Dokonalá kachna z trouby: Nejlepší recept – křupavá a šťavnatá

S tímto receptem bude vaše kachna zaručeně hvězdou vánočního stolu! Dobrou chuť!

Vaření kachny v troubě se na první pohled zdá jako náročný úkol. Ale s tímto receptem se z něj stane opravdová dětská hra! Ať už se jedná o svátek nebo zvláštní rodinné jídlo, zlatohnědá kůrka a jemné maso potěší vaše hosty.

Není divu, že kachna je po hovězí pečeni druhým nejoblíbenějším vánočním pokrmem a dokonce předčí i husu. Tak na co ještě čekáte? Díky těmto jednoduchým návodům krok za krokem a několika odborným tipům budete moci během chvilky vytvořit kachnu, na kterou nikdo nezapomene.

Ingredience na kachnu z trouby

Na kachnu budete potřebovat:

  • 1 kachnu (asi 2-2,5 kg, připravenou k pečení).
  • sůl a pepř
  • 2 jablka
  • 2 pomeranče
  • 1 cibuli
  • 2 mrkve
  • 1 stonek pórku
  • 1 bobkový list
  • 2 větvičky rozmarýnu
  • 2 větvičky tymiánu
  • 2 lžíce medu
  • 100 mililitrů pomerančové šťávy
  • 100 mililitrů kuřecího vývaru
  • 1 polévková lžíce rostlinného oleje

Takto se kachna peče v troubě

Kachnu zevnitř i zvenku důkladně opláchněte studenou vodou a osušte. Odstraňte veškerý viditelný tuk uvnitř. Kachnu zvenku i zevnitř vydatně potřete solí a pepřem.

Jablka a jeden pomeranč nakrájejte na hrubé plátky. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na čtvrtky. Smíchejte plátky jablek, pomeranče a cibule se snítkou rozmarýnu a tymiánu a směsí kachnu naplňte. Otvor uzavřete kuchyňským provázkem nebo dřevěnými špejlemi.

Mrkev, pórek a druhý pomeranč nakrájejte nahrubo a vložte je do velké pánve. Přidejte bobkový list. Kachnu položte prsíčky nahoru na zeleninu v pekáči.

Do pekáče nalijte pomerančovou šťávu a kuřecí vývar. Troubu rozehřejte na 180 stupňů (horní/spodní ohřev) a kachnu pečte na prostředním roštu asi 2,5 hodiny. Každých 30 minut kachnu potřete šťávou z pánve, aby zůstala šťavnatá.

Aby byla kůže ještě křupavější, smíchejte med se lžící šťávy z pánve a posledních 20 minut před koncem pečení ji potřete. Zvyšte teplotu na 200 stupňů a nechte kůži zkaramelizovat dozlatova.

Před porcováním nechte kachnu asi 10 minut odstát. Vyjměte nádivku a podávejte ji jako přílohu. Zeleninu z pečeně můžete použít k přípravě aromatické omáčky. Stačí ji s tekutinou rozmixovat na pyré, přecedit přes síto a nejlepší omáčka je hotová. K tomuto pokrmu se hodí červené zelí a bramborový knedlík.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *