Staropolský cheesecake

Kulinářské experimenty jsou dnes v módě. Tvarohové koláče se připravují z různých surovin (někdy dokonce bez tvarohu!) a s velmi originálními přísadami. Ale protože svátky jsou za dveřmi, možná je čas oprášit recept na tradiční staropolský tvarohový koláč?

Ingredience

  • 1 kg tučného tvarohu
  • 8 vajec
  • 200 g cukru
  • 100 g másla
  • 4 polévkové lžíce bramborového škrobu
  • ½ vanilkových semínek
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • 50 g sultánek

Složení

  • 1 kg tučného tvarohu
  • 8 vajec
  • 200 g cukru
  • 100 g másla
  • 4 lžíce bramborového škrobu
  • ½ vanilkových semínek
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • 50 g sultánek

Potřebné kuchyňské náčiní

Dortová forma o průměru 26 cm.

Postup přípravy

1

Zahřejte tvaroh a vejce na pokojovou teplotu. Rozpusťte máslo a nechte ho vychladnout.

2

Namočte sultánky do horké vody. Pokud chcete, můžete vodu nahradit alkoholem (např. rumem). Před přidáním do směsi je sceďte.

3

Tvaroh dvakrát rozmělněte přes středně velké síto. Smíchejte s tekutým máslem.

4

Oddělte bílky od žloutků. Žloutky vyšlehejte s polovinou cukru mixérem na vysoké otáčky do hrudek.

5

Do žloutků přidejte bramborový škrob, oloupaná vanilková semínka a nastrouhanou citronovou kůru. Míchejte, dokud se ingredience nespojí.

6

Po částech přidávejte tvaroh do žloutkové směsi a míchejte mixérem na střední rychlost. Nakonec do směsi vmíchejte po lžících sušené sultánky.

7

Zlehka ušlehejte bílky. Poté postupně přidávejte cukr a šlehejte mixérem na vysoké otáčky, dokud se nevytvoří tuhé špičky. Jemně vmíchejte pěnu do tvarohové směsi.

8

Dortovou formu o průměru 26 cm lehce vymažte olejem. Dno a okraje vyložte pečicím papírem (tuk zabrání posunu papíru).

9

Do dortové formy nalijte tvarohovou směs. Vložte do střední úrovně trouby vyhřáté na 180 °C. Na spodní úroveň postavte žáruvzdornou formu s horkou vodou (zabráníte tak připalování a praskání tvarohového koláče). Pečte přibližně 60 minut.

10

Po upečení nechte cheesecake v troubě s pootevřenými dvířky ještě hodinu. Po úplném vychladnutí jej na několik hodin uložte do chladničky. Před podáváním jej uveďte do pokojové teploty. Cheesecake ozdobte, například čokoládou nebo moučkovým cukrem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *