Ať už jde o vepřovou pečeni, krůtu, ubrouskový knedlík nebo bramborovou kaši, tato rychlá omáčka je hotová za pouhých dvacet minut a obohatí každý sváteční pokrm.
Kromě bešamelu, pepře, červeného vína a holandské omáčky patří ke klasice české kuchyně také tmavě hnědá omáčka. Tmavě hnědá omáčka se tradičně podává k hovězím závitkům, kachně, zvěřině, pečením včetně sekané, zelí a vepřové pečeni, ale také k těstovinám, bramborové kaši a všem druhům knedlíků. Tato bleskově připravená omáčka je hotová během chvilky a lze ji podávat i k vegetariánským nebo veganským jídlům.
Kulinářská klasika: Tmavá omáčka na pečeně, drůbež apod.
Tmavá omáčka je jednoduchá, řídká omáčka připravená ze šťávy z pečeného masa nebo drůbeže, zahuštěná malým množstvím pšeničné mouky nebo kukuřičného škrobu. Klasicky je jejím základem šťáva z masa uvolněná během pečení. Tato tajná přísada dodává tmavé omáčce zvláštní chuť.
Chuťově výraznou omáčku však můžete vyzkoušet i bez vepřového, hovězího nebo drůbežího masa, například s červeným zelím a tradičními babiččinými knedlíky. Můžete použít hotový vývar z plechovky. V tomto ohledu se vyplatí investovat do kvalitnějšího vývaru, protože tvoří chuťový základ omáčky.
A pokud to chcete mít obzvlášť rychle hotové, doporučujeme tento rychlý recept:
Blesková omáčka
Ať už se jedná o pečeni, drůbež, knedlíky nebo bramborovou kaši, tato bleskurychlá omáčka rozzáří každou hostinu.
Doba trvání
příprava5 minut
Vaření/pečení15 minut
Celkem20 minut
Vlastnosti receptu
- Přídatné látky
- omáčka
- Rychlé recepty
- Němčina
Složení
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce másla
- 2 lžičky cibulového granulátu
- 2 lžičky česnekového granulátu
- 1 lžička mleté papriky
- špetka muškátového oříšku
- 2 lžičky mouky
- 6 lžic rajčatového protlaku
- 150 ml červeného vína
- 500 ml zeleninového vývaru
- 1 bobkový list
- Sůl a pepř
příprava
- Krok 1-Na omáčku nejprve oloupejte a nadrobno nakrájejte dvě cibule a dva stroužky česneku.
- Krok 2 –Ve středně velkém hrncirozpusťteasi dvě lžíce másla a osmahněte na něm cibuli. Poté přidejte česnek spolu se dvěma lžičkami cibulového granulátu, dvěma lžičkami česnekového granulátu, jednou lžičkou mleté papriky a špetkou muškátového oříšku a vše nechte trochu osmahnout.
- Krok 3-Jakmile ucítíte příjemnou vůni, přidejte asi dvě lžičky mouky a zamíchejte. Poté přidejte šest lžic rajčatového protlaku, nechte asi minutu smažit a pak zamíchejte.
- Krok 4-Vše podlijte 150 ml červeného vína a nechte tekutinu trochu vyvařit. Nakonec přidejte 500 ml zeleninového vývaru, do omáčky přidejte bobkový list, osolte a opepřete a vařte asi 15 minut.
- Krok 5-Po uvaření vyjměte bobkový list a vše znovu osolte a opepřete. Podle chuti můžete omáčku před podáváním přecedit. Dobrou chuť!