Vrstvený sleďový salát, kterému se na východě říká slanečkový, je ideální ke štědrovečerní večeři. Vypadá velmi efektně a ingredience jsou perfektně vybrané. I když existuje tolik nových receptů na sleďové saláty, starý recept je pro mě stále číslo jedna.
Kožich nebo slaneček pod dekou? Tyto názvy se používají zaměnitelně. Vždy se však za nimi skrývá vrstvený salát, který na stole vypadá krásně jako dort. Sleď se nakrájí na malé kousky a pak se položí do vrstvy zeleniny a majonézy. Je chutný a barevný.
Tento recept na slanečky je léty prověřený.
Recept na tento salát pochází z východu, odtud název „suba“. Nevím, nakolik se recept mé babičky shoduje s originálem, ale je velmi dobrý. Jak už to v kuchyni bývá, často si děláme věci po svém. Moje babička dávala na jednu z vrstev vždy mrkev, ale musíme uznat, že i bez ní dopadne salát velmi chutně . Ale slaneček, červená řepa a brambory jsou povinné.
Jakmile slyšíme „vrstvený salát“, je nám jasné, že s tím bude nějaká práce. Chuť tohoto salátu však stojí za každou minutu strávenou jeho krájením. Moje babička krájela vše velmi pečlivě, ale můžete použít i struhadlo. Tím se vrstva červené řepy vždy dodatečně „okyselila“. Kropila je řepným kváskem nebo citronovou šťávou, což dodalo salátu ještě osobitější charakter.
Salát Šuba
Ingredients:
- 6-8 sleďových filetů,
- 450 g vařených brambor,
- 3 mrkve, vařené nebo smažené,
- 300 g vařené červené řepy,
- 4 vejce uvařená natvrdo,
- 3-4 nakládané okurky,
- 1 červená cibule,
- sklenice majonézy (250 g)
- zakysaná smetana podle chuti
- hořčice podle chuti,
- sůl a pepř podle chuti,
- citronová šťáva podle chuti, volitelně,
- zákys z červené řepy podle chuti, nepovinné,
- kopr nebo pažitka na ozdobu.
Způsob přípravy:
- V případě potřeby slanečky namočte. Poté je osušte a nakrájejte nadrobno. Rozložíme je na dno velkého talíře.
- Majonézu smícháme se zakysanou smetanou a hořčicí, osolíme a opepříme.
- Cibuli nakrájejte nadrobno a položte ji na slanečky. Přidejte porce omáčky.
- Do další vrstvy přidejte nadrobno nakrájené brambory, pak okurky a mrkev. Na každou vrstvu zeleniny naneste tenkou vrstvu omáčky na bázi majonézy.
- Další vrstvu rozložte na velké otvory struhadla nastrouhanou červenou řepu. Potřete je řepným kváskem nebo citronovou šťávou a přidejte omáčku.
- Poslední vrstvou jsou vejce, jemně nakrájená nebo nastrouhaná.
- Poslední vrstvu omáčkou nezakrývejte. Posypeme ji nadrobno nakrájenou cibulí nebo koprem.
- Salát vychladíme, přikryjeme pokličkou a uložíme do chladničky. Nejlépe chutná po několika hodinách.