Tento vánoční pokrm měla babička v hlavě už tehdy, když houby sušila. Potřebujete velké klobouky, nejlépe podbělů nebo podbrezovek. Sušené houby jsou nesmírně důležitou ingrediencí štědrovečerních pokrmů. Podle lidové víry měly dary lesa zajistit střízlivost mysli a vitalitu.
Sušené houby mají intenzivní vůni a bohatou chuť. Jsou nepostradatelné v mnoha svátečních pokrmech, od polévky až po knedlíky a nádivky do knedlíků. Moje babička z nich připravovala jednoduchý předkrm, který podávala i k boršči. Houby v těstě jsou ideální pro všechny milovníky bohatých lesních chutí.
Správná příprava hub
Vaření sušených hub v palačinkovém těstě není složité a nezabere mnoho času. Vaření sušených hub začíná vždy stejným postupem. Sušené kloboučky je třeba namočit do vody. Nejlepší je použít k tomuto účelu teplou vařenou rýži. Asi po 30 minutách, kdy houby změknou, by se měly uvařit. Do vody můžete přidat zeleninu, dobrá je mrkev, petržel, kousek celeru, cibule a koření, například bobkový list nebo černý pepř. Díky těmto přídavkům bude chuť hub ještě intenzivnější.
Až do zlatavé barvy
Poté z uvařených kloboučků jednoduše slijte vodu a dobře je osušte papírovou utěrkou. Posledním krokem při přípravě tohoto pokrmu je obalení hub v palačinkovém těstíčku a smažení do zlatavé barvy. Takovéto jednoduché houbové lívance jsou ideální jako příloha k červenému boršči. Jsou dobré i jako samostatná svačina. Moje babička říkávala, že se dají jíst i studené.
Sušené houby v těstíčku
Ingredience:
Potřebujeme 12 kloboučků hub, předem namočených a uvařených.
Na palačinkové těsto:
- půl hrnku mléka,
- 4 polévkové lžíce mouky,
- 1 vejce,
- sůl a pepř podle chuti,
- rozpuštěné máslo nebo olej na smažení.
Způsob přípravy:
- Houby osolíme a opepříme podle chuti.
- Z výše uvedených surovin připravíme palačinkové těsto. Stačí je důkladně promíchat.
- Houby namočte do těstíčka a osmažte na rozpáleném tuku z obou stran.
- Po usmažení nechte přebytečný tuk odkapat na papírovou utěrku.