Kdo by neměl rád šlehačku? Je to lahodný doplněk dortů a dezertů. Ne každý však ví, jak ji připravit, aby byla zdravá a nadýchaná. Prozradíme vám tajemství přípravy zdravé domácí šlehačky, která se nesrazí. Seznamte se s naším nejlepším receptem.
Co je to šlehačka a k čemu slouží?
Šlehačka je považována za jedinečnou pochoutku, která se přidává do dezertů, dortů, zákusků, kávy, vaflí atd. Donedávna se šlehačka musela šlehat ručně, aby vznikla šlehačka. To je poměrně zdlouhavý a obtížný úkol, protože smetana se často nepovede, vyjde vodová, spadne nebo se srazí. Proto se často vzdáváme výroby domácí šlehačky a kupujeme hotovou šlehačku v dávkovači ve spreji. Stačí stisknout dávkovač a zdobit dorty, vafle nebo koláče. Je tento druh šlehačky užitečný? Jako každý výrobek s dlouhou dobou trvanlivosti obsahuje konzervační látky a umělé přísady. Proto se vyplatí vědět, jak si šlehačku připravit sami z čerstvých produktů.
Šlehačka se vyrábí ze smetany nebo smetany s obsahem tuku nejméně 30 %, která vlivem provzdušnění mění svou strukturu z tekuté na pevnou. Jedná se o emulzi i pěnu. Při šlehání se vzduchové bubliny zachytí v bílkovinném obalu obklopeném emulgovaným tukem. Podle předpisů EU se šlehačka vyrábí pouze z mléčných výrobků živočišného původu. Existují však způsoby, jak vyrobit veganskou šlehačku.
Šlehačka – použití v kuchyni
První zmínky o šlehačce v kuchařských knihách pocházejí ze 17. století, i když tato chutná přísada byla pravděpodobně známa ještě dříve. Podle legendy šlehačku poprvé použil François Vatel, slavný kuchař z doby Ludvíka XIV, který byl známý pořádáním náročných recepcí pro šlechtu.
Šlehačka je sladkým doplňkem dezertů a sladkých pokrmů. Přidává se do výrobků, jako je např:
- koláče,
- koláče, rolády, tvarohové koláče,
- koláče a dorty bez pečení,
- vafle,
- palačinky a omelety,
- koláče,
- zmrzlinu a dezerty,
- ovoce,
- káva.
Šlehačka dodává cukrářským výrobkům trochu bílkovin, takže nejsou příliš sladké. Chuť šlehačky dokonale ladí se sladkou chutí dezertu. Zároveň dodává cukrářským výrobkům vlhkost, takže jsou mnohem chutnější. Šlehačka je klasickým doplňkem belgických a jiných vaflí. Šlehačka má nízký obsah tuku, takže je lehká.
Je krémová a zároveň pěnivá, takže je oblíbená zejména jako příloha k lehkým dortům. V tradici polské kuchyně se šlehačka používá mnohem častěji než těžké, tučné dortové krémy. Dort se obvykle podává na konci oslavy, když už mají hosté dost, takže lehký ovocný dort se šlehačkou je lepší než těžký, vydatný dort s tučným máslovým krémem. Nevýhodou šlehačky je bohužel její krátká trvanlivost. Šlehačkový dort by se měl sníst ještě týž den. Pokud tedy potřebujeme dát dort do lednice až druhý den, je lepší zvolit jiný druh krému.
Zvláštní výhodou šlehačky je její hustá konzistence, která usnadňuje zdobení dortu. Nejčastěji se nanáší na dorty, omelety nebo vafle pomocí cukrářského sáčku s vhodnou tryskou ve tvaru hvězdy. Šlehačka se používá ke zdobení tvarohových dortů, nepečených dortů a želé dortů. Pokud máte křehký dort nebo piškotovou roládu, lze šlehačku použít také jako náplň.
Klasickým příkladem šlehačkového dortu je anglický lahůdkový jablečný koláč, což je jablečný koláč bohatě zdobený šlehačkou. Mezi klasickými cukrářskými výrobky vyniká šlehačkové zdobení. Jablečné koláče a jablečné dorty se obvykle zdobí šlehačkou. Příklady pokrmů se šlehačkou:
- šlehačkový dort,
- šlehačková roláda,
- jablečný koláč se šlehačkou,
- banánový koláč bez pečení se šlehačkou,
- piškotový dort se šlehačkou a jahodová pěna.
Jak připravit kávu se šlehačkou
Šlehačka je již dlouho skvělým doplňkem ovoce a ovocných salátů. Mezi klasické lahodné dezerty patří jahody se šlehačkou. V poslední době se šlehačka zpopularizovala jako přísada do kávy.
Káva se šlehačkou je jednoduchý a chutný dezert. Klasické kávě se šlehačkou říkáme vídeňská káva, i když pod tímto názvem je tento druh kávy oblíbený hlavně v České republice. Ve Vídni se pije espresso nebo černá káva s velkým množstvím šlehačky. Vídeňskou kávu připravujeme tak, že zahřejeme smetanu nebo mléko s čokoládou a přidáme kávu z kávovaru. Káva by měla být zahřátá, ale ne přivedená k varu. Vídeňskou kávu podáváme ve sklenici s ouškem, podobně jako irskou kávu, a ozdobíme ji šlehačkou. Celé to posypte kakaem nebo čokoládovými hoblinkami. Můžete také přidat kopeček zmrzliny.
Dalším typem kávy se šlehačkou je italská caffè con panna. Příprava tohoto jednoduchého dezertu je velmi rychlá a snadná. Stačí jen ušlehat smetanu a připravit kávu. Nalijte kávu do sklenice na kávu s velkým uchem a poté na ni přidejte šlehačku.
Jak si připravit zdravou a svěží šlehačku – s čím šlehat, jakou smetanu a kolik cukru použít.
Dnes si můžeme šlehačku jednoduše koupit v obchodě ve formě spreje. Tento způsob podávání šlehačky je rychlý a snadný. Má však i své nevýhody. Hotová šlehačka obsahuje konzervační látky a nechutná přesně jako pravá domácí šlehačka. Skutečný znalec dezertů si domácí šlehačku připravuje sám. Proto se vyplatí prostudovat tajemství jednoduchých domácích receptů, abyste věděli, jak vyrobit šlehačku, jak rozmrazit chléb nebo jak vyrobit domácí zmrzlinu.
Nejdůležitější otázkou je, jaký druh smetany použijeme k výrobě šlehačky. Měla by to být plnotučná smetana nebo dortová smetana s obsahem tuku alespoň 30 %. Je třeba se ujistit, že smetana, mísa, trysky mixéru a další náčiní jsou studené. Proto by měly být předem několik hodin chlazeny v chladničce.
Metody šlehání smetany:
- Šlehač na vejce,
- mixér,
- mixér se šlehacím nástavcem,
- v šejkru,
- termomix.
Důležité je vyšlehat smetanu do svěží, husté konzistence. Příliš dlouhé šlehání způsobí, že se smetana srazí, tj. tuk a syrovátka se oddělí. Takovou smetanu byste samozřejmě neměli vyhazovat, protože z ní můžete získat máslo.
Jaké přísady a kolik cukru přidáváme do šlehačky? Přísady nejsou nutné a pouze doplňují chuť šlehačky. Obvykle přidáváme 2 lžíce moučkového cukru na 250 ml smetany. Do šlehačky obvykle přidáváme další přísady, jako např:
- moučkový cukr,
- likér, například amaretto,
- instantní káva,
- kakao,
- vanilkový extrakt,
- potravinářské barvivo.
V cukrářství se šlehačka používá k přípravě dortového krému. Jedná se o krém vyráběný za studena, je nestálý. Dort s tímto krémem by se měl uchovávat v chladničce a sníst asi do 6 hodin. Aby se krém dal snadno použít ke zdobení dortů, přidává se do šlehačky želatina.