Dobrý cheesecake by měl být propečený, ale ne spálený, nadýchaný, ale mírně vlhký. Úspěšný recept na cheesecake zahrnuje nejen správné ingredience, ale také dobu a teplotu pečení. Z níže uvedeného návodu se dozvíte, jak dlouho a při jaké teplotě cheesecake péct.
Jak upéct tradiční tvarohový koláč
Tradiční tvarohový koláč dopadne velmi křehce a vzdušně. Ušlehané máslo a žloutky smícháme s nastrouhaným sýrem a ušlehanými bílky. Musíte se ujistit, že po vložení do trouby a vyjmutí z trouby zůstane nadýchaný. Hlavní nebezpečí tvarohového koláče spočívá v tom, že povrch může popraskat. To se stává, když pečeme při příliš vysoké teplotě. Na rozdíl od jablečného koláče nebo jiných ovocných dortů nevyžaduje rychlé pečení.
Pokud chceme, aby se nám takový cheesecake povedl, je nejlepší nastavit troubu na teplotu pečení nejvýše 180 stupňů. Jedná se o obecné pravidlo. Recepty se mohou mírně lišit, protože pečení tradičního cheesecaku má několik variant v závislosti na regionu a autorovi receptu.
Konvekčnímu pečení se obvykle vyhýbáme, protože vysušuje těsto. Zatím co cheesecake je lepší péct při nižší teplotě nebo dokonce v páře. Jak na to. Obvykle se jedná o tzv. pečení ve vodní lázni, kdy se forma na cheesecake ponoří do nádoby z poloviny naplněné vodou. Můžete také péct tak, že formu vložíte do trouby a na polici pod ní postavíte nádobu s vodou. Některé rady dokonce doporučují přikrýt formu mokrými novinami, ale to je poměrně časově náročné a komplikované. Obvykle postačí obyčejná vodní lázeň.
Jak nastavit troubu
Náš cheesecake se musí zahřívat rovnoměrně, proto je nejlepší nastavit troubu tak, aby se zahřívala nahoru a dolů. To umožní, aby vrchní část cheesecaku řádně zhnědla. Zároveň nebude uvnitř rozmočený nebo příliš suchý.
Jak bylo uvedeno výše, nepečeme pomocí konvekce. Abyste se mohli hostům pochlubit zdařilým tradičním cheesecakem, neměl by praskat ani vysychat. Takto obvykle pečeme dorty ve formách standardní velikosti. Někteří lidé se však ptají, zda lze stejným způsobem upéct i větší várku cheesecaku.
Pravidlem je, že samotný proces pečení trvá ve větší formě o něco déle. Pokud vám pečení v kulaté formě o průměru 26 cm trvá přibližně 1 hodinu, nechte větší čtvercovou formu v troubě ještě 5-10 minut. Zvýšení teploty pečení při použití větší formy nemusí vždy fungovat správně. Hmota ve formě je stále náchylná k popraskání. Proto je lepší péct delší dobu při stejné teplotě než zvyšovat teplotu o 10-20 stupňů.
Teplota pečení s konvekcí
V zásadě bychom neměli používat konvekční troubu. Pokud se však rozhodneme tak učinit, nastavíme teplotu na 150-160 stupňů. Pokud chceme troubu přepnout do režimu konvekce, vždy pamatujte na to, že pak bude ohřev účinnější. To znamená, že teplota působí na těsto, jako by byla vyšší než nastavená teplota.
Pokud chceme místo tvarohového koláče připravit slavnostní jablečný koláč nebo jinou ovocnou chuťovku, konvekce umožní koláči trochu oschnout. Obzvláště výhodná bude pro dorty s pískovým základem. Vysušený cheesecake není tak aromatický.
Konvekci můžete vyzkoušet s královským tvarohovým koláčem. Zvláštností tradičního královského cheesecaku je, že se vyrábí z předem zmrazených surovin s velkým množstvím tuku. Z trouby vyjměte kůrku, která má o něco hustší konzistenci. Při pečení dobrého královského cheesecaku by měla být počáteční teplota vyšší a teprve po 20 minutách mírně klesnout. Prvních 20 minut můžete zkusit péct v konvektomatu. Vyplatí se strávit nějaký čas experimentováním s různými druhy cheesecaku.
Rozdíly mezi tradičním a netradičním cheesecakem
Cheesecaky s kompaktnější hmotou vyžadují delší dobu nebo teplotu pečení. Již zmíněný královský cheesecake se peče 1 hodinu a 45 minut. Při jaké teplotě by se měl péct cheesecake ze dvou ingrediencí a jak dlouho? Cheesecake, koláč často podávaný o Vánocích, se peče 60 minut, ale vyžaduje o něco vyšší teplotu.
Tipy pro pečení různých druhů cheesecaku
Jak vidíte, teplota, při které se cheesecake peče, závisí na receptu. Ať už bude cheesecake vrcholem oslavy nebo jedním z občerstvení na večírku, vyplatí se nejprve vybrat nejvhodnější recept. Jakmile víme, co chceme upéct, postupujeme podle tipů pro tento dort.
Další tipy na pečení cheesecaku
Doba pečení a teplota nejsou všechno. Tajemstvím úspěšného cheesecaku je také šikovné chlazení. Většina koláčů nemá ráda, když je rychle vyndáme z trouby. Pískové těsto nebo jednoduché ovocné koláče nechte v troubě chvíli vychladnout. To platí dokonce více pro cheesecake než pro jablečný koláč nebo zebří muffiny.
Po upečení nastavte troubu na nulu a nechte těsto 10 minut se zavřenými dvířky. Je také dobré nechat cheesecake v troubě s otevřenými dvířky dalších deset minut. Jak dlouho to může trvat? Celý proces zabere přibližně půl hodiny. To není tak dlouho vzhledem ke kvalitě cheesecaku. Přesto se vyplatí věnovat přípravě trochu času. Pokud je cheesecake plánován jako součást předkrmu na večírek, je nejlepší ho upéct alespoň hodinu před oslavou.
Při přípravě cheesecaku používejte dobré a osvědčené recepty. Pokud je to naše první pečení tohoto typu, je nejlepší řídit se radami osvědčenějších kuchařů. Jakmile pochopíme obecné zásady, můžeme experimentovat na vlastní pěst.