Zajímá vás, jak připravit drobenku? Díky tomuto průvodci se dozvíte víc než jen základní recept na kynutou bábovku. Nabízíme hned čtyři recepty pro lidi s různými dietami a kulinářskými preferencemi. Dokonce se dozvíte, jak připravit drobenku bez mouky!
Dokonalá drobenka – jak má vypadat
Dortová drobenka byla klasická dortová posypka, kterou se sypal nedělní koláč. Byla sladká, drobivá a skvěle doplňovala chuť kynutého těsta. Dokonalá kramfle je taková, která je perfektní jako příloha, ale my bychom ji s chutí jedli i bez ní. Jak ji připravit.
Na přípravu klasického kramble nebudete potřebovat mnoho ingrediencí, ale důležité jsou poměry. Těsto by mělo být křehké a zároveň ne příliš tvrdé. Tajemství spočívá také v době a teplotě pečení. Podobného efektu lze naštěstí dosáhnout i s použitím jiných ingrediencí. Pokud nemáte máslo, můžete použít margarín. To je také dobrá volba pro vegany. Místo mouky můžete použít například ovesné vločky.
Důležité je, aby byl drobenkový koláč sladký, ale ne mdlý. Nejlepší je těsto prohníst s moučkovým cukrem. I když některé hostitelky dávají přednost jemnozrnnému cukru. V alternativních receptech můžete použít i jiná sladidla v závislosti na požadovaném efektu. Jedno je jisté: od dokonalého kramfleku se jen těžko udrží všechny mlsné jazýčky. A o to přece jde. Musí být příjemný pro chuťové buňky.
Základní recept na kramble
Pokud máte rádi tradiční kuchyni, je tento recept na kramble velmi jednoduchý. Vše, co potřebujete, je máslo, mouka a cukr. Zde jsou podrobnosti základního receptu (stačí na koláč na středně velký plech):
- 200 g pšeničné mouky (nejlépe se hodí typ 500).
- 100 g/půl balíčku másla (snažte se použít 82% máslo, jinak by se mohlo stát, že bude příliš vodnaté)
- 100 g cukru (nejlepší je moučkovýcukr )
Máslo by mělo mít pokojovou teplotu. Nejlepší je nakrájet je na kousky. Vše nalijte do mísy nebo jiné hluboké nádoby. Přísady ručně promíchejte. Znakem dokonalého streuselu je, že těsto vyjde kompaktní. Pokud je z nějakého důvodu příliš sypké, přidejte máslo. Dejte ho na půl hodiny do lednice. Poté ho rozdrobte na kynuté těsto nebo na plech (těsto by mělo být na plechu připravené k závěrečnému kynutí před pečením). Pečeme asi 20 minut při teplotě 190 °C.
Jak vidíte, v základním receptu se držíme poměru 2:1:1. To se vyplatí vědět, pokud chcete koláč udělat například dvakrát větší. A to je asi tak všechno, co se týče dokonalého kramfleku tradiční kuchyně.
Dortová stuha na různé způsoby
Drobenka bez másla
Crumble bez másla nemusí mít výraznou „máslovou“ chuť, můžete použít margarín. Nejlepší je, pokud se jedná o margarín určený speciálně na pečení. Při použití margarínu postupujte podle základního receptu na kramble a místo másla přidejte margarín. Je třeba si uvědomit, že balení margarínu je o něco větší, takže 100 gramů nebude polovina, ale asi 1/3 balení. Alternativním způsobem, jak připravit kramble bez másla, je použití másla. Zde je návod, jak připravit drobenku s máslem krok za krokem:
- 200 g pšeničné mouky (typ 500)
- 200 g cukru
- 175 ml másla (1/2 šálku)
Všechny ingredience smíchejte dohromady. Neukládáme do chladničky. Bez másla nepotřebuje další chlazení, aby získalo správnou konzistenci. Pokud je příliš suchá, můžeme přidat více másla. Místo krystalového cukru můžeme použít moučkový cukr. Někteří lidé dokonce dávají přednost hnědému třtinovému. Takto připravenou drobenkou posypeme koláč. Nechte vykynout (stejně jako v receptu na máslovou a margarínovou drobenku). Pečeme 15-20 minut při teplotě 190 °C. Jak jste si možná všimli, poměry se mírně změnily. Při použití másla místo 2:1:1 používáme poměry 2:2:1, kde jednotka odpovídá množství přidaného másla (v přepočtu na hrnky – půl hrnku másla na hrnek mouky).
Drobenka bez mouky
Dalším způsobem, jak docílit drobenky, je připravit ji bez mouky. Nejlepší alternativou jsou zde ovesné vločky. Drobenka z ovesných vloček má výraznou chuť a trochu jinou konzistenci. Je ideální nejen do kynutého těsta, ale také do ovocných dezertů, například koláčů. Pro tento recept na drobenku budeme potřebovat několik dalších ingrediencí:
- 100 g ovesných vloček (asi 10 polévkových lžic).
- 2 lžíce kokosového oleje
- 1 lžíci medu
- 1 lžičku kokosových hoblinek
Ingredience vložte do mixéru a rozmixujte. Poté rozetřete na korpus nebo ovoce a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Tento typ kramble zhnědne o něco rychleji. Je dobré ho kombinovat s koláči a dezerty, které nevyžadují dlouhé pečení. Optimální doba pečení je 7-10 minut. Protože recept není veganský, můžete místo kokosového oleje přidat ghí ve stejném množství. Důležité je, aby byl bez mouky.
Bezlepková dortová drobenka
Nevýhodou ovesných vloček je, že mohou obsahovat lepek. Je pravda, že na speciálním regálu můžete koupit vločky beze stop lepku, ale jednodušší je zvolit bezlepkové. Na trhu jsou k dostání bezlepkové mouky. Svou úlohu jistě plní, ale množství přísad, jako je guma guar a regulátory kyselosti, může některé lidi vyděsit. Drobenku na bezlepkový koláč nebo pečené ovoce lze připravit z kukuřičné nebo pohankové mouky. Vyplatí se přidat kokosové hobliny a mleté mandle. Díky tomu bude mít lepší chuť a bude drobivější.
Níže najdete podrobný recept na přípravu bezlepkového kramble:
- Pohankovou nebo kukuřičnou mouku: 100 g pohankové nebo kukuřičné mouky.
- 100 g mletých mandlí
- 150 g kokosových hoblin
- 100 g (půl balíčku) másla
Ingredience smíchejte a ručně je drobte, dokud nezískáte hustou, ale drobivou hmotu. Tou posypeme koláč nebo ovoce. Pečte asi 25 minut při 180 stupních Celsia.
Vzhledem k tomu, že bezlepková dieta je specifická a pečivo se připravuje jinak než z pšeničné nebo žitné mouky, neuvádíme přesné údaje o množství těsta. Každý, kdo má alergii na lepek nebo ji má v rodině, jistě ví, jak péct bezpečné bezlepkové pečivo.