, žaludeční nevolnost nebo bolest žaludku.
Ze stejných důvodů by se neměl užívat večer. Směs je nejlepší užívat před obědem nebo před časnou večeří.
Kontraindikace léčby jablečným octem
Je jablečný ocet užitečný? Při konzumaci ve správném množství určitě ano. Může ho však využít každý? Bohužel ne. Měli by se mu vyhnout pacienti s chronickými onemocněními trávicího systému, zejména žaludku a střev. Nedoporučuje se ani lidem se sklonem k pálení žáhy nebo problémům s játry.
Vzhledem k nedostatku výzkumů o možných vedlejších účincích na plod by jablečný ocet neměly pít těhotné ženy. Je třeba mít na paměti i možné interakce kyseliny octové s některými léky, proto by se pacienti užívající jakékoli léky měli před zahájením léčby poradit s lékařem. Může být nutné zachovat přiměřený odstup mezi léky a nápojem na bázi octa a v některých případech a v některých případech daný lék zcela vysadit.