Často si neuvědomujeme nebo podceňujeme vliv každodenních produktů, jako je káva, přitom jejího potenciálu může dosáhnout právě přehodnocení snídaně nebo svačiny.
Káva je pro své vlastnosti a účinky na organismus předmětem zájmu vědecké komunity.
Průměrná spotřeba kávy v České republice je 4,12 kilogramu ročně na osobu, což odpovídá více než 550 šálkům. Tato čísla se nepochybně zvyšují i v jiných zemích a zájem vědecké komunity je dán významem tohoto nápoje v každodenním jídelníčku . A ti, kteří vypijí jen jeden šálek nebo více než jeden, ocení, jak moc se jeho přínos zvýší, pokud ho doprovodíme dobrým zdrojem bílkovin.
Obsah antioxidantů je jednou z nejpozoruhodnějších vlastností, protože je spojován s nižším rizikem vzniku běžných onemocnění, jako je cukrovka 2. typu, srdeční choroby, onemocnění jater nebo neurodegenerativní onemocnění. Bílkoviny jsou zase důležitými molekulami pro dobré celkové fungování organismu: od tvorby tkání a svalů až po zajištění hormonální a enzymatické činnosti.
Sbohem, denní kofeinová krize: lékařka vysvětluje, jak se jí vyhnout
Káva a bílkoviny jsou dvě látky, které bychom a priori do stejné rovnice nedali, ale pravdou je, že mají podobné účinky na zdraví, které se výrazně zvýší, pokud je zkombinujeme. Při zvažování této kombinace je důležité, aby konzumace byla umírněná , a aby si lidé s kardiovaskulárním onemocněním byli vědomi rizika předávkování kofeinem.
Jak a kdy je nejlepší je kombinovat?
Konzumace kávy se obvykle spojuje s první hodinou dne a v odpoledních hodinách. Co se týče proteinů, neexistuje ideální doba pro jejich užívání, měly by být součástí zdravé a vyvážené stravy. Přestože existují umělé proteinové prášky, které lze do kávy přidávat, je dobré si uvědomit, které bílkovinné potraviny vynikají:
- Tvaroh: 24 gramů bílkovin.
- Tofu: Tofu: 22 gramů.
- Řecký jogurt : 20 gramů.
- Losos: 17 gramů.
- Dýňová semínka: 8 gramů.
- Vejce: 6 gramů.
S těmito potravinami můžete přijít na několik nápadů na snídani nebo svačinu, které doplní šálek kávy o pořádnou dávku přírodních bílkovin. V kombinaci s celozrnným chlebem získá kterákoli z těchto potravin dvojí účinek, který se projeví různými způsoby.
Znásobují účinky na kognitivní funkce.
Není běžné uvažovat o kávě nebo bílkovinách jako o možných dobrodincích tak důležité funkce pro člověka. Výzkumy v oblasti neurověd v posledních letech ukázaly, že káva zlepšuje kognitivní funkce díky své stimulační síle. K tomu je třeba dodat, že zajištěním dostatečného příjmu bílkovin zaručujeme produkci neurotransmiterů, biomolekul, které, pokud nejsou v rovnováze, způsobují závažná onemocnění, jako je úzkost , deprese a další závažné poruchy .
Kontrolují tělesnou hmotnost.
Druhý z nejpozoruhodnějších účinků kombinace kávy a bílkovin je jistě široké populaci známější: kontrola tělesné hmotnosti. Obě látky působí na tuk a navozují pocit sytosti, stejně jako zachovávají svalovou hmotu. Zde musíme mít na paměti, že hovoříme o černé kávě, bez cukru a možná s trochou mléka, protože v tomto případě je nízkokalorická.