Někteří lidé mají rádi pečivo, jiní zase slané pokrmy. Pokud patříte do druhé skupiny, neplýtvejte energií na přípravu labužnických dortů z trouby. Zvláště když z toho nemáte žádnou radost. Z několika jednoduchých ingrediencí si můžete připravit lahodný nepečený dezert. Hosté budou překvapeni, jak je snadný a přitom chutný.
Dort bez pečení? Existuje mnoho způsobů, jak připravit dezerty bez použití trouby, od italského tiramisu až po gurmánské veganské sladkosti. Vrcholky lze připravit z drcených piškotů, sušenek nebo piškotů. Ozdobte vrchní část opraženými mandlovými lupínky, které dodají dortu slavnostní vzhled.
Dort s náplní kaimak – jak si ho připravit doma?
Pokud nemáte moc času, kupte si v obchodě hotovou formu. Lidé, kteří mají více času, si mohou fondán připravit doma. Je to snadné, i když to zabere nějaký čas.
K výrobě kajmakové hmoty od základu budete potřebovat jen několik jednoduchých ingrediencí. Budete potřebovat litr plnotučného mléka, 300 g cukru a 100 g másla. Mléko s cukrem a máslem zahřejte v hrnci za stálého míchání. Vaření může trvat asi 2 hodiny. Když směs zhoustne a získá zlatohnědou barvu, je připravena k použití. Nezapomeňte, že nesmíte přestat míchat. Pokud nebudete vytrvalí, může se směs připálit.
Recept na rychlý nepečený dort s kajmakem.
Na moučník můžete použít klasické muffinové sušenky nebo čokoládové sušenky.
Ingredience:
- Sušenky: 200 g sušenek,
- 500 g kaymakové směsi,
- 180 ml 36% smetany ke šlehání,
- 50 g moučkového cukru,
- 500 g sýra mascarpone.
Provedení:
- Sušenky položíme na dno plechu vyloženého pečicím papírem. Rozetřete na ně polovinu kajmakové směsi a sušenky přiklopte.
- Ve vysoké míse vyšlehejte smetanu s moučkovým cukrem. Po lžících ji smíchejte se sýrem mascarpone. Připravený krém rozetřete v další vrstvě a přikryjte zbylými sušenkami.
- Povrch pokryjeme zbylou fondánovou náplní.
- Pokud chcete dort ozdobit slavnostním dojmem, ozdobte ho opraženými mandlovými lístky.
Jak připravit pražené mandlové lupínky?
Příprava pražených mandlových lupínků, které dodají dortu šmrnc, zabere jen několik minut. Nejprve si na středním plameni rozehřejte suchou pánev. Poté na pánev nasypte asi 50 g mandlových vloček. Jemně je otáčejte, dokud nezískají zlatavou barvu a nezískají příjemnou oříškovou vůni. Proces opékání trvá asi 3-5 minut. Je důležité vločky hlídat a občas zamíchat, aby se nepřichytily.