Babička dělá palačinky každý rok na Štědrý den. Sahají po nich nejen děti

Když se na Štědrý den objeví na stole palačinky, okamžitě po nich sáhne mnoho rukou. Milují je děti, milují je dospělí a navzdory zdání se hodí i k jiným pokrmům. Jejich příprava je hračka a o zájemce o jejich konzumaci není nikdy nouze.

Nadýchané, chuťově výrazné palačinky jsou krásnou tečkou za štědrovečerní hostinou. Tento pokrm bude chutnat dětem, které se často vyhýbají slanečkům, kaprovi a zeleninovému salátu. Moje babička jich každý rok udělá celou hromadu a druhý den po nich není ani památky.

Vánoční palačinky

I když smažení palačinek na Štědrý den zní pro mnoho lidí poněkud výstředně. Často se objevují společně s tvarohovým a makovým koláčem jako lahodný dezert na závěr večeře. O zájemce o jejich konzumaci rozhodně není nouze. Pokud se na vašem vánočním stole ještě neobjevily, překvapte své blízké a naservírujte je na letošní svátky.

Jejich nadýchaná, jemná struktura a lehce nasládlá chuť z nich dělají nejen lahodnou odpolední svačinku, ale také vynikající vánoční dezert. Pro zvýraznění chuti je můžete posypat směsí moučkového cukru a trochou skořice. Do směsi můžete přidat také sultánky, meruňky, jemně nasekané ořechy nebo na kostičky nakrájená jablka.

Připravte si je předem a ohřejte je v troubě nebo na aerogrilu, pokud chcete palačinky jíst teplé. Je však mnoho lidí, kteří je rádi jedí studené jako sladký sendvič.

Složení: 

  • Složení: 240 g pšeničné mouky,
  • 120 ml mléka,
  • 30 g čerstvého droždí,
  • 3 vejce,
  • 3 lžíce cukru,
  • 1 lžíce másla,
  • olej na smažení,
  • sůl,
  • moučkový cukr a skořici na posypání.

Postup přípravy:

  1. Do mísy rozdrobíme droždí, přidáme teplé mléko, 1 lžíci cukru, 1 lžíci mouky a důkladně promícháme, dokud se nerozpustí.
  2. Kvásek necháme 15 minut kynout, aby droždí vzešlo.
  3. Oddělíme bílky od žloutků a vyšleháme je do tuhých špiček se špetkou soli.
  4. Postupně za stálého míchání přidáváme žloutky a zbývající cukr.
  5. Do vaječné směsi přidejte směs droždí a rozpuštěné máslo a důkladně promíchejte. V této fázi můžete přidat také nakrájené sušené ovoce.
  6. Těsto nechte hodinu kynout.
  7. Na pánvi rozehřejte olej a po částech do něj přidávejte směs.
  8. Smažte z obou stran, dokud placky nezískají zlatavou barvu.

Hotové palačinky posypeme moučkovým cukrem smíchaným se skořicí. Dobrou chuť!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *