Zapomeňte na přípravu zeleniny na zeleninový salát. Vaše tetičky vás budou o tento recept prosit.

Zeleninový salát je bezpochyby královnou českého stolu. Ve většině našich domácností se objevuje při každé příležitosti a svátku. Máme ho velmi rádi! Pokud chcete o letošních Vánocích překvapit své hosty novou verzí tradičního zeleninového pokrmu, stačí zeleninu místo vaření opéct.

Recept na zeleninový salát je velmi jednoduchý. Stačí nakrájet připravenou zeleninu: mrkev, kořen petržele a brambory, přidat natvrdo uvařená vejce a stejně nakrájené nakládané okurky. Přidejte také konzervovaný zelený hrášek nebo konzervovanou kukuřici, trochu soli, pepře a majonézy.

Teoreticky by se mohlo zdát, že všechna zelenina by měla mít stejnou chuť, ale pravdou je, že téměř v každé domácnosti je chuť jiná. Některé hostitelky přidávají pro zvýraznění chuti trochu hořčice, zatímco jiné přidávají nakrájené jablko nebo celer. Výslednou chuť ovlivňuje také druh použité majonézy a poměr přidaného koření. To ale není vše, čím můžete své hosty překvapit chutí našeho zeleninového salátu.

Zeleninu na salát nevařte, ale jednoduše ji opečte.

Pokud máte rádi zeleninovou polévku a nechcete měnit její složení, ale chcete, aby se vaši hosté ptali, čím se vám ji tentokrát podařilo tak ozvláštnit, změňte způsob tepelné úpravy zeleniny. Na webu pyszności.pl doporučují místo vaření zeleninu zapéct v troubě. Díky tomu budou mít hlubší chuť a intenzivnější aroma.

Budete překvapeni, jak nahrazení vaření pečením zeleniny ovlivní výslednou chuť salátu. Navíc si zelenina při pečení zachová více výživových hodnot, takže váš salát bude zdravější. Pečená zelenina se také mnohem snadněji krájí.

Jednoduchý recept na klasický zeleninový salát.

Připravte si všechny ingredience na zeleninový salát jako obvykle. Zeleninu, kterou běžně vaříte, důkladně omyjte a osušte a poté ji bez loupání položte na plech. Plech předem přikryjte alobalem tak, aby okraje alobalu mohly zeleninu zakrýt.

Předehřejte troubu na 190 °C a vložte do ní plech se zeleninou. Pečte je přibližně 60 minut. Po této době zkontrolujte, zda již změkla. Pokud ano, nechte je vychladnout. Pokud ještě nejsou hotové, nechte je ještě chvíli v troubě. Po vychladnutí upečenou zeleninu oloupejte a nakrájejte na obvyklé kostky. Přidejte ostatní ingredience, které používáte na salát, promíchejte, dochuťte a počkejte na reakci hostů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *