Nadýchaný a chutný plochý chléb, který se trhá na proužky. Co přidat do těsta, aby mělo co nejlepší chuť. Takto zůstane křehký po několik dní.

Kozonakul je tradiční dezert, který nesmí chybět na slavnostních stolech, je ceněn pro svou jemnou strukturu a lahodnou chuť. Ačkoli se jeho příprava může zdát složitá, při dodržení správných postupů může každý získat dokonalý koláček s rumělkovou kůrkou a měkkým a aromatickým vnitřkem.

Abyste získali dokonalé těsto na cozonac, musíte použít kvalitní suroviny a teplota v místnosti by měla být stálá, ideálně 22-23 stupňů Celsia. Mouka by měla být kvalitní a droždí čerstvé. Kromě toho je důležitým detailem, který mnozí kuchaři doporučují, nahradit máslo nebo rostlinný olej přísadou, díky níž je těsto ještě křehčí: sádlem. To dodá buchtám nejen intenzivnější chuť, ale také jemnou strukturu.

Tajemství nadýchané a jemné buchty

Ingredience potřebné na přípravu kozonaku

Na těsto:

Potřebujete: 450 g bábovkové mouky

20 g droždí

150 ml mléka

2-3 lžíce sádla

50 g másla (82 % tuku)

3 žloutky

100 g cukru

1 lžička rumové esence

1 lžička vanilkové esence

nastrouhaná kůra z jednoho citronu a jednoho pomeranče

¼ lžičky soli

Na náplň:

Ostatní položky

3 vaječné bílky

100 g cukru

100 g mletých vlašských ořechů

100 g barevného křenu

1 špetka soli

20 g kakaového prášku

Na ozdobu:

1 vejce,

špetka soli,

moučkový cukr

Jak připravit těsto na brownies

Začněte zahříváním mléka, dávejte pozor, aby se nezačalo vařit. Přidejte máslo a míchejte, dokud se zcela nerozpustí. Mezitím smíchejte žloutky se solí, cukrem a dalšími přísadami, dokud se cukr nerozpustí. Uprostřed mouky udělejte důlek a vložte do něj rozkvedlanou majonézu. Začněte postupně přidávat teplé mléko a míchat s moukou. Poté přidáme máslo rozpuštěné s mlékem a 2-3 lžíce sádla.

Těsto hněteme, dokud není hladké a nelepí se na ruce. Vložte ho do mísy, přikryjte kuchyňskou utěrkou a nechte ho na teplém místě alespoň hodinu.

Jak připravit náplň do kozonaku?

Křen nakrájejte na kostičky a obalte ho v moučkovém cukru. Bílky šlehejte, dokud nevznikne hustá pusinka, pak přidejte cukr, kakao a mleté vlašské ořechy. Vše smíchejte dohromady, dokud nevznikne hladká hmota.

Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly, každý díl rozetřeme na plechy a přidáme připravenou náplň. Srolujeme je a položíme na vymaštěnou formu. Necháme je ještě chvíli kynout a poté je potřeme rozšlehaným vejcem. Bábovku pečeme při 165 stupních asi 45-50 minut, dokud není zlatavá a nadýchaná.

Trik, na kterém záleží

Tajnou přísadou speciálního cozonacu je sádlo, které mu dodává dokonalou chuť a jemnou strukturu. Lze ho přidat do těsta a připravit tak nadýchaný, lahodný a dokonalý koláč na sváteční stůl, který se rozpadá na proužky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *