Tohle je nejlepší dortík na svátky. Je nadýchaný a nevysychá.

Vánoce jsou obdobím, kdy naše domovy naplní vůně koření a pečení. Pečivem, které nesmí chybět na svátečním stole, je bezpochyby bábovka – silně namočená, plná sušeného ovoce, vlhká a těžká – ideální ke kávě a čaji, zasytí a rozmazlí všechny smysly. S těmito triky ji upečete lépe než kdykoli předtím.

Dokonalý cupcake nesmí být suchý!

Není nic horšího než suchý cupcake, který se při krájení rozpadá. Tajemstvím dokonalé bábovky jsou dvě hlavní ingredience: domácí pomerančová kůra a cukrový sirup s rumem. Jejich příprava není složitá a rozdíl v chuti a konzistenci je obrovský.

Pomerančová kůra

Domácí pomerančová kůra je malý trik, který dělá velký rozdíl. Její intenzivní chuť a jemná struktura dodávají dortu jedinečný charakter. Kůru můžete koupit nebo sami odstranit z ekologického, dobře omytého (nejlépe opláchnutého vařící vodou) pomeranče. Pro zvýšení intenzity chuti a šťavnatosti dortu můžete přidat i čerstvou ovocnou šťávu.

Pokud nemáte čas na přípravu domácí kůry, můžete použít kůru koupenou v obchodě, ale nezapomeňte ji na několik hodin namočit do pomerančové šťávy. Tato úprava jim vrátí svěžest a zvýrazní jejich chuť.

Cukrový sirup s rumem

Druhým trikem, který udrží bábovku vlhkou po několik dní, je namočit ji do cukrového sirupu s rumem. Je to jednoduchý krok s úžasným účinkem. Zde je návod, jak recept správně ochutit, aby se nezkazil.

  1. Příprava sirupu – v hrnci rozpustíme 100 g cukru ve 100 ml vody. Zahřívejte na mírném ohni, dokud se cukr nerozpustí.
  2. Přidejte alkohol – jakmile sirup vychladne, přidejte 50 ml rumu. Podle svých preferencí můžete použít také pomerančový likér nebo brandy.
  3. Impregnace – jakmile je koláč upečený a mírně vychladlý, propíchněte povrch koláče párátkem a pomalu ho zalijte sirupem. Před krájením dortu jej nechte vsáknout.

Recept na dokonale vlhkou bábovku s dalšími přísadami

Ingredience: 

  • 200 g másla (měkkého)
  • 200 g cukru
  • 4 vejce
  • 250 g pšeničné mouky
  • 1 lžička kvásku
  • 100 g sultánek
  • 100 g meruněk (nakrájených)
  • 100 g vlašských ořechů
  • 100 g kandované pomerančové kůry
  • šťáva z jednoho pomeranče
  • cukrový sirup s rumem (recept výše)
  • volitelně: moučkový cukr na posypání

Příprava:

  1. Předehřejte troubu – nastavte teplotu na 180 °C. Dortovou formu vyložte pečicím papírem.
  2. Hmota – v míse mixéru vyšlehejte máslo a cukr do světlé a nadýchané hmoty. Za stálého míchání přidávejte jedno po druhém vejce.
  3. Suché přísady – v samostatné míse smíchejte mouku a prášek do pečiva. Přidejte je do máslové směsi a jemně promíchejte.
  4. Sušené ovoce – do těsta vmíchejte sušené ovoce posypané moukou (díky tomu nebude klesat ke dnu). Přidejte pomerančovou kůru a pomerančovou šťávu.
  5. Pečeme – směs nalijeme do formy a pečeme 50-60 minut. Paličkou zkontrolujte, zda je koláč upečený.
  6. Namáčení – ještě teplý koláč naklepejte a pokapejte cukrovým sirupem a rumem. Necháme zcela vychladnout.

Vyzkoušejte tento recept a zjistěte, jestli je to ta nejlepší bábovka, kterou můžete na svátky připravit. Dobrou chuť!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *