Časté říhání a pálení žáhy může ztěžovat každodenní život. Zde si přečtěte, kterým nápojům se vyhnout.
Pálení žáhy patří mezi nejčastější tělesné potíže Čechů. Podle studie NDR postihuje téměř každého třetího člověka.
Mezi příznaky patří silné pálení v oblasti hrudníku, říhání a tlak v žaludku. Pocit pálení je způsoben žaludeční kyselinou, která napadá nechráněné stěny jícnu.
U mnoha pacientů se v průběhu let vyvinou chronické příznaky.
Trpíte pálením žáhy? Pak pro vás máme dobrou zprávu, protože: Kromě zdravé stravy existuje ještě jedna věc, kterou můžete okamžitě změnit, abyste pálení žáhy zmírnili.
Pálení žáhy: nápoj, který byste raději neměli pít
Mnoho lidí dává přednost sycené vodě, protože jim chutná lépe než nesycená voda. Někteří lidé však pociťují nadýmání břicha a musí si odříhnout. K tomu dochází proto, že se v žaludku hromadí příliš mnoho plynu.
U lidí s citlivým žaludkem to může způsobit pálení žáhy, protože malé množství žaludeční šťávy stoupá vzhůru, když plyny unikají nahoru. Pokud jste tedy vůbec náchylní k pálení žáhy, měli byste přejít na nesycenou vodu.
Pokud je pro vás pití neperlivé vody příliš nudné, můžete si také koupit láhev na pití s ochucenými kapslemi, které při pití chutnají jako cola nebo ledový čaj.
Je oxid uhličitý skutečně kyselý?
Mimochodem, je mylná představa, že oxid uhličitý je skutečně kyselý.
Bublinky, které se nacházejí v sycené vodě, nejsou ve skutečnosti oxid uhličitý, ale kyselina uhličitá rozpuštěná ve vodě. Tato látka se pak jednoduše vydechuje. U sladkých sycených nápojů je situace jiná. Zde je příčinou okyselení cukr.
Nápoje, které pomáhají při pálení žáhy
I když sycená voda může být příčinou pálení žáhy, existují také nápoje, které žaludek zklidňují. Patří mezi ně např:
- Nápoje s vysokým obsahem hydrogenuhličitanu.
- Plnotučné mléko
- Mandlové nápoje z ovesných vloček
Pokud trpíte chronickým pálením žáhy, je rozhodně vhodné konzultovat příčiny a příznaky s lékařem. Dlouhodobé pálení žáhy může vést k dalšímu poškození zdravotního stavu, například jícnu.