Pět chyb při přípravě zázvorového čaje

Zimní nachlazení nás nutí hledat přírodní způsoby, jak posílit imunitní systém a zahřát tělo. V této souvislosti je nesporným hrdinou sezóny zázvor, oceňovaný jak pro své blahodárné účinky, tak pro svou jedinečnou chuť. Nicméně i při přípravě tak jednoduchého nápoje, jakým je zázvorový čaj, existují úskalí, která mohou zhatit naše dobré úmysly. Zde je pět chyb, kterých je třeba se vyvarovat, abychom plně využili blahodárných účinků tohoto kořene.

Chyba první: Zbytečné loupání

Při našich kuchařských rituálech často automaticky saháme po škrabce na zeleninu, aniž bychom si uvědomovali, že se zbavujeme cenných živin. Pokud jde o zázvor, vyplatí se tento krok přehodnotit – místo loupání je lepší kořen důkladně opláchnout a případně odstranit jen ty části, které vypadají nevábně. Pamatujme, že zázvor v bio kvalitě je investicí do našeho zdraví.

Chyba druhá: problém velikosti

Když se čas krátí, je snadné podlehnout pokušení nakrájet zázvor na velké kusy, ale právě tenké plátky zvýrazní jeho nejlepší chuť a účinné látky. Pečlivá práce s nožem ovlivňuje intenzitu a vlastnosti nálevu.

Chyba třetí: příliš brzké krájení

Rozhodující je čas, a to nejen pokud jde o velikost kousků, ale také doba jejich přípravy. Příliš brzké nasekání zázvoru vede ke ztrátě jeho cenných vlastností. Optimálním řešením je trpělivě počkat, až se voda uvaří.

Chyba čtvrtá: spěch je špatný rádce

Netrpělivost může způsobit, že čaj uvaříme příliš rychle. Aby však éterické oleje v zázvoru mohly plně využít svůj potenciál, musí mít voda správnou teplotu – musí se vařit. Délka louhování je věcí individuálních preferencí, ale vyplatí se jí věnovat pět až deset minut.

Chyba pátá: nesprávné skladování.

Nasekaný zázvor je choulostivý produkt, který může rychle ztratit svou hodnotu, pokud se nedbá na jeho správné skladování. Místo skladování v košíku na ovoce je lepší zabalit jej do vlhkého kuchyňského papíru a pevně uzavřít v sáčku nebo fólii a poté jej umístit na chladné místo. Tento způsob udrží kořen čerstvý až tři týdny.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *