Rychlý pomerančový koláč. Dezert na poslední chvíli na svátky

Pomeranče a mandarinky jsou pevně spojeny s Vánocemi. Vůně citrusových plodů linoucí se domem každého naladí na vánoční atmosféru. Pokud jste se ještě nerozhodli, jaký dezert na Štědrý den připravíte, doporučujeme tento recept na rychlý pomerančový koláč.

Rychlý pomerančový dort pro sváteční období

Rychlý pomerančový dort je dezert, který lze snadno připravit na poslední chvíli, například před Vánocemi. Přestože má tři různé vrstvy, je jeho příprava velmi jednoduchá. Na dně je měkké těsto s přidanou šťávou a pomerančovou kůrou. Prostřední vrstvu tvoří jemná bílková pěna s přídavkem citronového želé. Nahoře je vše pokryto pomerančovým želé. Moučník je velmi citrusový a osvěžující. Pokud připravujete cheesecake na svátek, bude tento rychlý pomerančový koláč skvělým doplňkem dezertního chodu.

Recept na rychlý pomerančový koláč.

Ingredience: 

Složení: Dort:

  • Potřebujete: 250 g dortové mouky,
  • 200 g cukru,
  • 100 g másla,
  • 3 vejce,
  • pomeranč,
  • 130 g 30% smetany,
  • 2 lžičky kvásku,
  • špetka soli.

Mýdlo:

  • Mýdlo: 5 bílků,
  • 100 g cukru,
  • citronové želé v prášku,
  • špetka soli.

Poleva:

  • 300 ml horké vody,
  • pomerančové želé.

Jak na to:

Vymačkejte šťávu z opařeného a osušeného pomeranče a nastrouhejte kůru (jen vrchní vrstvu, bílé a hořké albedo nestrouhejte).

Máslo vyšleháme s cukrem do pěny. Přidejte vejce jedno po druhém a míchejte při střední rychlosti. V samostatné míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Suché přísady přidejte střídavě s krémem do máslové směsi. Nakonec přidejte šťávu a nastrouhanou pomerančovou kůru. Jemně míchejte, dokud se ingredience nespojí.

Směs nalijte do připravené formy o rozměrech přibližně 24 × 24 cm a pečte asi 25-30 minut při 180 °C, dokud povrch nezezlátne a špejle zapíchnutá do středu koláče nevyjde suchá. Nechte vychladnout.

Nyní připravte pěnu. Ušlehejte bílky se špetkou soli do stálé špičky. Postupně přidávejte cukr a šlehejte, dokud není lesklý. Přidejte citronové želé v prášku a jemně promíchejte. Pěnu rovnoměrně rozetřete na vychladlý korpus. Vložte do trouby předehřáté na 170 °C a pečte asi 10-15 minut, dokud pěna mírně neztuhne. Vyjměte z trouby a nechte zcela vychladnout.

Současně rozpusťte pomerančové želé ve 300 ml horké vody. Nechte mírně ztuhnout.

Mírně ztuhlé želé rozetřete na pěnu a uhlaďte povrch. Pomerančový rychlý koláč uložte do chladničky, dokud neztuhne.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *