Zapomeňte na nepříjemný zápach smažených ryb. Stačí ji připravit tímto způsobem

Smažená ryba je neodmyslitelným atributem dovolené, ale její příprava zanechává nepříjemný zápach. Ne každý ho má rád a není divu, protože dlouho zůstává na záclonách, oblečení i ubrusech. Existuje však způsob, jak se tohoto problému zbavit – stačí při smažení ryb použít tuto jednoduchou techniku.

Během Vánoc sáhnou po pečeném kaprovi i ti největší rybí skeptici. Tato tradice však s sebou nese jistou nepříjemnost – vůně smaženého masa a připálené mouky se bude v bytě držet dlouho a hosté si ji odnesou domů na oblečení. Abyste tomu předešli, vyplatí se řídit se radami známého šéfkuchaře .

Jak se doma vyhnout zápachu smažené ryby?

Ryby smažíme ve velkém množství tuku, který vždy vytváří specifický zápach. Přetrvávající zápach může zkazit požitek z vánočního večírku. Proto se při přípravě rybích pokrmů vyplatí používat ventilátor.

Nejprve smíchejte pšeničnou a bramborovou mouku v poměru jeden šálek pšeničné mouky a tři lžíce bramborového škrobu. Připravte si také misku se studenou vodou. Když je olej na pánvi rozpálený, obalte rybu v moučné směsi a poté ji na chvíli ponořte do studené vody. Stačí pouhá vteřina, aby se papriky nebo filety na pánvi nepřipálily.

Ocet a citron proti nepříjemnému zápachu smažené ryby

Dalším způsobem, jak se zbavit nepříjemného zápachu ryb, je využít neutralizačních vlastností některých kuchyňských přísad. Ne nadarmo si smažené filé spojujeme s citronem. Pokud kapra před pečením ponoříte do mléka s citronovou šťávou, zbavíte se zápachu po rybách.

Dobrý nápad je také využít neutralizačních vlastností octa. Zatímco se ryba peče, svařte na nedalekém hořáku vodu s octem. Stačí dvě až tři lžíce octa na litr vody. Tím se sníží pach smažící se ryby a nepříjemný zápach octa rychle zmizí. Pokud je to možné, použijte elektrickou nebo indukční varnou desku. Plynové hořáky všechny pachy zesilují, což v případě kapra není dobré řešení.

Recept na pečeného vánočního kapra

Kapr pravděpodobně v každé domácnosti chutná a připravuje se trochu jinak, hodně záleží na použitém koření a způsobu přípravy. Zde je recept na nejklasičtějšího vánočního kapra. Pokud se budete řídit výše uvedenými tipy, vůně pečené ryby se u vás doma dlouho nezdrží.

Ingredience: 1. Kousek kapra, 2. Kousek kapra, 3. Kousek kapra, 4:

  • 1 kg kapra;
  • půl litru mléka;
  • šťáva z 1 citronu;
  • sůl, pepř;
  • 1 šálek pšeničné mouky;
  • 3 lžíce bramborové mouky;
  • misku se studenou vodou;
  • olej na smažení.

Připravte si a nakrájejte kapra na kolečka, pak do mléka přidejte šťávu z celého citronu a ponořte do ní kousky ryby. Vše dejte na několik hodin nebo přes noc do lednice. Čím déle bude kapr v mléce s citronem, tím méně bude kašovitý. Deset minut před smažením potřete rybu solí a pepřem nebo kořením na ryby. Na plochém talíři smíchejte oba druhy mouky a vedle postavte misku se studenou vodou. Každého zvonka obalte v mouce, pak ho na vteřinu ponořte do studené vody a vhoďte do oleje rozehřátého na pánvi. Smažte na středním ohni 5 až 6 minut z každé strany. Nakonec můžete usmaženou rybu položit na papírovou utěrku, aby se do ní vsákl tuk.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *