- Když Čech mluví o ořeších, má pravděpodobně na mysli vlašské nebo lískové, tedy ty, které jsou nejsnáze dostupné, oblíbené a rostou v našich podmínkách. Ve skutečnosti se ukazuje, že nemusíme vyhledávat znamenité a exotické ořechy, abychom účinně obohatili svůj jídelníček. Vědci z Kalifornie a Minnesoty potvrzují, že nám vlašské ořechy mohou poskytnout mnoho zdraví prospěšných látek.
- Ořechy jsou považovány za mimořádně zdravé díky vysokému obsahu bílkovin, vlákniny a tuků.
- Vědci z Minnesotské univerzity zjistili, že lidé, kteří jedí vlašské ořechy, mají nižší riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění než ti, kteří je nejedí vůbec.
- Ukázalo se také, že lidé, kteří jedí vlašské ořechy, se celkově stravují zdravěji, méně přibývají na váze a jsou fyzicky aktivnější.
- To nejsou jediné výhody těchto ořechů, ale je zde nutná střídmost a zdravý rozum.
- Ořechy jsou považovány za součást vyvážené stravy díky vysokému obsahu bílkovin, vlákniny a zdravých tuků. Bezpochyby se vyplatí zařadit je do svého běžného jídelníčku, jak nám neustále připomínají odborníci na výživu. K ořechům se nemusíme dlouze přemlouvat, jíme je o Vánocích (i když příliš mnoho tohoto kulinářského štěstí může skončit bolestí žaludku). Podle nových výzkumů jsou v jídelníčku mimořádně žádoucí složkou. Významně se liší svými vlastnostmi, o čemž existují konkrétní důkazy.
Co se děje s vaším tělem, když jíte vlašské ořechy?
Nová studie z Minnesotské univerzity se zaměřuje zejména na jeden druh ořechů – vlašské ořechy. Podle odborníků jejich pravidelná konzumace znamená nižší riziko kardiovaskulárních onemocnění a přibývání na váze a lidé, kteří se takto stravují, častěji cvičí. Jaké jsou další výhody těchto ořechů a co se stane s vaším tělem, pokud je budete jíst pravidelně?
1. Zlepší se zdraví vašeho srdce
Vlašské ořechy jsou vynikajícím zdrojem kyseliny alfa-linolenové (ALA), omega-3 mastné kyseliny, o které je známo, že snižuje zánět. To však není jediný způsob, jak ořechy pomáhají pečovat o vaše srdce. Pravidelná konzumace ořechů také snižuje hladinu triglyceridů a cholesterolu.
2. Zlepší se zdraví a kondice vašeho mozku.
Studie prokázaly, že antioxidanty a polyfenoly obsažené ve vlašských ořeších mohou zlepšit funkci mozku a zpomalit pokles duševních schopností s přibývajícím věkem. Jejich konzumace má pozitivní vliv na paměť a schopnost myšlení.
3. Budete mít zdravější střeva
Mikrobiom neboli bakterie, které žijí ve střevech, je také důležitý pro zdraví a pohodu celého těla, včetně imunitního systému. Podle vědců vlašské ořechy zlepšují zdraví střev. To je další plus a výhoda stravy obsahující tyto ořechy.
4. Mohou snižovat riziko vzniku rakoviny.
Zdravá střeva, kontrola zánětů, zdravé tuky a další účinné látky, jako jsou sloučeniny urolithinu, znamenají, že konzumace těchto ořechů může minimalizovat riziko vzniku některých druhů rakoviny. Výzkum v této oblasti stále probíhá.
Zlaté rady odborníků na výživu ohledně vlašských ořechů
Přestože konzumace vlašských ořechů má mnoho výhod, mějte na paměti, že konzumace příliš velkého množství vlašských ořechů škodí vašemu zdraví. Vlašskými ořechy byste to neměli přehánět, a to ani těmi nejzdravějšími. Zaprvé se jedná o velmi kalorickou svačinu, takže její kalorický obsah byste rozhodně měli zahrnout do svého denního kalorického příjmu. Za druhé, pokud jich sníte příliš mnoho, může vás bolet žaludek. Ořechy jsou poměrně těžko stravitelné a tělo potřebuje čas, aby je zpracovalo a správně využilo.