Ne každý rád sedí na Silvestra u velkého stolu s hosty. Raclette nebo fondue jsou obzvláště oblíbené, protože jídlo trvá déle a lidé obvykle sedí společně těsně před půlnocí. Dobře připravený předkrm je však skvělým předkrmem pro případnou konverzaci. Vybrali jsme malé chutné silvestrovské recepty, které se snadno připravují a jsou chutné jak studené, tak teplé. Zůstane tak více času na konverzaci a méně stresu v kuchyni. Navíc lze občerstvení snadno sníst v malých porcích, aniž byste museli neustále sedět u stolu.
Ideální pro každou silvestrovskou party: 5 receptů na jídlo z prstů.
1 – Feta kebab
Pikantní feta kebaby s fetou a okurkou jsou dokonalým předkrmem.
Ingredience:
- Složení: balíček fety
- 1 lžíce sezamových semínek
- 1 lžíce citronové šťávy
- citronová kůra
- 1 lžíce olivového oleje
- Sůl a pepř
- 1 okurka
- Olivy (množství závisí na počtu špízů)
Příprava: Klobásky s kebabem připravte podle návodu na obalu:
Fetu nakrájejte na kostičky. Smíchejte marinádu ze sezamových semínek, citronové šťávy, citronové kůry, olivového oleje, soli a pepře. Kostky fety do ní namočte a kousky dejte na čtyři hodiny do lednice. Nakrájejte okurku na malé kostičky a navlékněte fetu, kostičky okurky a olivu na dřevěný špíz.
Špízy jsou výborné i s nakládanými paprikami.
2 – Flambované šnečí tarte
Obyčejné šneky na pizzu nahradíme krásnou alternativou se slaninou a cibulí.
Ingredience
- 200 g těsta na pizzu
- 150 g šunky
- 200 g zakysané smetany
- 1 svazek česneku
- 1 svazek zelené cibule
- Sůl a pepř
Preparation:
Těsto na pizzu rozválejte na plechu vyloženém pečicím papírem a troubu předehřejte na 200 °C. Nyní nakrájejte šunku na kostičky a najemno nasekejte zelenou cibulku a pažitku. Poté těsto potřete zakysanou smetanou a nechte malý okraj. Na těsto na pizzu položte šunku a cibulku a vše osolte a opepřete. Nyní těsto na pizzu podélně srolujte a nakrájejte na plátky. Uspořádejte tarte flambée se šneky na plech a plátky pečte asi 12 minut. Vychladlé šneky pak posypte pažitkou.
Tuto verzi tarte flambé milujeme.
3. Čokoládové tyčinky s krémem.
Lahodné a sladké tyčinky z čokoládového listového těsta, které jsou rychle hotové a jsou dokonalým dezertem.
Složení:
2 rohlíky listového těsta
3 lžíce čokoládového krému
1 vejce
moučkový cukr na posypání
Příprava: Vychutnejte si čokoládové těsto a cukroví:
Na plechu vyloženém pečicím papírem rozválejte listové těsto. Čokoládový krém rozehřejte, aby se lépe roztíral, pak ho rozetřete na těsto a navrch rozválejte druhé listové těsto. Nyní je podélně nakrájejte na proužky široké asi 1-1,5 cm a stočte je do spirály. V misce rozšlehejte vejce a potřete jím tyčinky.
Předehřejte troubu na 180 °C a vložte do ní plech. Do trouby dejte žáruvzdornou misku s vodou, aby těsto nevyschlo. Tyčinky s čokoládovým krémem pečte 10-12 minut, dokud nebudou mít světle žlutou barvu. Po vychladnutí je posypeme moučkovým cukrem.
Ideální dezert pro všechny milovníky čokolády.
5. Zmrzlinoví tučňáci
Do našich (téměř) zdravých čokoládových tučňáků se každý rád zakousne, protože jsou velmi roztomilí a jsou milým překvapením. Recept je velmi snadný a je hotový doslova za pár minut:
Ingredience:
- ½ šálku hořké čokolády nebo kapek couverture
- ¼ šálku bílé čokolády nebo couverture drops
- oranžové M&M’s
- 3 banány
- Čokoládové vločky nebo cukrové oči
- dřevěná špachtle
Příprava:
- Hořkou čokoládu rozpusťte v pevné nádobě v mikrovlnné troubě, M&M’s rozkrojte napůl a rozpusťte bílou čokoládu.
- Nyní rozkrojte banány uprostřed napůl a ponořte kulatý konec do tmavé čokolády, aby získaly vzhled tučňáka.
- Banány položte na zadní stranu a na čokoládový zobák připevněte M&M’s. Poznámka: zobák přilepte co nejrychleji, dokud je čokoláda ještě tekutá.
- Poté oči pokapejte bílou čokoládou a do každé vložte kulatý čokoládový žeton. Případně můžete použít i hotové cukrové oči ze supermarketu. M&M’s rozkrojené napůl lehce namočte do bílé čokolády a připevněte je na dno jako nohy.
- Nyní jednoduše vložte ozdobené banány na 20 minut do mrazáku a poté je naaranžujte na dřevěné špachtle. Ledoví tučňáci jsou připraveni. Svačinka je povolena a dokonce se doporučuje.