V zimě a o svátcích si ho přidejte do kávy. Vaše tělo vám za tyto přísady poděkuje.

Zázvorová káva patří k sezónním hitům – vedle podzimního dýňového latté a letní ledové kávy. Káva s příchutí perníku vás spolehlivě dostane do blažené zimní nálady. Čím to je, že se po jejím vypití cítíme příjemně uvolnění? Pojďme se na ni podívat blíže – zjistěte, co může obsahovat a které varianty této kávy vás mohou udržet zdravé a kterým byste se měli rozhodně vyhnout.

Zázvorová káva – co je to za druh kávy?

Tento název lze použít jak pro nápoj na bázi espressa, tak pro instantní kávu z regálu obchodu. Ta první se podává v kavárnách – baristé z ní připravují latte nebo cappuccino s přísadami. I zde se můžeme vydat několika směry. Chuť a vůni perníku můžete získat použitím sladkých ochucených sirupů, ochucených posypů nebo koření. Jedno je jisté, osloví milovníky aromatické kávy a kořeněných chutí. Nás však zajímá: je zázvorové latté zdravý nápoj, nebo sladká pochoutka, kterou bychom si měli dopřát?

Kolik kalorií obsahuje zázvorová káva?

Záleží na velikosti a doplňcích, zhruba se to dá odhadnout takto:

  • káva se zázvorovým sirupem – jedna porce sirupu (cca 20-30 ml) má přibližně 60-80 kcal. Přidáním plnotučného mléka a šlehačky můžete dosáhnout až 300-400 kcal na jednu porci;
  • káva s kořením – přírodní koření je nízkokalorické a jeho přidání výrazně nezvyšuje energetickou hodnotu nápoje;
  • hotové kávové směsi – mohou obsahovat až 150-200 kcal na porci, a to především díky přídavku cukru a ztužených tuků.

Perníkové latté z hotové směsi nebo silně oslazené a s přídavkem marshmallow nebo šlehačky bude nejen kalorické, ale také nezdravé. Pokud vám chutná, ale chcete dbát na své zdraví, vědomě vybírejte druh kávy a přísady.

Jak připravit zázvorovou kávu ve zdravé verzi?

Zázvorové latté je nejen zimní hit, který chutná jako Vánoce v hrnku, ale také nápoj, který může mít při správné přípravě řadu zdravotních benefitů. Klíčový je však výběr ingrediencí. Pojďme si rozebrat, jaké výhody může šálek této aromatické kávy přinést vašemu tělu.

Koření

Chuť zázvorového latté pochází z koření, jako je skořice, zázvor, hřebíček, muškátový oříšek a kardamom. Každé z nich má své jedinečné vlastnosti:

  • skořice – známá svými protizánětlivými a antioxidačními vlastnostmi. Může pomoci regulovat hladinu cukru v krvi, což je užitečné zejména pro lidi s inzulinovou rezistencí;
  • zázvor – skvělý na trávení, pomáhá zmírnit nevolnost a podporuje metabolismus. Má také zahřívací účinky, takže zázvorové latté je ideálním nápojem pro chladné dny;
  • Hřebíček – bohatý na eugenol, který má protizánětlivé a analgetické účinky. Může podpořit zdraví ústní dutiny a imunitní systém;
  • muškátový oříšek – v malém množství podporuje trávení a má mírný sedativní účinek;
  • kardamom – pomáhá detoxikovat organismus, podporuje zdraví srdce a má antibakteriální účinky.

Díky této směsi koření může být zázvorové latté přirozenou podporou imunitního a trávicího systému.

S jakou kávou bych měl/a zázvorové latté kombinovat?

Musí být čerstvě namletá, uvařená v kávovaru nebo espresovači. Pouze takový základ dodá tělu antioxidanty. Vyhněte se hotovým instantním kávovým směsím – mohou obsahovat trans tuky a umělé přísady.V zimě a o svátcích si ho přidejte do kávy. Vaše tělo vám za tyto přísady poděkuje.

S jakým mlékem zázvorovou kávu podávat?

Pokud netrpíte intolerancí laktózy, můžete si pěnu do kávového latté připravit z kravského mléka. K přípravě perníkového latté (nápoje) můžete použít také rostlinné mléko. Ovesné vločky dodají vlákninu, sója je dobrým zdrojem bílkovin a mandle jsou dobrým zdrojem vitaminu E. Ty mohou být také zdrojem přirozené sladkosti – kávu pak nebude třeba sladit.

Přírodní sladidla

Zázvorovou kávu nejčastěji volí milovníci sladkého. Můžete si ji vychutnat, pokud nahradíte rafinovaný cukr nebo dochucovadla na bázi glukózo-fruktózového sirupu zdravými sladidly. Můžete zvolit med, který má antibakteriální účinky, takže je ideální při sezónních infekcích. Dáváte přednost javorovému sirupu? Toto přírodní sladidlo dodá vašemu tělu zinek a mangan. Pokud si kontrolujete hladinu glukózy v krvi, nejlepší volbou je stévie nebo erytritol.

Kdo by zázvorovou kávu neměl pít?

Kvůli vysokému obsahu cukru může být zázvorové latté v kavárně škodlivé pro lidi s cukrovkou. Lidé s nadváhou a inzulínovou rezistencí by měli pečlivě vybírat přísady – například nápoj nesladit cukrem a vyhnout se posypům nebo extra porci ochuceného sirupu.

Kvůli dráždivým účinkům kávy a koření by zázvorovou kávu neměli pít lidé s refluxem kyselin – ať už z kavárny, nebo doma připravenou.

Jaká je nejlepší verze zázvorové kávy?

Zázvorová káva je zimní klasika, která kombinuje aromatické koření s teplem a chutí vaší oblíbené kávy. Připravená ve zdravé verzi může podpořit imunitní systém, zlepšit trávení a dodat antioxidanty. Klíčem k vychutnání tohoto nápoje bez pocitu viny je vědomý výběr ingrediencí: přírodní koření, rostlinné mléko a zdravá sladidla. Vyhněte se hotovým směsím a přeslazeným variantám z kaváren, abyste si mohli vychutnat nejen chuť, ale i zdraví prospěšné látky. Zázvorová káva je ideální způsob, jak se v zimě zahřát a trochu si odpočinout.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *