Žádná skořice, žádný zázvor. Přidejte si do čaje to nejlepší koření, má uklidňující účinky.

Na podzim a v zimě se čaj stává oblíbeným nápojem mnoha lidí. Je to nejlepší způsob, jak se v chladných dnech zahřát a dodat stravě cenné živiny. Nezapomeňte také na aromatické přísady, díky kterým vylepšíme jeho chuť a přineseme další zdravotní benefity.

Šálek horkého čaje na konci dne je snadný způsob, jak si zlepšit náladu. Nejčastěji jeho chuť zvýrazňujeme citrusy, skořicí nebo zázvorem. Ukazuje se, že to není jediný způsob, jak posílit jeho zdraví prospěšné vlastnosti. Pozitivních výsledků a ještě lepší chuti dosáhnete, pokud do čaje přidáte vanilku.

Jaké vlastnosti má vanilka?

Po kardamomu a šafránu je vanilka považována za jedno z nejdražších koření na světě. Známe ji pro její neobvyklou chuť, která se hodí do dezertů a při pečení. Málokdo si však uvědomuje, že se skvěle hodí k čaji. V chladných dnech navíc podpoří náš organismus.

Jeho složení tvoří především antioxidanty, díky nimž chrání naše buňky před škodlivými účinky volných radikálů. Zpomaluje proces stárnutí a chrání před vznikem mnoha onemocnění včetně rakoviny. Díky svému obsahu má také protizánětlivé účinky, takže snižuje záněty v těle. To je užitečné nejen při chronických onemocněních, ale také při běžných infekcích. Umožňuje se z nich rychleji zotavit.

Na podzim a v zimě je třeba vanilku ocenit pro její antibakteriální a antivirové vlastnosti. Díky nim se posiluje náš imunitní systém a snižuje se riziko nákazy infekcí.

Další výhodou je, že podporuje trávení. Je to díky aromatickým olejům, které obsahuje. Zlepšují trávicí systém a povzbuzují chuť k jídlu. Má uklidňující účinek a pomáhá bojovat proti žaludeční nevolnosti.

Vanilkové aroma má také vliv na naši celkovou pohodu. Pomáhá snižovat stres a napětí. Její vůně se často používá při aromaterapii . Pomáhá uvolnit se a rychle zlepšuje náladu . Některým lidem také pomáhá v boji proti nespavosti . Její aroma v šálku čaje stačí k tomu, abyste pocítili její účinky.

Vanilkový čaj – recept

Ingredients:

  • 2 čajové lžičky černého čaje s jemnou příchutí,
  • vanilkové lusky o průměru 5-6 cm,
  • 300 ml horké vody.

Jak na to:

Vhodné je nakrájet vanilkové lusky na menší kousky. Tak z nich můžeme získat více chuti. Vložíme je do hrnce s černým čajem. Zalijeme horkou, ale ne vařící vodou. Louhujtepod pokličkou asi 4-5 minut, a pak nálev nalijte do šálků.

Pokud máme rádi sladký čaj, můžeme do něj přidat lžičku vanilkového cukru. Dodá nápoji nejen sladkost, ale také zvýrazní jeho chuť.

Jak čaj s vanilkou pomáhá?

Čaj s vanilkou je ideálním způsobem, jak podpořit organismus na podzim a v zimě. Díky svému pozitivnímu vlivu na imunitní systém pomáhá chránit před běžnými infekcemi.

Další výhodou je jeho relaxační účinek, který nám pomáhá odpočívat po dlouhém dni. Bude ideální volbou v zimních měsících, kdy máme často špatnou náladu. Jeho pití večer nám také může pomoci usnout a zlepšit kvalitu našeho spánku.

Pití čaje s vanilkou by se mělo užívat po jídle. Díky němu si rychle poradíme s podrážděným žaludkem a nadýmáním, čímž podpoříme trávicí procesy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *