Mák je součástí mnoha oblíbených pokrmů, zejména vánočních. Někteří tvrdí, že je zdravý, jiní, že má narkotické účinky. Jaký je ve skutečnosti? Jaké vlastnosti má mák, co obsahuje, jaké jsou jeho druhy a jak se dá využít v kuchyni?
Mák – o jaký druh rostliny se jedná?
Mák je jednoletá rostlina, která patří do čeledi makovitých. Roste dobře na místech s dostatkem slunce a kvete od května do srpna. Roste na polích, loukách, pastvinách a najdeme ho i na zahradách. Má charakteristický vzhled – na jednom stonku je velký květ s červenými, fialovými nebo bílými okvětními lístky.
Semena máku se nejčastěji používají v kuchyni, jsou základem pro výrobu máku používaného do koláčů a moučníků. Má jemnou, lehce oříškovou chuť a pečeným výrobkům dodává křupavost. Kromě využití v kuchyni má četné léčivé vlastnosti. Nezapomínejme, že je známou složkou omamných látek, jako je morfin .
Druhy máku
Mák si většinou spojujeme s tím, že se přidává do koláčů, jako je makový koláč nebo kutě; když si ho koupíme, nepřemýšlíme, o jaký druh máku se jedná. Ve skutečnosti si můžete vybrat z několika druhů máku, které se liší původem a způsobem použití.
Nejoblíbenější ze všech je samozřejmě mák modrý, nazývaný také „evropský mák“. Právě ten se s úspěchem používá ke kulinářským účelům a je k dostání téměř v každém obchodě. Existuje také bílý mák, který není tak oblíbený jako modrý mák, ale lze jej rovněž nalézt v obchodech s lepším sortimentem. Má jemnější chuť a je součástí hmoty přidávané do slavných svatomartinských rohlíčků.
Existují ještě další dva druhy: orientální mák a polní mák. Orientální opiový mák se používá především k výrobě léků (kodein, morfin), protože obsahuje látku zvanou opium. Jeho semena mají také sedativní, uspávací a mírně sedativní účinky.
Mák polní je květina výrazného vzhledu, která roste na loukách. Je považován za okrasnou rostlinu, ale jeho vlastností využívají výrobci kosmetiky, přidávají ho především do různých krémů.
Výživová hodnota máku
Mák je kalorický produkt – 100 gramů obsahuje 525 kcal. Zároveň má nízký glykemický index (GI) – přibližně 35. Vysoká kalorická hodnota je dána především tím, že mák je olejnina s vysokým obsahem tuku – 100 g obsahuje asi 40 g převážně nenasycených látek. mastných kyselin.
Mák obsahuje nejen tuky a kalorie, ale je také zdrojem mnoha vitaminů a minerálních látek. Mezi cenné minerální látky patří: vápník, fosfor, železo, zinek, měď a hořčík. Mák obsahuje vitaminy A, D a E, vitaminy skupiny B, kyselinu listovou a vlákninu. Mák obsahuje také látky s antioxidačními vlastnostmi, jako je gama-tokoferol, což je méně aktivní forma vitaminu E.
Vlastnosti máku
Pravidelná konzumace máku chrání před chudokrevností a anémií, protože obsahuje vysokou dávku železa (100 g máku obsahuje přibližně 10 mg železa). Mák má silné antioxidační a antioxidační vlastnosti. Má pozitivní vliv na srdce – snižuje hladinu „špatného“ cholesterolu v krvi a zabraňuje vzniku hypertenze.
Doporučuje se také zařadit mák do jídelníčku lidí trpících nepříjemnými svalovými křečemi. Díky vysokému obsahu vlákniny podporuje trávicí systém, zlepšuje metabolismus a usnadňuje vyprazdňování. Mák také podporuje detoxikační proces organismu.
Mák není pro každého?
Konzumace máku nepředstavuje žádné zdravotní riziko. Jedná se o zdravou složku stravy s množstvím cenných mastných kyselin. Je však vysoce kalorický, těžko stravitelný a obvykle se konzumuje se sladkými pokrmy, jako jsou makové koláče a buchty.
Konzumace máku ve větším množství se nedoporučuje těhotným ženám a dětem do 2 let – kvůli možným psychoaktivním účinkům máku. V mírném množství však škodlivý nebude, takže dětem neublíží.
Pozornost je třeba věnovat také možné nežádoucí reakci na některé léky, například při hypertenzi.
Jak konzumovat mák?
Díky své jemné a lehce oříškové chuti se mák může přidávat do koláčů a dezertů – nejznámějšími sladkostmi s mákem jsou koláče, martinské rohlíčky a makový koláč. Z máku lze také připravit saláty, těstoviny a tradiční vánoční pokrm kutya. Z máku se také připravují kaše, chléb, rohlíky, preclíky, krekry a buchty.
Jak mák skladovat?
Sušený mák skladujeme jinak než mletý mák. Suchý mák je třeba skladovat v plátěném nebo plátěném sáčku, aby měl přístup vzduchu. V takových podmínkách je lze skladovat 2-3 roky.
Mletý mák se doporučuje skladovat v chladničce maximálně 3-4 dny. Není problém ho zmrazit, pokud použijete těsně uzavřenou nádobu – pak by měl být použit do šesti měsíců.