Oleje dokonce pomáhají při hubnutí a jsou vhodné pro snižování hladiny cholesterolu. Některé jsou vhodné na smažení, jiné lze používat pouze za studena. Požádala jsem Joannu Brzezinskou, odbornici na lékařskou výživu, aby nám vysvětlila, jak řepkový olej používat v kuchyni, aby nám přinesl maximum zdravotních benefitů.
Joanna Brzezinska je lékařská psychoterapeutka, která se zabývá čínskou medicínou a fytoterapií a kombinuje mnoho metod. Na každého pacienta pohlíží komplexně, protože jaký smysl má dbát na spánek nebo fyzickou aktivitu, když je naše strava špatně vyvážená a zcela zapomínáme na potřebné živiny.
Odborník doporučuje zavádět změny po malých krocích. A zde je dobrým příkladem olej. Místo živočišného tuku lze na smažení používat rostlinný tuk a v salátu jím nahradit majonézu. Není to chutné? Dejte si čas, abyste si na nové kombinace a chutě zvykli. Pozorujte, jak se po takovém jídle cítíte. Všechny změny, včetně těch na talíři, by měly být v souladu s emocemi. Pak jsou přirozené. Funguje to lépe než zákazy, například ode dneška nesmažím. Taková omezující předsevzetí se těžko dodržují. Dělejte to v klidu, v pro vás nejvhodnější dobu a s použitím kvalitních produktů.
Joanna Brzezinska, psychodynamická lékařka: Odpovím poněkud zkresleně – záleží na situaci. Přiznám se, že sama tento olej používám a často ho doporučuji svým pacientům. Mám na mysli především nerafinovaný řepkový olej. Je však mnohem méně oblíbený a nenajdete ho v každém obchodě jako rafinovaný řepkový olej.
Tyto dva druhy oleje mají odlišné použití.
To je pravda. Obecně lze říci, že řepkový olej je fantastickým zdrojem cenných omega-3 a omega-6 kyselin. Velký význam má však způsob výroby tohoto oleje a kvalita suroviny, tedy samotného zrna. Někdy jsou pacienti překvapeni, protože oba produkty jsou z řepkového oleje. Dále uvádím příklad masa, které může být mimořádně výživné. Pokud je však obaleno v mouce a strouhance a následně smaženo, naše tělo z takové potraviny mnoho užitku nezíská. Stejné je to s řepkovým olejem.
Jaké jsou vlastnosti a konzistence řepkového oleje?
Nerafinovaný olej se lisuje při teplotě 60-140 stupňů tradičními metodami. Má intenzivní barvu a chuť a může se zdát zakalený. Rafinovaný olej, který kupujeme v obchodech, je čirý a má neutrální chuť. Je to proto, že se rafinuje při velmi vysokých teplotách. Jedná se o produkt vytvořený tak, aby splňoval potřeby zákazníka. Lze jej skladovat v kuchyňské skříňce, má dlouhou trvanlivost a je tepelně stabilní. To znamená, že tento typ oleje lze používat ke smažení. Nerafinovaný olej k tomu není vhodný.
Můžeme tedy při smažení vánočních ryb použít rafinovaný řepkový olej?
Ano, ale s určitými výhradami. Nejlepší je čas od času si dopřát trochu výpeku. Totéž platí pro použití oleje na smažení. Není to špatná kulinářská volba, ale nepřinese velké zdravotní výhody. V takovém oleji se při smažení snižuje množství sterolů i omega-3 kyselin, které ve skutečnosti hrají velmi důležitou roli v prevenci rakoviny a kardiovaskulárních onemocnění.
Nerafinované oleje lze používat pouze za studena.
Je to tak, nejsou vhodné ke smažení, pečení ani dušení. Proto se vyplatí mít v kuchyni oba druhy řepkového oleje. Rafinovaný lze koupit v každém obchodě a je jednodušší na používání a ještě jednodušší na skladování. Tyto výrobky mohou být v běžných plastových lahvích. Nerafinované oleje vyžadují tmavé skleněné obaly, musí být umístěny v chladničce a mají mnohem kratší trvanlivost.
Zdravější alternativa k tradičním přísadám do svátečních pokrmů aneb jak může olej nahradit máslo a sádlo.
Nerafinované oleje jsou bohatší na omega-3 kyseliny, ale ne každý je má rád.
Ano, protože tyto oleje se používají za studena. Je však jednodušší říci, že takovým olejem posypeme saláty nebo cereálie, než to skutečně udělat. Ne každý má rád jejich výraznou, aromatickou chuť. Budete si na ni muset zvyknout. Rafinované oleje jsou mnohem jemnější. Něco za něco. Pokud někomu nevyhovuje chuť nerafinovaných olejů, můžete zvolit rafinované, vysoce kvalitní oleje.
V jakých konkrétních případech doporučujete řepkový olej?
Při výskytu onemocnění oběhového systému. Pak jsou rostlinné tuky rozhodně zdravější. Obsahují steroly, vitaminy a již zmíněné omega kyseliny, které mají pozitivní vliv na srdce a snižují špatný cholesterol.
S čím řepkový olej nejlépe kombinovat?
Doporučuji všechny saláty a saláty a také jednoduše nakrájenou zeleninu s přidaným olejem. Tímto způsobem ze zeleniny získáme vitaminy, které jsou rozpustné v tucích a tělo je pak lépe vstřebává. Řepkový olej se také dobře kombinuje s obilovinami.
Je možné určit denní dávku oleje, která je zdravá?
Vždy je vhodné se podívat na množství tuku ve vaší stravě a také na vaši hmotnost a věk. Měl by se brát pouze jako doplněk. Myslím, že 1-3 polévkové lžíce řepkového oleje je dobrá dávka. Vyplatí se ho rozložit do celého jídla. Pokud máte problémy s trávením, protože je známo, že tuky tento proces zpomalují, je lepší jíst stravitelnější večeři. Obecným pravidlem však je mít na talíři vyvážený poměr bílkovin, tuků a sacharidů u všech tří jídel.