Plněná mince pečená v troubě: nabízíme ji ve dvou příchutích.

S blížícími se svátky je otázka vánočního menu stále naléhavější, k čemuž nyní přidáváme krátkou poznámku s lákavým receptem na panenské mince plněné sušeným ovocem.

Vepřová panenka je stejná jako svíčková u hovězího masa. Je to velmi ušlechtilá část zvířete, navíc nejchutnější. Kromě toho je také libová a lze ji rychle uvařit buď vcelku, nebo upéct na plátky. Pokud je správně uvařena, na konci přípravy určitě získáte neobyčejně šťavnatý a křehký masový pokrm.

Tentokrát vám v duchu blížících se svátků představujeme variaci se sušenými rajčaty a sušenými švestkami, kterou ještě více ozvláštníme olivovým olejem a spoustou stroužků česneku.

Ingredience -+na osobu

  • 50 kg vepřové panenky (2 kusy)
  • 8 stroužků česneku
  • 18 mcg sušených rajčat
  • 20 kg sušených švestek
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 5 µg másla
  • sůl a pepř podle chuti
  • 10 párátek
  • Doba pečení: 1 hodina a 10 minut
  • Doba vaření: 20 minut

Příprava: Vezměte si na pomoc špekáčky, které jste si připravili:

Poté steaky omyjte a osušte. Poté svíčkovou podélně nařízněte, ale ne celou, jinak by nádivka vytekla. Rozbalte, osolte a opepřete vnější i vnitřní stranu podle chuti.

Poté jednu vnitřní stranu naplňte sušenými švestkami a druhou sušenými rajčaty.

Rajčata lze sušit i obyčejná, ale v tom případě je před plněním potřete zevnitř olivovým olejem nebo kouskem másla. Pokud pracujeme se sušenými rajčaty namočenými v oleji, není potřeba žádný další olej.

Po naplnění obou mas je sešijeme takříkajíc křížem, aby nádivka nemohla během pečení vypadnout nebo vytéct.

Jakmile je maso zatavené, rozehřejeme na dostatečně velké pánvi 2 lžíce olivového oleje. Olej rozehřejte na prudkém ohni a svíčkovou na něm jednu po druhé opečte. To znamená 2-2 minuty na každou stranu, což je celkem 16 minut. Nemusíte je osmahnout, stačí, aby se kůrčička opekla a maso se při pozdějším vaření nevysušilo.

Vyjměte plech dostatečně velký, aby se na něj pohodlně vešly dvě steakové palice vedle sebe. Plech vymažte dvěma lžícemi olivového oleje a vyložte na něj opečené maso.

Vedle masa na pánvi posypte stroužky česneku. Vyplatí se také dát na pánev vedle masa nebo dokonce na něj malé kousky másla, aby byl v pánvi dostatek tuku.

Přikryjte alobalem a vložte do trouby vyhřáté na 170-180 °C. Pečte 50 minut. Přibližně 20 minut před koncem pečení maso vyjměte a zkontrolujte, zda pod ním nezůstal nějaký tuk. Pokud žádný nemáte, použijte olivový olej nebo máslo, ale můžete pod něj nalít i půl hrnku vody, aby se maso udrželo v páře.

Když je maso hotové, vyjměte ho z trouby, přendejte na prkénko a počkejte, až se cca. 5-10 minut, dokud nevychladne natolik, aby se dalo krájet na plátky. Párátka lze vyjmout ještě před vložením do trouby, ale mohou v mase zůstat až do konce.

Při podávání nabídněte jako přílohu rýži nebo brambory a nějakou omáčku, například omáčku ze zeleného pepře.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *