Do novoročního koláče dávám mák a ořechy. Udělám je v mžiku a stejně rychle zmizí.

Makové a makové koláče patří k tradičním vánočním dezertům. Co ale dělat se zbytky máku, aby nepřišly nazmar? Nejlepším řešením tohoto kulinářského problému je tento recept. Lahodný makový a ořechový koláč je ideální sladký koláč na vánoční večírek, který potěší svou chutí a vůní. Zde je rychlý a snadný recept na domácí makovo-ořechový koláč.

Makový a ořechový koláč – ingredience

K přípravě lahodného a chuťově výrazného koláče se používají jednoduché a snadno dostupné suroviny. Skvěle se hodí mák, ořechy nebo mletá skořice, která zbyla z vánočního pečení. Ostatní produkty lze zakoupit i v malých obchodech s potravinami.

Seznam surovin potřebných k přípravě tohoto lahodného koláče není dlouhý. Jaké produkty jsou na něm uvedeny?

  • pšeničná mouka
  • máslo
  • cukr
  • vejce
  • prášek do pečiva
  • přísady – mák, ořechy (vlašské, lískové, mandle), skořice.

Jak připravit koláč s mákem a ořechy?

Připravit lahodný koláč s mákem a voňavými ořechy není obtížné. Jedná se o jednoduchý recept, se kterým si poradí i ten, kdo neumí připravovat sladké domácí pečivo. Stačí se řídit pokyny uvedenými v receptu a koláč se povede hned napoprvé a svou chutí potěší každého. Další výhodou tohoto osvědčeného receptu je doba přípravy. Koláč je hotový za patnáct minut a o zbytek se postará trouba.

Jak tedy upéct lahodný domácí koláč s mákem a ořechy? Jedná se o opravdu jednoduchý recept na lahodný domácí moučník, který se skvěle hodí na oslavu v poslední den v roce.

  • 1. krok – smíchejte suché ingredience
  • 2. krok – utřete máslo s cukrem a žloutky
  • 3. krok – spojte hmotu se suchými přísadami
  • 4. krok – ušlehejte bílky a smíchejte je s těstem.
  • 5. krok – koláč s mákem a ořechy upečeme v troubě.

Jak koláč s mákem a ořechy podávat?

Tento lahodný a rychlý koláč s mákem a ořechy bude ideálním povánočním dezertem. Skvěle by se hodil také při domácí silvestrovské oslavě. Nejenže je snadný a chutný . Podle přesvědčení a víry stačí sníst jeden kousek tohoto lahodného koláče, abyste se v novém roce 2025 těšili zdraví a úspěchu.

Upečený a vychladlý koláč se vyplatí ozdobit. Díky tomu se stane skutečnou hvězdou mezi novoročními pochoutkami. Královská nebo citronová poleva bude dokonalá. Povrch posypte nasekanými ořechy a mandlemi. Dobrým nápadem je také čokoládová poleva a pražené mandlové lupínky . V každé variantě vás koláč s mákem a ořechy okouzlí svým vzhledem a po prvním soustu potěší svou chutí.

SLOŽENÍ

  • 250 g másla
  • 1 hrnek cukru
  • 1 hrnek pšeničné mouky
  • 1 hrnek mletých ořechů (vlašské, lískové, mandle)
  • 5 vajec
  • 4 lžíce máku
  • 2 lžičky kvásku
  • 1 lžička skořice
  • Také:
  • královská poleva
  • nasekané ořechy

PŘÍPRAVA KROK ZA KROKEM

  • Smíchejte mouku s mletými ořechy, práškem do pečiva, kypřicím práškem, mákem a skořicí.
  • Máslo vyšleháme s cukrem do pěny. Přidáme po 1 žloutku a mícháme, dokud se suroviny nespojí.
  • Postupně přidáváme suché přísady a mícháme, dokud nevznikne hladké těsto.
  • Bílky ušlehejte do tuhé pěny a opatrně je vmíchejte do těsta.
  • Těsto nalijte do formy vyložené pečicím papírem. Vrchní část zarovnáme.
  • Formu vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme 1 hodinu, dokud není tyčinka suchá.
  • Vyjměte ji a nechte zcela vychladnout, poté ji ozdobte královskou polevou a nasekanými ořechy.
  • Podávejte jako dezert na Silvestra a při dalších příležitostech.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *