Maggi dominuje českým stolům a již mnoho let obohacuje chuť našich vývarů. Nechutná vám tato přísada, nebo vás snad nudí a chcete si polévku okořenit jinak, zajímavěji? S tímto kořením získá vývar zcela novou, jedinečnou chuť. Jednou jsem to zkusil a už jsem se k humru nikdy nevrátil.
Vývar je velmi klasická a jednoduchá polévka. Díky tomu působí dojmem, že už ho známe v každé verzi a není prostor pro nové příchutě. To je však velký omyl. Přidáním sójové omáčky do vývaru uvidíte, jak bude lahodný.
Sójová omáčka do vývaru
Sójová omáčka je fermentovaná asijská pochoutka vyrobená ze směsi sójových bobů, sójové omáčky, vody a soli. Pochází z Číny, kde se vyráběla již před více než 2500 lety. V závislosti na typu zakoupené omáčky může být hustší nebo tučnější. Chuťově je však stále podobná.
Sójová omáčka má mimořádně silnou chuť umami. Z tohoto důvodu přidání několika kapek do vývaru výrazně obohatí jeho chuť. Vývar bude aromatičtější a zvýrazní se chuť masa použitého k jeho přípravě. Nezapomeňte, že sójová omáčka je velmi slaná.
Příliš mnoho sójové omáčky může způsobit, že vývar bude příliš slaný. Může také způsobit, že bude příliš asijský, což není to, co chceme . Doporučuje se přidat asi 1-2 polévkové lžíce omáčky na 2 litry vody. Koření se přidává až na konci vaření, aby nedominovalo celému pokrmu .
Je sójová omáčka užitečná?
Přírodní sójová omáčka, která neobsahuje zvýrazňovače chuti, by neměla obsahovat zdraví škodlivé složky. Nezapomeňte však, že koření je bohaté na sůl. Jedna polévková lžíce omáčky pokrývá až 40 %. doporučené denní dávky sodíku.
Častá konzumace velkého množství sójové omáčky proto může vést k nadměrnému příjmu soli. Tím se zvýší riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Mezi ně patří vysoký krevní tlak a srdeční selhání .
Ještě horší dopad na naše zdraví budou mít sójové omáčky, které jsou chemicky fermentované a obsahují zvýrazňovače chuti . Vyhýbejte se také výrobkům s přidanými konzervanty, zahušťovadly a umělými barvivy . Nejzdravější sójová omáčka bude obsahovat vodu, sóju, pšenici a sůl.