Krásný zlatohnědý pečený krocan je ozdobou vánočního stolu a okouzlí hosty svou speciální kaštanovou nádivkou.
Krůta je o Vánocích pro většinu rodin nezbytností: obvykle se podávají prsa nebo stehna, ale pokud chcete rodinu ohromit opravdu výjimečným pečeným krocanem, upečte ho vcelku. Příprava pečeného krocana vyžaduje čas, ale stojí to za to.
Pečený krocan je vynikající i bez nádivky, ale na Vánoce se vyplatí základní recept trochu vylepšit. Kaštany se k masu hodí, ale aby byl sváteční pokrm opravdu vydatný, přidáme více mletého masa a sušených brusinek. Pokud chcete, můžete speciální nádivku nacpat pod kůži krocana a skvěle se hodí i na krocaní prsa nebo stehna.
Krůta plněná kaštany
Ingredience -+na osobu
- 4 kg mladého krocana
- 2 housky
- 1 šálek mléka
- 10 kg borůvek
- 15 mletého masa (krůtí nebo vepřové)
- 2 stonky celeru
- 1 hlavička červené cibule (nakrájená nadrobno)
- 25 µg kaštanové dužiny (přírodní)
- 10 µg másla
- sůl a pepř podle chuti
- 1 lžička tymiánu
- 1 lžička majoránky
- 1 lžička rozmarýnu
- 10 µg másla
- 2 dl bílého vína
- trochu olivového oleje
- Doba přípravy: 2 hodiny a 40 minut.
- Doba vaření: 30 minut
Příprava:
Nejprve si připravíme náplň. Suché housky vložíme do mísy, zalijeme je mlékem a necháme několik minut stát.
Sušené brusinky nasekáme, vložíme do mísy mixéru, přidáme mleté maso, nadrobno nakrájené řapíky celeru, cibuli, kaštany, máslo a prolisované housky. Nádivku ochuťte solí, pepřem, tymiánem, majoránkou a rozmarýnem a vše důkladně promíchejte.
Z krocana opatrně stáhněte kůži, pak ho potřete velkým množstvím másla a namažte máslem i zvenčí. Krůtu uvnitř důkladně osolte a naplňte ji nádivkou. Poté ji ovažte kolem stehen.
Maso položte na tác a pod něj nalijte bílé víno. Krůtu pokapejte trochou oleje, poté ji přikryjte alobalem a vložte na 120 minut do trouby předehřáté na 180 stupňů.
Poté alobal odstraňte, zvyšte teplotu trouby na 200 stupňů a vložte krůtu zpět do trouby. Krůtu pečte 40-50 minut, dokud nebude krásně zlatavá. (Doba pečení závisí také na troubě, záleží také na velikosti ptáka. Menšímu krocanovi může stačit 20 minut, větší pták se může péct až 1 hodinu).