Na svátky peču medovník. Tato kombinace všechny nadchla.

Kombinace klasického medovníku s jemným tvarohovým koláčem je opravdovým svátkem gurmána. Tento dort s pískovým medovníkovým korpusem proložený krémovým cheesecakem je nejen lahodným dezertem, ale také skutečnou ozdobou vánočního stolu.

„Honeycake“ je dort, který dokonale spojuje tradici a moderní přístup k pečení. Nenapodobitelná chuť medových vršků v kombinaci s krémovou tvarohovou náplní činí tento dezert nepostradatelným během svátečních setkání. Pokud hledáte recept, který potěší vaše blízké a zároveň vám umožní přinést do kuchyně něco nového, určitě vyzkoušejte tvarohový medovník. Tetičky a zbytek rodiny se od talíře nebudou moci odtrhnout!

Jak připravit sýrový medovník v několika krocích?

Sýrový mjodownik je pečený výrobek, který kombinuje jemné medové vrstvy se sametovou tvarohovou hmotou. Medový dort se ukáže jako lehký a jemný a po přidání krémové a sýrové vrstvy se stane dokonale měkkým a rozplývá se v ústech. Tvarohový medovník je navíc nejen chutný, ale také praktický – lze ho připravit i několik dní před svátky, a při uložení v chladničce se jeho chuť jen umocní.

Ingredience na medovník:

  • Složení: 500 g hladké mouky na pečení,
  • 2 lžičky jedlé sody,
  • ¾ hrnku cukru,
  • 2 balíčky vanilkového cukru,
  • 3 lžíce tekutého medu,
  • 1 vejce,
  • 2 žloutky,
  • 250 g studeného másla.

Ingredience na sýrovou směs:

  • Potřebujeme: 1 kg mletého tvarohu (např. z kbelíku),
  • 200 g másla,
  • 180 g cukru,
  • 2 lžičky vanilkového cukru,
  • 4 vejce (pokojové teploty),
  • 200 ml mléka,
  • 2 balení vanilkového pudinku (po 40 g).

Ingredience na krémovou vrstvu:

  • Smetana ke šlehání: 500 ml 30% smetany ke šlehání,
  • 100 g mascarpone,
  • 4-5 lžic moučkového cukru,
  • 2 lžičky želatiny nebo smetany.

Volitelně: rybízový džem.

Příprava: 

  1. Z uvedených surovin uhněteme těsto a rozdělíme ho na části. Každou část pečeme zvlášť, dokud nezíská zlatavou barvu.
  2. Tvaroh rozehřejeme s máslem a cukrem. Přidáme vejce, mléko a pudink a na mírném ohni vaříme, dokud směs nezhoustne.
  3. Vyšleháme smetanu s mascarpone a moučkovým cukrem. Rozpusťte želatinu a přidejte ji do krému.
  4. Na dno formy na pečení položíme vrstvu těsta, potřeme ji marmeládou a rozetřeme část sýrové směsi. Vrstvy opakujte a nakonec je potřete krémem.
  5. Medový dort dejte na několik hodin vychladit do lednice.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *