Druhy těstovin: které těstoviny se hodí k jaké omáčce?
Existuje tolik různých druhů těstovin. Můžete rychle ztratit přehled o tom, které těstoviny se hodí ke které omáčce.
1/9Špagety jsou klasika: hodí se ke všem druhům tekutých omáček, ať už jde o rajčatovou omáčku nebo carbonaru.
2/9Penne znamená v němčině „husí pírko“. Nudle se tak nazývají proto, že jejich zkosené konce připomínají uříznutou stranu peří. Hodí se k jakékoli husté omáčce.
3/9Podle legendy vytvořil těstoviny v 16. století mladý syn kuchaře na florentském dvoře. Chlapec namotal zbytky těsta na pletací jehlici a vytvořil tak fusilli. K vynálezu malého chlapce se nejlépe hodí omáčky z masa a ricotty.
4/9Rigatoni jsou obzvlášť chutné v husté omáčce. Jsou také perfektní „al forno“.
5/9Farfalle znamená v italštině motýl. Tyto těstoviny se hodí do omáček se zeleninou nebo rybami, ale často se používají i do těstovinových salátů.
6/9Orecchiette díky svým křivkám obzvlášť dobře drží husté a objemné omáčky.
7/9Maccheroni se hodí k zapékaným pokrmům a dobře se hodí k zeleninovým nebo smetanovým omáčkám.
8/9Tagliatelle jsou 5-10 mm široké s drsným povrchem a hodí se zejména ke smetanovým omáčkám nebo omáčkám na bázi olivového oleje. Těstoviny z regionu Emilia-Romagna jsou vynikající také v boloňské omáčce.
9/9Nezáleží na tom, zda jde o rajčatovou nebo smetanovou omáčku: ravioli se k sobě hodí v závislosti na náplni. Výborné jsou také se šalvějovým olejem.
Mícháte si sami různé druhy těstovin a omáček? Pro Italy je to velká chyba. Každý druh těstovin totiž potřebuje k dokonalé chuti jen jednu konkrétní omáčku. Hrubé pravidlo: tekuté omáčky k dlouhým těstovinám a husté nebo silnější omáčky ke krátkým těstovinám.