Makové a makové koláče patří k tradičním vánočním dezertům. Co ale dělat se zbytky máku, aby nepřišly nazmar? Nejlepším řešením tohoto kulinářského problému je tento recept. Lahodný makový a ořechový koláč je ideální sladký koláč na vánoční večírek, který potěší svou chutí a vůní. Zde je rychlý a snadný recept na domácí makovo-ořechový koláč.
Makový a ořechový koláč – ingredience
K přípravě lahodného a chuťově výrazného koláče se používají jednoduché a snadno dostupné suroviny. Skvěle se hodí mák, ořechy nebo mletá skořice, která zbyla z vánočního pečení. Ostatní produkty lze zakoupit i v malých obchodech s potravinami.
Seznam surovin potřebných k přípravě tohoto lahodného koláče není dlouhý. Jaké produkty jsou na něm uvedeny?
- pšeničná mouka
- máslo
- cukr
- vejce
- prášek do pečiva
- přísady – mák, ořechy (vlašské, lískové, mandle), skořice.
Jak připravit koláč s mákem a ořechy?
Připravit lahodný koláč s mákem a voňavými ořechy není obtížné. Jedná se o jednoduchý recept, se kterým si poradí i ten, kdo neumí připravovat sladké domácí pečivo. Stačí se řídit pokyny uvedenými v receptu a koláč se povede hned napoprvé a svou chutí potěší každého. Další výhodou tohoto osvědčeného receptu je doba přípravy. Koláč je hotový za patnáct minut a o zbytek se postará trouba.
Jak tedy upéct lahodný domácí koláč s mákem a ořechy? Jedná se o opravdu jednoduchý recept na lahodný domácí moučník, který se skvěle hodí na oslavu v poslední den v roce.
- 1. krok – smíchejte suché ingredience
- 2. krok – utřete máslo s cukrem a žloutky
- 3. krok – spojte hmotu se suchými přísadami
- 4. krok – ušlehejte bílky a smíchejte je s těstem.
- 5. krok – koláč s mákem a ořechy upečeme v troubě.
Jak koláč s mákem a ořechy podávat?
Tento lahodný a rychlý koláč s mákem a ořechy bude ideálním povánočním dezertem. Skvěle by se hodil také při domácí silvestrovské oslavě. Nejenže je snadný a chutný . Podle přesvědčení a víry stačí sníst jeden kousek tohoto lahodného koláče, abyste se v novém roce 2025 těšili zdraví a úspěchu.
Upečený a vychladlý koláč se vyplatí ozdobit. Díky tomu se stane skutečnou hvězdou mezi novoročními pochoutkami. Královská nebo citronová poleva bude dokonalá. Povrch posypte nasekanými ořechy a mandlemi. Dobrým nápadem je také čokoládová poleva a pražené mandlové lupínky . V každé variantě vás koláč s mákem a ořechy okouzlí svým vzhledem a po prvním soustu potěší svou chutí.
SLOŽENÍ
- 250 g másla
- 1 hrnek cukru
- 1 hrnek pšeničné mouky
- 1 hrnek mletých ořechů (vlašské, lískové, mandle)
- 5 vajec
- 4 lžíce máku
- 2 lžičky kvásku
- 1 lžička skořice
- Také:
- královská poleva
- nasekané ořechy
PŘÍPRAVA KROK ZA KROKEM
- Smíchejte mouku s mletými ořechy, práškem do pečiva, kypřicím práškem, mákem a skořicí.
- Máslo vyšleháme s cukrem do pěny. Přidáme po 1 žloutku a mícháme, dokud se suroviny nespojí.
- Postupně přidáváme suché přísady a mícháme, dokud nevznikne hladké těsto.
- Bílky ušlehejte do tuhé pěny a opatrně je vmíchejte do těsta.
- Těsto nalijte do formy vyložené pečicím papírem. Vrchní část zarovnáme.
- Formu vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme 1 hodinu, dokud není tyčinka suchá.
- Vyjměte ji a nechte zcela vychladnout, poté ji ozdobte královskou polevou a nasekanými ořechy.
- Podávejte jako dezert na Silvestra a při dalších příležitostech.