Svačina, kterou vždycky dělám na Vánoce, se skládá pouze ze tří ingrediencí, je chutná a navíc zdravá.

Od té doby, co jsem tuto kombinaci ingrediencí před mnoha lety vyzkoušela, mě tato svačina o Vánocích nikdy nezklame.

I když o Vánocích ráda dělám složitější jídla, jejichž příprava trvá déle, což je svátek z nějakého důvodu, oceňuji rychlé a jednoduché varianty. A to neznamená, že se vzdáme originálního občerstvení, z kvalitních a opravdu chutných produktů, aniž bychom se uchylovali k polotovarům. Proto je tato svačinka s datlemi už dlouho nedílnou součástí mého vánočního menu.

Může nám připomínat onu bájnou svačinu s datlemi a slaninou, která je sice zastaralá, ale stále triumfuje, když se objeví na stolech. Moje alternativa je však zdravější, vegetariánská a mnohem rychlejší a jednodušší na přípravu. Můžete použít troubu nebo fritézu a bude se hodit, až zapneme velký spotřebič, pro jakýkoli jiný vánoční recept.

Zapečené datle s vlašskými ořechy a parmazánem triumfují, protože tyto tři ingredience se k sobě dokonale hodí a spojují šťavnatou sladkost sušeného ovoce se zemitou a křupavou chutí vlašských ořechů a lehce pikantními mléčnými tóny vyzrálého parmazánu se vší jeho silou. umami.

Vřele doporučuji používat medjool nebo medjoul, protože rozdíl v konečném výsledku je znatelný; jsou větší, s tenčí slupkou a mnohem šťavnatější, masitější a aromatičtější než ostatní odrůdy. Důležité je také, aby byly ořechy čerstvé, právě rozlousknuté, a parmazán dobře osolený.

Budeme také potřebovat trochu extra panenského olivového oleje, který máme ve spíži, nebo můžeme použít jiný extra panenský olej z ořechů, který možná máme, ale nevíme, jak ho použít – velmi dobře se hodí olej z dýňových semínek nebo i olej z vlašských ořechů. a případně nějaké aromatické bylinky, trochu pepře nebo i trochu pálivé chilli papričky.

V této podobě jsou vynikající, ale k tomuto soustu se hodí trochu tepla, které by se mělo podávat čerstvě uvařené, přesně tolik, aby se trochu prohřálo, datle změkly a sýr se začal trochu rozpouštět. Navíc ho nemusíme vařit velké množství, je sice zdravý, ale logicky velmi energický.

Ingredience

Pro 4 osoby

  • Datle (nebo více)16
  • Vlašské ořechy (nebo více)8
  • Parmezán (plátek nebo klín)1
  • Nejprve olivový olej lisovaný za studena, olej z vlašských ořechů nebo dýňový olej.
  • Sušený nebo čerstvý tymián

Jak připravit datle plněné v dutině s parmazánem

Obtížnost: snadná

Předehřejeme troubu na 180 °C bez přístupu vzduchu a připravíme si plech nebo pružinu, kterou vyložíme pečicím papírem nebo hliníkem, pokud máme raději méně skvrn.

Do každé datle uděláme podélný řez, abychom odstranili pecky, a vložíme je do mísy. Přidáme trochu dobrého ochuceného oleje (olivový olej nebo, máme-li, olej z vlašských ořechů, dýňový olej…), dobře promícháme.

Ořechy vyjmeme ze skořápek a dáváme pozor, abychom je příliš nerozbili. Pokud jsou datle středně velké, vejdou se do nich celé půlky, pokud jsou menší, půlky. Ostrým škrabákem na sýr nebo nožem na tvrdý sýr či škrabkou na zeleninu odstraňte tenké plátky sýra.

Datle naplňte malým množstvím sýra, navrch položte vlašské ořechy a rozložte na plech. Pečte asi 10 minut a podávejte, podle chuti přidejte trochu másla, tymiánu a případně sýra.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *