Málokdo si dokáže představit Štědrý večer bez tradičního kapra na stole. Rybu lze podávat na mnoho různých způsobů. Jeho asi největší nevýhodou jsou však kosti. Naštěstí existuje oblíbená metoda, jak se jich rychle zbavit.
Kapr na vánočním stole. Lze ho představit mnoha způsoby
Kapr je neodmyslitelně spjat s Vánocemi. Rybu lze během štědrovečerní večeře podávat v různých podobách. Asi jednou z nejoblíbenějších variant je pečený kapr – skvěle se hodí k zelí s houbami nebo salátu z bílého zelí. Ideální je také ryba pečená – pak nezapomeňte přidat vhodné bylinky a koření, například tymián nebo bílý pepř.
Kapra lze také připravit v octové marinádě s cibulí. Tento způsob podávání je poměrně častý, protože ocet pomáhá změkčit kosti, které nám často brání v konzumaci této vánoční pochoutky.
Jak odstranit kosti z kapra? Seznamte se s oblíbenou metodou
Kosti jsou asi největší nevýhodou kapra. Z tohoto důvodu mnoho lidí odmítá tuto rybu vařit. Ukazuje se však, že existuje určitá metoda, která pomůže zbavit se nepotřebných kostí. Používá se, když vaříme dříve zakoupeného celého kapra a chceme smažit rybí filety.
Po vykuchání a vyfiletování kapra je třeba pomocí pinzety odstranit ze vzniklého filetu větší kosti. Během tohoto procesu nespěchejte, ale opatrně a šetrně odstraňte nepotřebné prvky.
Položte filet kůží dolů a poté ostrým nožem nařízněte rybu každý 1 cm do hloubky přibližně 0,3 cm, přičemž dávejte pozor, abyste neprořízli kůži. Tento způsob zajistí, že se drobné kosti během pečení rozpustí. Kapr by se měl připravovat v řepkovém oleji, protože tento tuk má poměrně vysoký bod zakouření.