Brandon Crawford trvá na tom, že bychom se měli vzdát cukru v kávě a dát přednost jiným možnostem, jako je skořice nebo černý pepř.
Single, nakrájená, s mlékem, obarvená, ledová… Možností, jak pít kávu, je nespočet. U nás je nesporným králem odpoledního jídla a po vodě a čaji třetím nejkonzumovanějším nápojem na světě. Doporučuje se používat kvalitní kávu namísto pražené, která obsahuje více přepálených a karbonizovaných sloučenin díky přidanému cukru, a samozřejmě ji konzumovat bez jakýchkoli sladidel.
Mnoho lidí nesouhlasí s hořkou chutí kávy bez jakéhokoli slazení, ale je třeba poznamenat, že použití cukru v tomto typu nápoje může mít negativní vliv na zdraví, zejména pokud se užívá v nadměrném množství. Odborníci na výživu i neurologové doporučují rozloučit se s touto látkou ve prospěch jiných zdravějších možností, jako je skořice nebo černý pepř.
Zdravější možnosti
Vysvětluje to neurolog Brandon Crawford, který uvádí, že některé koření v kávě , kromě mnoha jiných, může mít protizánětlivý účinek. V případě skořice se jedná o „složku plnou přínosů pro naše zdraví“ díky vysokému obsahu antioxidantů, které bojují proti oxidačnímu stresu. Pomáhá také udržovat stabilní hladinu cukru v krvi.
Stejně tak trvá na tom, že přidání špetky černého pepře do kávy může být „skvělým způsobem, jak posílit kognitivní obranyschopnost“, stejně jako kurkuma, která pomáhá snižovat záněty mozku a chránit buňky před poškozením. A samozřejmě zázvor podporuje rovnováhu neurotransmiterů, koncentraci a duševní bdělost.
Je třeba si uvědomit, že pokud si čas od času dopřejete kávu s cukrem a budete to dělat s mírou, pro většinu lidí to nebude problém. Snížení denní konzumace však může mít dlouhodobý přínos. Káva sama o sobě může být lahodným a zdravým nápojem plným antioxidantů a zdraví prospěšných látek. Pokud se rozhodnete pít ji bez cukru, vaše chuťové buňky se časem přizpůsobí a možná si ji dokonce více vychutnáte.