Kozonakul je tradiční dezert, který nesmí chybět na slavnostních stolech, je ceněn pro svou jemnou strukturu a lahodnou chuť. Ačkoli se jeho příprava může zdát složitá, při dodržení správných postupů může každý získat dokonalý koláček s rumělkovou kůrkou a měkkým a aromatickým vnitřkem.
Abyste získali dokonalé těsto na cozonac, musíte použít kvalitní suroviny a teplota v místnosti by měla být stálá, ideálně 22-23 stupňů Celsia. Mouka by měla být kvalitní a droždí čerstvé. Kromě toho je důležitým detailem, který mnozí kuchaři doporučují, nahradit máslo nebo rostlinný olej přísadou, díky níž je těsto ještě křehčí: sádlem. To dodá buchtám nejen intenzivnější chuť, ale také jemnou strukturu.
Tajemství nadýchané a jemné buchty
Ingredience potřebné na přípravu kozonaku
Na těsto:
Potřebujete: 450 g bábovkové mouky
20 g droždí
150 ml mléka
2-3 lžíce sádla
50 g másla (82 % tuku)
3 žloutky
100 g cukru
1 lžička rumové esence
1 lžička vanilkové esence
nastrouhaná kůra z jednoho citronu a jednoho pomeranče
¼ lžičky soli
Na náplň:
Ostatní položky
3 vaječné bílky
100 g cukru
100 g mletých vlašských ořechů
100 g barevného křenu
1 špetka soli
20 g kakaového prášku
Na ozdobu:
1 vejce,
špetka soli,
moučkový cukr
Jak připravit těsto na brownies
Začněte zahříváním mléka, dávejte pozor, aby se nezačalo vařit. Přidejte máslo a míchejte, dokud se zcela nerozpustí. Mezitím smíchejte žloutky se solí, cukrem a dalšími přísadami, dokud se cukr nerozpustí. Uprostřed mouky udělejte důlek a vložte do něj rozkvedlanou majonézu. Začněte postupně přidávat teplé mléko a míchat s moukou. Poté přidáme máslo rozpuštěné s mlékem a 2-3 lžíce sádla.
Těsto hněteme, dokud není hladké a nelepí se na ruce. Vložte ho do mísy, přikryjte kuchyňskou utěrkou a nechte ho na teplém místě alespoň hodinu.
Jak připravit náplň do kozonaku?
Křen nakrájejte na kostičky a obalte ho v moučkovém cukru. Bílky šlehejte, dokud nevznikne hustá pusinka, pak přidejte cukr, kakao a mleté vlašské ořechy. Vše smíchejte dohromady, dokud nevznikne hladká hmota.
Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly, každý díl rozetřeme na plechy a přidáme připravenou náplň. Srolujeme je a položíme na vymaštěnou formu. Necháme je ještě chvíli kynout a poté je potřeme rozšlehaným vejcem. Bábovku pečeme při 165 stupních asi 45-50 minut, dokud není zlatavá a nadýchaná.
Trik, na kterém záleží
Tajnou přísadou speciálního cozonacu je sádlo, které mu dodává dokonalou chuť a jemnou strukturu. Lze ho přidat do těsta a připravit tak nadýchaný, lahodný a dokonalý koláč na sváteční stůl, který se rozpadá na proužky.