Babička vždycky na Štědrý den takhle vařila houby. Jedli jsme boršč, až se nám uši třásly.

Tento vánoční pokrm měla babička v hlavě už tehdy, když houby sušila. Potřebujete velké klobouky, nejlépe podbělů nebo podbrezovek. Sušené houby jsou nesmírně důležitou ingrediencí štědrovečerních pokrmů. Podle lidové víry měly dary lesa zajistit střízlivost mysli a vitalitu.

Sušené houby mají intenzivní vůni a bohatou chuť. Jsou nepostradatelné v mnoha svátečních pokrmech, od polévky až po knedlíky a nádivky do knedlíků. Moje babička z nich připravovala jednoduchý předkrm, který podávala i k boršči. Houby v těstě jsou ideální pro všechny milovníky bohatých lesních chutí.

Správná příprava hub

Vaření sušených hub v palačinkovém těstě není složité a nezabere mnoho času. Vaření sušených hub začíná vždy stejným postupem. Sušené kloboučky je třeba namočit do vody. Nejlepší je použít k tomuto účelu teplou vařenou rýži. Asi po 30 minutách, kdy houby změknou, by se měly uvařit. Do vody můžete přidat zeleninu, dobrá je mrkev, petržel, kousek celeru, cibule a koření, například bobkový list nebo černý pepř. Díky těmto přídavkům bude chuť hub ještě intenzivnější.

Až do zlatavé barvy

Poté z uvařených kloboučků jednoduše slijte vodu a dobře je osušte papírovou utěrkou. Posledním krokem při přípravě tohoto pokrmu je obalení hub v palačinkovém těstíčku a smažení do zlatavé barvy. Takovéto jednoduché houbové lívance jsou ideální jako příloha k červenému boršči. Jsou dobré i jako samostatná svačina. Moje babička říkávala, že se dají jíst i studené.

Sušené houby v těstíčku

Ingredience: 

Potřebujeme 12 kloboučků hub, předem namočených a uvařených.

Na palačinkové těsto:

  • půl hrnku mléka,
  • 4 polévkové lžíce mouky,
  • 1 vejce,
  • sůl a pepř podle chuti,
  • rozpuštěné máslo nebo olej na smažení.

Způsob přípravy:

  1. Houby osolíme a opepříme podle chuti.
  2. Z výše uvedených surovin připravíme palačinkové těsto. Stačí je důkladně promíchat.
  3. Houby namočte do těstíčka a osmažte na rozpáleném tuku z obou stran.
  4. Po usmažení nechte přebytečný tuk odkapat na papírovou utěrku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *