Na sociálních sítích koluje stále více nadšených příspěvků o takzvaném zázračném chlebu. V podstatě obsahuje ovesné vločky, semínka a ořechy. Jak si připravit chléb s vysokým obsahem vlákniny se dozvíte zde.
Ovesné vločky, semínka a ořechy dělají z tohoto zázračného chleba skutečný vlákninový hit. K jeho přípravě nebudete potřebovat kvásek ani droždí.
Protože je vyroben bez mouky, může být na přání i bezlepkový a obsahuje ještě více zdravé vlákniny a životně důležitých živin.
Už žádný tvrdý chléb Tento způsob uchovává chléb obzvlášť dlouho čerstvý.
Otestovali jsme „chléb, který změní život“, a některé exotické ingredience jsme nahradili místními alternativami. Předem varujeme: každý, kdo ho vyzkouší, si ho zamiluje!
Na Wonder Bread budete potřebovat tyto ingredience.
- 135 g slunečnicových semínek
- 90 g lněných semínek
- 65 g lískových oříšků nebo mandlí
- 145 g ovesných vloček (bez lepku)
- 2 polévkové lžíce lněné moučky (pokud máte doma pouze celá lněná semínka, můžete je rozemlít v mixéru na hrubou moučku), případně 2 polévkové lžíce chia semínek
- 4 polévkové lžíce psylliových slupek nebo 3 polévkové lžíce mletých psylliových slupek
- 1 lžička soli
- 1 lžíce medu nebo jiné alternativy cukru
- 3 lžíce místního rostlinného oleje
- 350 ml vody
Přísady lze snadno obměňovat a nahrazovat přísadami s podobným účinkem. Silně nabobtnalých, rozdrcených semen by mělo být jen takové množství, aby se slepila.
Pečení zázračného chleba: potřebujete tuto formu.
Toto množství stačí na malou formu na chléb (dlouhou asi 20 cm). Aby bylo obzvláště snadné vyjmout chléb z formy po prvním kroku pečení, doporučujeme použít silikonovou formu. Dobře však poslouží i klasická plechová forma, kterou je však nejlepší předem důkladně vymazat olejem.
Příprava: Zde je návod na přípravu chleba Wonder Bread.
- Všechny suché přísady smíchejte dohromady.
- Smíchejte med, rostlinný olej a vodu.
- Tekuté přísady přidejte k suchým, vše důkladně promíchejte a nalijte do formy na chléb.
- Vyhlaďte povrch a nechte formu zakrytou při pokojové teplotě alespoň dvě hodiny, nebo ještě lépe přes noc.
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Formu umístěte na mřížku uprostřed trouby a chléb pečte 20 minut.
- Vyjměte chléb z formy (v případě potřeby jej opatrně odlepte od okraje formy nožem) a položte jej na mřížku dnem vzhůru.
- Pečte dalších 30-40 minut a na konci doby pečení proveďte zkoušku poklepáním – jakmile chléb ztlumí, je hotový.
- Před krájením ho nezapomeňte nechat zcela vychladnout.
Přestože je chléb bez koření a obsahuje jen malé množství soli, má velmi ostrou chuť a s trochou másla je skutečným kulinářským zázrakem. Pro větší chuť lze do „těsta“ přidat jednu nebo dvě lžičky chlebového koření .
Pokud budete zázračný chléb skladovat v chladné přikryté nádobě, vydrží několik dní.
Pokud nechcete hned kupovat všechny ingredience, abyste zjistili, zda vám tato konkrétní verze chleba chutná, můžete ji také nejprve vyzkoušet se směsí na pečení . Podle našich zkušeností chutná domácí wonder bread nejlépe!